«Άκυρες» έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τις περικοπές συντάξεων από το πρώτο μνημόνιο

Μια τέτοια απόφαση θα έφερνε όμως προ των πυλών πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, για τον απλό λόγο ότι η διακοπή των περικοπών θα τίναζε στον αέρα το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αυτό θα συνέβαινε γιατί οι εν λόγω περικοπές που το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματικές κατευθύνονται στο ΑΚΑΓΕ με στόχο να χρηματοδοτούν ελλείμματα των Ταμείων και με αυτόν τον τρόπο να κλείνουν τρύπες για να πληρώνονται οι συντάξεις. Τα ποσά που μαζεύει ο ΑΚΑΓΕ από αυτές τις περικοπές είναι της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το Ε.Σ. δικαίωσε συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων από το Δημόσιο (στρατιωτικούς, δικαστικούς κ.ά.) και κατά τις εκτιμήσεις είναι περίπου 1.000 άτομα. Αν το Δημόσιο αποδεχτεί την απόφαση θα πρέπει να έχουν αναδρομικά κατάργηση των εν λόγω μειώσεων. Αν η απόφαση εφαρμοστεί για όλους τους συνταξιούχους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και άλλων Ταμείων) ως δεδικασμένο, τότε θα πρέπει από εδώ και πέρα να μην επιβάλλονται, οπότε θα μπει «λουκέτο» στον ΑΚΑΓΕ και τα Ταμεία θα μείνουν χωρίς μαξιλάρι με κίνδυνο να μην έχουν για τις συντάξεις.

Επίσημα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα «οχυρωθεί» πίσω από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που θα κάνει το υπουργείο Εργασίας οπότε και θα απορροφήσει τις περικοπές χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψει τίποτε, για τον απλό λόγο ότι ο επανυπολογισμός θα βγάλει πολύ χαμηλότερα τις συντάξεις από τα επίπεδα που είναι σήμερα.

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διατυπώνεται και άλλη μια άποψη, καθώς αρμόδια στελέχη είπαν χθες στον «Ε.Τ.» ότι υπάρχει θέμα του κατά πόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να γνωμοδοτεί πλέον για συντάξεις Δημοσίου, από τη στιγμή που η δικαιοδοσία του συνταξιοδοτικού του Δημοσίου έχει περάσει στον ΕΦΚΑ. Αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα, είναι «δώρον άδωρον» να μιλάμε για ακύρωση περικοπών που δεν μπορεί να κρίνει το Ε.Σ. γιατί η δικαιοδοσία πληρωμής και συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων του Δημοσίου έχει περάσει από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

kkatikos@etypos.com 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/2/2017, B. Λορεντζάτος