Η χώρα μας εν μέσω οικονομικής κρίσης διαπρέπει στη προσέλκυση τουριστών ενώ οι επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την ραγδαία πτώση των τιμών συνεχώς αυξάνονται ακόμη και σε επώνυμους τουριστικούς προορισμούς.
Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία βάσει των πολιτικών εξελίξεων τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και παγκοσμίως, δημιουργώντας έναν νέο επενδυτικό χάρτη που το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ελληνική ιδιοκτησία.
Η γείτονα χώρα στα παράλια του Αιγαίου, ενώ από τη πλευρά της ήρε όλους τους προορισμούς για τους υπηκόους ισλαμικών καρτών το 2011-2012, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και τουρίστες, οι οποίοι αλλιώς δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ως τη γείτονα.
Ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, για το διάστημα Μάιος 2012 – Μάιος 2013 περίπου 14.600 ξένοι επένδυσαν στη γείτονα αγοράζοντας 13.495 ακίνητα.
Σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες, ευκατάστατοι γείτονες αλλά και γνωστοί ποδοσφαιριστές που φλερτάρουν έντονα με την χώρα μας.
Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αρκετά γνώριμη γι΄ αυτούς ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων που διαμένουν στη Κωνσταντινούπολη έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Η αναγκαστική αδράνεια της Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία, υπό τη μόνιμη πίεση της κυβέρνησης Ερντογάν, διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια, η παρατεταμένη πολιτική κρίση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης των Τούρκων στο νόμισμα της χώρας τους είναι οι κύριοι μοχλοί που συμπιέζουν διαρκώς την τουρκική λίρα, οδηγώντας την στην ιλιγγιώδη πτώση της.
Οι επενδυτές έχουν, έτσι, κάθε λόγο να εγκαταλείψουν το τουρκικό νόμισμα και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, προσβλέποντας σε υψηλότερες αποδόσεις
Αναλυτές της τράπεζας UniCredit προβλέπουν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 12% μέσα στο 2017, γι’ αυτό και συνιστούν στους επενδυτές να αποφύγουν την αγορά ομολόγων στο τοπικό νόμισμα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο πληθωρισμός εγκυμονεί νέους κινδύνους για την τουρκική οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της.
Η σημαντική αύξηση των τιμών αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαβρώσει την αξία των τοποθετήσεών τους.
Έτσι, η Τουρκία εγκαταλείπεται από το ξένο κεφάλαιο, κι ενώ είναι η μοναδική από τις αναδυόμενες οικονομίες που δεν κατόρθωσε να τιθασεύσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, φέτος αναμένεται να αγγίξει το 5% του τουρκικού ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν την τουρκική λίρα με ψυχρότητα και μόνο προσωρινά ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Ερντογάν για οικονομικό πατριωτισμό.
«Όσοι κρύβετε τα χρήματά σας στο στρώμα φέρτε τα πίσω και μετατρέψτε τα σε λίρες», ήταν η έκκληση που απηύθυνε τον Δεκέμβριο στον τουρκικό λαό.
Βρήκε περιορισμένη απήχηση και προσωρινά αντιστράφηκε η τάση για μετατροπή των καταθέσεων σε δολάρια.
Όσοι πείστηκαν, πάντως, και μετέτρεψαν τις αποταμιεύσεις τους σε τουρκικές λίρες, έχουν ήδη χάσει το 6,6% της αξίας τους.
Λόγω όλων των παραπάνω και ειδικότερα οι Τούρκοι που πάντα είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στην ευρωπαϊκή αγορά τόσο για το άνοιγμα σε νέες επιχειρηματικές αγορές αλλά και μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και σπουδών των παιδιών τους, επιλέγουν να επενδύσουν στη γνωστή σ΄ αυτούς Ελλάδα όχι μόνο για το γεγονός ότι η χώρα μας απαιτεί το μικρότερο τίμημα για αγορά κατοικίας στην Ευρώπη, αλλά και για το γεγονός ότι η πτώση των τιμών στη χώρα μας σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 50% με αποτέλεσμα να αποτελεί τη μόνη αγορά real estate που μπορεί να υποσχεθεί κέρδη σε ορίζοντα 5-7 ετών με σκοπό να εξισορροπήσουν τη χασούρα τους από την τουρκική λίρα μέσα σ΄ένα αβέβαιο μέλλον για τη Τουρκία.
Οι περιοχές που επιλέγουν οι Τούρκοι για να τοποθετήσουν τη πληγωμένη λίρα είναι κυρίως στα Νότια Προάστια του Ν. Αττικής (Γλυφάδα, Βούλα, Π. Φάληρο, Βάρκιζα) με ποσά που να μη ξεπερνούν τις 350.000 ευρώ αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκη κυρίως στη περιοχή της Αγίας Σοφίας.
Δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι που επιλέγουν να επενδύσουν σε ομάδα ακίνητων (2-3 ακίνητα) στο κέντρο της Αθήνας συνολική αξίας 250.000 – 300.000 ευρώ, ενώ πολλοί αναζητούν ολόκληρες πολυκατοικίες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα απόδοσης στο κέντρο της Αθήνας καθώς και για ακίνητα στο Λουτράκι και στη Κόρινθο.
Γενικότερα αναμένουμε μια ραγδαία αύξηση ενδιαφερόμενων από την γείτονα χώρα εντός 1,5 έτους με σκοπό να έχουν βήμα στη Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ταυτόχρονα να εξισορροπήσουν τη χασούρα τους από την τουρκική λίρα.
Θεμιστοκλής Μπάκας
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4.2.2017