Σημειώνεται ότι ήταν ο πρώτος σημαντικός νόμος που περιόριζε την μετανάστευση στις ΗΠΑ. Ο νόμος υπεγράφη τότε με την αιτιολογία της αντιμετώπισης της ανεργίας. Την εποχή εκείνη το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν πολύ υψηλό και παρότι οι Κινέζοι αποτελούσαν ένα ιδιαίτερα μικρό μέρος του εργατικού δυναμικού χρησιμοποιήθηκαν ως «ο αποδιοπομπαίος τράγος» για τις κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η χώρα.
Επίσης ο νόμος τότε επέβαλε περιορισμούς και στους Κινέζους που ήδη βρίσκονταν στη χώρα. Συγκεκριμένα τους εμπόδιζε από το να αποκτήσουν υπηκοότητα, αλλά έθετε και περιορισμούς στο να μπορέσουν να επιστρέψουν στην αμερικανική επικράτεια εάν αυτοί αποφάσιζαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Αν και η ισχύς του νόμου έληξε το 1892, δόθηκε παράταση για επιπλέον 10 χρόνια. Με τη νέα νομοθεσία επέβαλαν στους Κινέζους που ζούσαν στις ΗΠΑ να αποκτήσουν έγγραφα παραμονής και όσοι δεν τα είχαν κινδύνευαν με απέλαση.
Η νομοθεσία άλλαξε το 1943 και πάλι όχι ριζικά. Επετράπη σε ορισμένους Κινέζους μετανάστες και σε κάποιους που ήδη ζούσαν στις ΗΠΑ να πάρουν την υπηκοότητα, όμως παρέμειναν οι περιορισμοί στην απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας και απόκτησης επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη η Κίνα ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Την ίδια περίοδο, δηλαδή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ εκτίμησε ότι τα εκατομμύρια των προσφύγων αποτελούσαν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Φοβούμενος ότι πράκτορες των ναζί θα μπορούσαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ μαζί με τους πρόσφυγες, περιόρισε των αριθμό των Γερμανοεβραίων που μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στην αμερικανική επικράτεια στους 26.000 ετησίως. Όμως εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια που κυβέρνησε ο Χίτλερ ποσοστό μικρότερο του 25% από αυτό που είχε οριστεί (δηλαδή της 26.000 ετησίως) έγινε δεκτό στις ΗΠΑ.
Συγκλονιστική είναι η περίπτωση με το κρουαζιερόπλοιο St Louis με τους 937 επιβάτες, σχεδόν όλοι τους Εβραίοι, που το 1939 προσπάθησαν να διαφύγουν από τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ δεν το δέχθηκαν και το πλοίο επέστρεψε στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι περίπου 250 από τους επιβάτες του έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.
Ο Ρεπουμπλικανός Θεόδωρος Ρούζβελτ με διάταγμα που υπέγραψε στις 3 Μαρτίου του 1903 απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ όσων χαρακτηρίζονταν αναρχικοί.
Το 1901 ο πρόεδρος Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ Ο ΜακΚίνλεϊ δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια παναμερικανικής έκθεσης, από τον Leon Czolgosz έναν αναρχικό πολωνικής καταγωγής.
Μαζί με την νομοθεσία του 1903 συμπεριέλαβαν άλλες τρεις κατηγορίες ανθρώπων, τους επιληπτικούς, τους ζητιάνους και τους προαγωγούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος για πρώτη φορά έθετε απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.
Το 1950, παρότι ο τότε πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έθεσε βέτο, το κογκρέσο στις 23 Αυγούστου με τον νόμο McCarran, απαγόρευσε την είσοδο σε κομμουνιστές. Επίσης βάσει του ίδιου νόμου κατέστη εφικτή η απέλαση κάθε μετανάστη για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Φυσικά δεν επιτρεπόταν σε κανέναν από αυτούς να πολιτογραφηθούν.
Στις 7 Απριλίου του 1980 μετά την κρίση του 1979 με τους αμερικανούς ομήρους που κρατήθηκαν όμηροι για 444 ημέρες μέσα στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ διέκοψε κάθε διπλωματική επαφή με το Ιράν και επέβαλε κυρώσεις στη χώρα. Επίσης απαγόρευσε την είσοδο Ιρανών στις ΗΠΑ.
Σήμερα ο Τραμπ απαγόρευσε εκ νέου την είσοδο Ιρανών στη χώρα.
Το 1987 υπό την ηγεσία του Ρόναλντ Ρήγκαν το υπουργείο Υγείας της χώρας συμπεριέλαβε το Aids στη λίστα με τα «επικίνδυνα και μεταδιδόμενα νοσήματα». Έτσι με νόμο Helms, από το όνομα του γερουσιαστή Τζέσε Χελμς (Jesse Helms) οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ σε άτομα που ήταν θετικά στον HIV. Οι νόμοι αργότερα χαρακτηρίστηκαν ομοφοβικοί και ξενοφοβικοί ενάντια σε Αφρικανούς και μειονότητες και επηρεάστηκαν από την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο ιός μπορούσε να μεταδοθεί με τη φυσική επαφή (πχ χειραψία) ή την αναπνοή. Την νομοθεσία κατάργησε το 2009 ο Μπάρακ Ομπάμα ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Μπους του νεώτερου.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30.1.2017