Γ. Μεσσάρης: Οδοιπορικό στην αχανή Ρωσία ΜΕΡΟΣ 8ον (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)

Έγραψα την περασμένη εβδομάδα για τις δύο παραστάσεις μπαλέτου που παρακολουθήσαμε στα Θέατρα Μαρίινσκι και Μιχαήλοφσκι της Αγίας Πετρούπολης και την Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Θέατρο Λούνα της Μόσχας.

Πέραν από την καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων, με εντυπωσίασαν και άλλα πράγματα. Πρώτα πρώτα όταν οι Ρώσοι (αλλά και οι Ευρωπαίοι γενικά) λένε ώρα έναρξης 8 μμ εννοούν 8 μμ. Στις 7 και 59 λεπτά πρέπει να είναι όλοι στις θέσεις τους. Τι κάνουμε εμείς στην Ελλάδα στις κάθε λογής καλλιτεχνικές και μη εκδηλώσεις; Λέμε 8 μμ, εννοούμε 8 και 30 και αρχίζουμε 9! Επίσης θαύμασα το γεγονός ότι πολλοί γονείς παίρνουν στο θέατρο ακόμα και τα μικρά παιδιά τους τα οποία έχουν μάθει να συμπεριφέρονται σωστά και να απολαμβάνουν τις παραστάσεις. Θυμάμαι ότι στο Μαρίινσκι οι ταξιθέτριες έδιναν στους γονείς με μικρά παιδιά, ειδικά παιδικά καθίσματα που προσαρμόζονται στα συνηθισμένα προκειμένου τα παιδιά να μπορέσουν να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα την παράσταση. Παιδεία σε όλο της το μεγαλείο!

ΣΤΟ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ

Διακόσια χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, στον αποκαλούμενο Χρυσό Κύκλο, στις όχθες του ποταμού Κλγιάσμα, βρίσκεται το Βλαντίμιρ, μια από τις μεσαιωνικές πρωτεύουσες της Ρωσίας.

Το ταξίδι από τη Μόσχα με το τρένο διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Επισκεφθήκαμε την ιστορική αυτή πόλη των 350 χιλιάδων κατοίκων, προσκεκλημένοι φίλων, του Αλέξανδρου και της Νάταλης Κρασνοπόλσκαγια. Πρόκειται για μια περιοχή που, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή.

Το Βλαντίμιρ είναι γεμάτο εντυπωσιακές εκκλησίες και κτίσματα του 12ου αιώνα που διατηρούνται, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των αρχών, σε άριστη κατάσταση.

Η πόλη αναδύθηκε σαν ένα σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο όταν στα μέσα του 12ου αιώνα το Κίεβο έχασε την κυριαρχική θέση που κατείχε στις αχανείς ανατολικές σλαβικές εκτάσεις. Σύντομα το Βλαντίμιρ και το γειτονικό Σουζντάλ έγιναν ο πυρήνας γύρω από τον οποίο δημιουργήθηκε το ρωσικό έθνος. Στην περιοχή αυτή γεννήθηκε η ιδέα της ένωσης όλων των ρωσικών εκτάσεων (που ήταν χωρισμένες σε πριγκιπάτα) ενώ παράλληλα την ίδια περίοδο τέθηκαν τα θεμέλια για να γίνει ένας μικρός τότε οικισμός, η Μόσχα, πρωτεύουσα της νέας χώρας.

Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση της πόλης ανάγεται στο έτος 1108 (χρονολογία της πρώτης αναφοράς του Βλαντίμιρ στο Πρώτο Χρονικό) από τον Βλαδίμηρο το Μονομάχο. Νεότερη θεωρία, που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990, θέλει την πόλη ακόμα παλαιότερη, τοποθετώντας την ίδρυσή της στα 990 όταν επισκέφθηκε την περιοχή ο Βλαδίμηρος ο Μεγάλος. Πάντως οι υποστηρικτές της παραδοσιακής θεωρίας ισχυρίζονται ότι η νέα χρονολόγηση «κατασκευάστηκε» προκειμένου να δώσει αφορμή για νέους επετειακούς εορτασμούς.

Κοντά στο Βλαντίμιρ βρίσκεται η μικρή, ιστορική και πανέμορφη πόλη Σούζνταλ η οποία είναι γεμάτη μοναστήρια και εκκλησίες.

Στη Σουζντάλ υπάρχει θεματικό πάρκο που παρουσιάζει ένα ρωσικό χωριό όπως ήταν πριν 300 και πλέον χρόνια. Πολλά από τα ξύλινα οικήματα είναι πραγματικά που μεταφέρθηκαν στο πάρκο και επανασυναρμολογήθηκαν. Είναι ένας χώρος που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Στη Σουζντάλ η ξεναγός έλυσε και την απορία μου γιατί δίπλα από τις μεγάλες εκκλησίες υπάρχουν και μικρότερες με το ίδιο όνομα. «Οι μικρές θερμαίνονται εύκολα και λειτουργούν το χειμώνα ενώ οι μεγάλες λειτουργούν το καλοκαίρι…» μου απάντησε.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ένας μήνας πέρασε σαν… αστραπή και η περιοδεία μας στην απέραντη και αινιγματική Ρωσία έπαιρνε τέλος.

Τις τελευταίες ημέρες το κρύο ήταν αρκετά τσουχτερό. Το χιόνι στη Μόσχα κάλυπτε τα πάντα, εκτός από τους δρόμους που καθαρίζονται αδιάκοπα.

Θα μού λείψει το λευκό πέπλο που δίνει μια πρόσθετη πινελιά αγνότητας στη φύση, όπως σύντομα μού έλειψε το γαλάζιο τού ελληνικού ουρανού και θάλασσας. Απαράβατος ο νόμος τής ανθρώπινης φύσης: Ο,τι έχουμε σε αφθονία το βαριόμαστε!

ΤΕΛΟΣ

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι εσείς  κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας… Διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σε σάς και μην αφήνετε άλλους να τα αλλοιώνουν…

Στις φωτογραφίες:

–          Μια πανέμορφη εκκλησία και ένα εντυπωσιακό κτίριο στην ιστορική πόλη Βλαντίμιρ.

–          Ο υπογράφων με την ξεναγό και την καλή μας φίλη Νάταλη Κρασνοπόλσκαγια στο θεματικό πάρκο με το παραδοσιακό ρωσικό χωριό στη μικρή πόλη Σουζντάλ.

Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.

•           Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.omegadocumentaries.com η επικοινωνήσετε με τον ίδιο.

Γιώργος Μεσσάρης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/1/2017