Ορθά κοφτά είπε χθες ότι «όποιος λέει ότι θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας, προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία»… Προφανώς, ο ίδιος δεν προτίθεται να προσφέρει καμία τέτοια «κακή υπηρεσία» στην Ελλάδα.
Σε άλλο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Eurogroup όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα τεθεί το θέμα των βραχυχρόνιων μέτρων αλλά άφησε εκ νέου να εννοηθεί χθες ότι είναι πιθανή η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Για πρώτη φορά είχε αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο πριν από περίπου δέκα ημέρες, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, αναπτερώνοντας τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μήνες τώρα παζαρεύει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα, εισέπραττε κάθετη απόρριψη.
Τώρα, το τοπίο φαίνεται να μεταβάλλεται. Πιθανότατα όχι εξαιτίας των πιέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξαιτίας των απαιτήσεων του ΔΝΤ προκειμένου να επιβιβαστεί στο όχημα του τρίτου χρηματοδοτικού ελληνικού προγράμματος.
Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν ζητά περαιτέρω μέτρα, εφόσον ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι έως 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Αν ο στόχος είναι 3,5%, όπως προκύπτει από το Μνημόνιο, τότε με απλούς υπολογισμούς το ΔΝΤ, για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να ζητήσει μέτρα της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ!
«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τώρα το ερώτημα είναι, τι χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας;» είπε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup.
Το ερώτημα θα κληθεί να το απαντήσει το Eurogroup, με τον Γ. Ντάισελμπλουμ να επισημαίνει ότι «θα πρέπει να δούμε πόσο επιεικές θα είναι το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις συζητήσεις με την Ελλάδα και το ΔΝΤ καθώς και ποιος τελικά θα κριθεί ως ρεαλιστικός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Η μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, με τους εκπροσώπους των δανειστών να απορρίπτουν στο ίδιο διάστημα κάθε σχετική πρόταση, επιμένοντας στην τήρηση της συμφωνίας. Οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές άλλωστε αποτελούν την αιτία της καθυστέρησης κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την επόμενη τριετία. Το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο από τον περασμένο Απρίλιο αλλά δεν το έκανε, προκειμένου να μη δεσμευθεί σε στόχους οι οποίοι απαιτούσαν πολλαπλάσια μέτρα από το 2018 και μετά.
Αργή πρόοδος
Σε χρόνο παράλληλο, στην Αθήνα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, με ευρωπαϊκές πηγές να καταγράφουν «αργή πρόοδο». Θεωρούν οι συγκεκριμένες πηγές ολοένα και περισσότερο σχεδόν δεδομένη την ανάγκη νέας καθόδου των επικεφαλής στην Αθήνα, μετά την προγραμματισμένη αναχώρησή τους την ερχόμενη εβδομάδα, και σχεδόν αδύνατο να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο η συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε χθες ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup -χωρίς να κάνει σύνδεση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση- θα συζητηθούν τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος. Τυπικά, η συζήτηση και ενεργοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων είχε συνδεθεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά είναι σαφές ότι για πολιτικούς λόγους, η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να δώσει αφορμή αναβολής. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι στην ατζέντα -τουλάχιστον- του προέδρου του Eurogroup.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για 27-28 Νοεμβρίου
Παρά το γεγονός ότι δεν βγαίνει «λευκός καπνός» από τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση διατηρεί τη βεβαιότητά της ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί κανονικά.
Ερωτηθείς από το Euro2day.gr χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «είναι δυνατόν στις 27-28 Νοεμβρίου να έχουμε stuff level agreement» στη βάση των ελληνικών θέσεων.
Αν και δεν θέλησε να προσδιορίσει επακριβώς τα ζητήματα στα οποία «κολλάνε» οι συζητήσεις με το κουαρτέτο, ανέφερε ως ανοικτά ζητήματα το εργασιακό, το ζήτημα που αφορά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και τις συζητήσεις που έχουν να κάνουν με το δημοσιονομικό.
Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στο γεγονός ότι «τα δημοσιονομικά θα πρέπει να συζητηθούν σε συνάρτηση με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος και σε συνάρτηση με τα όσα προβλέπονται για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2018».
Διευκρίνισε δε, ότι «επίσημες συζητήσεις για το δημοσιονομικό δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά αντιθέτως το ζήτημα θα συζητηθεί σε συνάρτηση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και με τα όσα θα προβλεφθούν για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα».
euro2day
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.11.2016