αναγνωρίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα να προσφέρει οτιδήποτε στην υπερδύναμη, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Περισσότερο σαν επαίτες τον υποδεχόμαστε, παρά σαν εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι. Ετσι, θα πρέπει να αναζητήσει κανείς σε άλλα μονοπάτια τους λόγους της ξαφνικής επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιήσει τη χώρα και τα προβλήματά της για να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να υποστηρίξει έμπρακτα την ελάφρυνση του χρέους και την ανάγκη τερματισμού της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Βεβαίως, γνωρίζει πως αδυνατεί να πείσει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα της ελάφρυνσης, αλλά αυτό δεν θα τον σταματήσει…
Πιστεύω ότι θα το επαναλάβει και στο Βερολίνο, αν και είναι υποχρεωμένος πλέον να προσέχει. Στήριξη για το ελληνικό χρέος Εχει μια λογική η απόφαση της επίσκεψης, διότι η Ελλάδα τούτη τη στιγμή προσφέρει στον κ. Ομπάμα την πλατφόρμα για το «προπαγανδιστικό» αυτό ταξίδι στην Αθήνα και το Βερολίνο, που ίσως είναι το τελευταίο του ως Προέδρου της Αμερικής. Θα μπορέσει να απευθυνθεί σ’ όλο τον κόσμο, από τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία -άλλωστε έτσι την αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος- και να μιλήσει για τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τη δυστυχία που φέρνει η άκρατη λιτότητα, αυτή δηλαδή (η οικονομική πολιτική) που επιβλήθηκε στους πολίτες της Ελλάδας από τους ανάλγητους ηγέτες της Ευρώπης και τους διεφθαρμένους Ελληνες πολιτικούς.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι στην Αθήνα για να στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα στον ηγέτη της γείτονος χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προσβάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό τους. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα και δεν συνεχίζει το ταξίδι για την Τουρκία. Βεβαίως ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα, αλλά δεν ήρθε μετά στη χώρα μας, όπως όριζε το άτυπο πρωτόκολλο. Ηταν τότε που πίστευε ότι η Τουρκία αντιπροσώπευε το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και επέλεξε να κάνει το πρώτο του προεδρικό ταξίδι εκεί, για να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο να εμπιστευθεί τον Ταγίπ Ερντογάν. Ναι, τόσο κακά πληροφορημένος ήταν για τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας… Για να φτάσουμε στο σημείο οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις να χαρακτηρίζονται από “πολεμικό κλίμα”, που δημιουργεί ο Ισλαμιστής Ερντογάν, υπό την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, που δείχνουν να τον φοβούνται…
Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τον κ. Ομπάμα, που δεν φημίζεται για την τόλμη του, να πει την αλήθεια για την Τουρκία του αυταρχικού Ερντογάν από τη Λέσβο, όπου προτίθεται να πάει για να προβάλει την ανάγκη επίλυσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Θα το πράξει; Με τα όσα έχουν προηγηθεί από το περίεργο πραξικόπημα μέχρι σήμερα, η απάντηση είναι αρνητική… Όταν πρόκειται για την Τουρκία, που μονίμως τους εκβιάζει, οι Αμερικανοί ηγέτες δεν φημίζονται για το θάρρος τους. Οπωσδήποτε η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ετών για την Ελλάδα. Μόνο μικρόψυχοι επιχειρούν να την υποβιβάσουν. Αλλά τα πανηγύρια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι αδικαιολόγητα διότι, με τα σημερινά δεδομένα, η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας δεν θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι κατά βάθος ελπίζουμε. Από το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου στην ουσία θα συμπροεδρεύει με τον νικητή των εκλογών, είτε είναι η κ. Χίλαρι Κλίντον είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, και τα περιθώρια χειρισμών είναι ελάχιστα.
Την ίδια στιγμή, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2017 θα είναι ο πλανητάρχης. Οπότε, ό,τι κερδίσει η χώρα από αυτή την επίσκεψη καλοδεχούμενο είναι, φτάνει να μην είναι η επιβολή “διευθέτησης” του Κυπριακού… ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Με τα χρόνια οι άνθρωποι ξεχνάνε. Αφήστε που αρκετοί διπλωμάτες των ΗΠΑ ήταν σε… βρεφική ηλικία τότε! Ομως, να γίνεται πρόταση για να επισκεφθεί ο κ. Ομπάμα την Αθήνα στην επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν… τουλάχιστον τρέλα! ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η αποκάλυψη του «δόγματος» του Νίκου Κοτζιά για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στην Κύπρο μετά τη λύση έβαλε «φωτιά» στο νησί. Την ίδια στιγμή ανακούφισε τους Ελληνοκυπρίους που έβλεπαν την ανυπαρξία της Ελλάδας στο Κυπριακό και ανησυχούσαν σφόδρα.
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και MIGNATIOU
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31.10.2016