«Επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στις στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία. Επιβεβαίωσε τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή & τη διαφθορά» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη χάραξη προσωπικών και ξεχωριστών στρατηγικών. Η επιχείρηση παλινόρθωσης της ολιγαρχίας και του συντηρητισμού θα καταρρεύσει».
Για τις τηλεοπτικές άδειες
«Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών το διακύβευμα είναι αν σε αυτό το τόπο θα αποφασίζει η Βουλή, η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η διαρκής σύγκρουση με τη διαπλοκή είναι παράσημο». […] «Ο νόμος Παππά απαντά στην αντισυνταγματικότητα του παρελθόντος» είπε μεταξύ άλλων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επίθεση κατά της κυβέρνησης από ιδιοκτήτες ΜΜΕ «που έχει πάρει χαρακτηριστικά ιδιότυπου πραξικοπήματος»
«Στην προσπάθεια μας να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό είχαμε απέναντί μας όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αλλά και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Που από την πρώτη στιγμή της εκλογής του άλλαξε τη στάση της ΝΔ αρχίζοντας να ξεπληρώνει τα γραμμάτια της εκλογής του, επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση ΕΣΡ για να μπλοκάρει το διαγωνισμό, πατώντας πάνω στην ειδική πλειοψηφία που απαιτείται. Αρνήθηκε να προτείνει καν υποψηφιότητες για το ΕΣΡ, στόχος του ήταν εξ αρχής να μη γίνει κανένας διαγωνισμός. Και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι που μπλόκαραν το ΕΣΡ χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως η διενέργεια διαγωνισμού χωρίς το ΕΣΡ ότι είναι αντισυνταγματική. Και λένε συνειδητά ψέματα ότι για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε μόνος του ο υπουργός, ενώ αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων, οι εκπρόσωποι που έλαβαν την εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Αν αποδεχθούμε ότι χωρίς τα 4/5 της Βουλής που απαιτούνται για συγκρότηση του ΕΣΡ, δε θα μπορέσει ποτέ να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι η δύναμη των ιδιοκτητών ΜΜΕ είναι πολύ ισχυρότερη από τη πλειοψηφία των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού» είπε ακόμη.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση».
«Το πραγματικό διακύβευμα είναι εάν η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι πάνω από τα συμφέροντα που εδώ και 27 χρόνια έκαναν αεροπειρατεία χωρίς να δώσουν ευρώ για τις συχνότητες που είχαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση οφείλει να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη. Είναι ειρωνικό αυτοί που κατά καιρούς έκαναν επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη να κάνουν κριτική σε εμάς που το μόνο που επιδιώκουμε είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στον λαό και αυτό δεν συνιστά παρέμβαση. Για να μην αναφερθώ στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και στελεχών της ΝΔ που εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι θα καταπέσει στο ΣτΕ. Ή μήπως οι σταθμοί που ασκούν καθημερινά πίεση σε δικαστές, αυτό δεν είναι απόπειρα πίεσης και εκφοβισμού; Γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα αθλιότητας. Μία ανώνυμη καταγγελία που δόθηκε πριν από δύο χρόνια και αφορά ανάμειξη δικαστή στον διαγωνισμό ανέλιξης στο ΣτΕ να παρουσιάζεται ως παρούσα καταγγελία, ως απόπειρα παρακρατικής παρέμβασης και εκβίασης στους δικαστές. Και μάλιστα να εμφανίζεται πρώην υπουργός της ΝΔ να καταγγέλλει δημοσίως ότι ο εν λόγω δικαστής εκβιάζεται, επειδή επιχειρηματολόγησε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Πώς γίνεται ο κ. Τζαβάρας να γνωρίζει την άποψη του εν λόγω δικαστή και τη στάση του εντός του ΣτΕ; Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο, καταλαβαίνει τι παίζεται αυτές τις ημέρες».
«Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ’ επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» πρόσθεσε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η Αριστερά δεν τρόμαξε από πολύ ισχυρότερους στο παρελθόν, δεν θα τρομάξει από το παιδί της Siemens και της διαπλοκής«.
Για τη διαπραγμάτευση
«Στη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση, που στον πυρήνα της έχει τα εργασιακά.Όμως ταυτόχρονα – και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιώδες που προβλέπει η συμφωνία- οφείλουν να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την ποσοτική χαλάρωση
«Η Ελλάδα δικαιούται, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.Και για να ενταχθεί οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη στάση της ΝΔ
«Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψητ ου Γερμανού υπουργού οικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Και όσο είναι στην αντιπολίτευση έχει την άποψη του ΔΝΤ για τα μέτρα δηλαδή ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανώς μικρότερα πλεονάσματαστο μέλλον με ακόμη πιο σκληρές και βάναυσες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικό κράτος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το κυνικό επιχείρημα ορισμένων εκ των εταίρων, ότι μια πιθανή λύση για το χρέος θα μειώσει τις μεταρρυθμίσεις. Άποψη ταυτόσημη της παραδοχής ότι το χρέος αποτελεί ευθέως έναν μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:«Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση. Και κυρίως να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015».
«Να μην ξεχνά ο ελληνικός λαός τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε.Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ;» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
«Υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου»
«Ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας» σημείωσε.
«Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπό-αμειβόμενη εργασία, στην αδήλωτη εργασία και στο διαρκή φόβο της απόλυσης. Το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά των συλλογικών. διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, εντείνοντας παράλληλα και τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23.10.2016, Τribune