Ιράκ. «Και τι είναι αυτό που κάνουν τώρα; Προσπαθούν να πάρουν τη Μοσούλη από το λαό της Μοσούλης και να την προσφέρουν σε τρίτους. Αλλά εμείς επιμένουμε ότι στη Μουσούλη πρέπει να μένουν οι πολίτες της» είπε ο Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία πάντα αγκαλιάζει τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν έχει αφήσει τους συγγενείς της μόνους τους. Τα φυσικά μας όρια είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τους. Και φυσικά πρέπει να σεβόμαστε τα φυσικά σύνορα αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σύνορα στις καρδιές μας, ούτε και θα το επιτρέψουμε». Παρότι νωρίτερα, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ζήτημα δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη, η απόδοση της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου ήταν εσφαλμένη. O Ερντογάν δεν αναφέρθηκε ούτε έθεσε συγκεκριμένα ζήτημα δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη. Αυτό προβλεπόταν, όμως, από το «εθνικό συμβόλαιο» του 1920, που μπήκε στο περιθώριο με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, επεξηγώντας το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου». Η «γκάφα» του ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου οδήγησε στην απόλυσή του, όπως έγινε γνωστό από τον διευθυντή του πρακτορείου. Νωρίτερα, το υπουργό Εξωτερικών είχε αντιδράσει σφοδρά στις φερόμενες ως δηλώσεις του κ. Ερντογάν. «Η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς της στην Δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία ή οπουδήποτε αλλού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Διαφορετικά, ντρεπόμαστε και για την ιστορία μας και για τα αδέλφια μας που ζουν εκεί –οι καρδιές των οποίων χτυπούν μαζί με τις δικές μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. ( από την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας):
«Η Τουρκία πάντα αγκάλιαζε όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και δεν άφησε ποτέ μόνους τους ομοεθνείς της» υπογράμμισε ο πρόεδρος Ερντογάν και συνέχισε: «Τα φυσικά σύνορα μας είναι διαφορετικά από τα όρια της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Εμείς, βέβαια, εκφράζουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δε μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε. Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”. Μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική”. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επεκταθούν. Πάντως, σημειώστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται σε εμάς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων “τι δουλειά έχετε εκεί”. Κανένα από αυτά τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν “τι δουλειά έχετε εκεί” δεν είναι ξένα σε εμάς. Σας ρωτώ για την Ριζούντα, αγαπητοί μου αδελφοί. Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας (κατά τα εδάφη που εκτείνονται) από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη».
«Είμαστε παρόντες στην ιστορία της Μοσούλης» Μετά από αναφορά στο ζήτημα της Μοσούλης, ο κ. Ερντογάν συμπλήρωσε: «Μπορείτε να αφήσετε τη Μοσούλη στην τύχη της; Είμαστε παρόντες στην ιστορία της Μοσούλης. Και τί είναι αυτό που κάνουν τώρα; Σχεδιάζουν να αρπάξουν την Μοσούλη από τους πολίτες της Μοσούλης και να την προσφέρουν σε τρίτους. Αλλά εμείς επιμένουμε ότι η Μοσούλη πρέπει να μένουν οι άνθρωποι της Μοσούλης. Και ποιοι μένουν στη Μοσούλη; Κυρίως οι Άραβες αδελφοί και αδελφές μας. Επίσης, οι Τουρκομάνοι και ένας πολύ μικρός αριθμός Κούρδων. Συμβιώνουν στη Μοσούλη. Αλλά στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους (DAESH) έχουν παρεισφρήσει στην πόλη και τώρα γίνεται μάχη εναντίον του DAESH. Δυστυχώς, όπως λένε οι συμμαχικές δυνάμεις, η Τουρκία πρέπει να λάβει άδεια από τις κεντρική κυβέρνηση για να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του DAESH.
Και ως απάντηση στους επικεφαλής αυτής της συμμαχίας εγώ απαντώ: Συγχωρέστε μας αλλά αυτή τη κεντρική κυβέρνηση ήρθε σε εμένα και μου είπε να στρατοπεδεύσουμε στη Μπασίκα. Μίλησαν και με τον τότε πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Και τότε κάναμε τη βάση στη Μπασίκα. Και τι λένε τώρα; Λένε ότι “η Τουρκία πρέπει να φύγει από τη Μπασίκα”. Με όλο το σεβασμό, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Μπασίκα. Θα μείνουμε εκεί μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα στη Μοσούλη. Και το ίδιο ισχύει και για το Ταλ Αφάρ. Υπάρχει εκεί πληθυσμός 400.000. Η παρουσία μας εκεί θα συνεχιστεί μέχρι να έρθει η ειρήνη. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα μέσω της διπλωματικής οδού. Κινούμενοι προς αυτή τη κατεύθυνση, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στη Λωζάνη μαζί με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, κλπ. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία» «Η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι» Ο κ. Ερντογάν συμπλήρωσε: «Η Τουρκία δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στο Χαλέπι. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους συγγενείς της στη δυτική Θράκη, την Κύπρο, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν μόνες τους με τα προβλήματά τους. Διαφορετικά, αισθανόμαστε ντροπή τόσο μπροστά στην ιστορία όσο και στους αδελφούς μας που μένουν εκεί –οι καρδιές τους χτυπούν με τις δικές μας. Έτσι, πάντα λέω ότι αισθανόμαστε δική μας τόσο τη χαρά όσο και την δυστυχία των αδελφών μας που ζουν μέσα στα σύνορα της καρδιάς μας. Αυτοί που αμφισβητούν το ενδιαφέρον μας λόγω της αποικιοκρατικής τους ιστορίας ή λόγω των θρησκευτικών ή εθνικών εμμονών τους θα πρέπει πρώτα να αμφισβητήσουν τον εαυτό τους και όχι να δίνουν σε εμάς συμβουλές».
M. Iγνατίου
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18.10.2016