Να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά, να μάθουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε και να ανατάξουμε την οικονομία για να έρθει η ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ιταλός Πρέσβης.
Ο κ. Marras επίσης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική χώρα για την Ιταλία, “είμαστε γείτονες, είμαστε ίδιοι αλλά οι επαφές μας ακόμη δεν είναι τόσο στενές όσο θα έπρεπε”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν εταιρείες που θα ήθελαν να επενδύσουν και άλλες που θα ήθελαν να συνεργαστούν για μεγάλα έργα στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, των υπηρεσιών και της εφοδιαστικής υποστήριξης (logistics).
Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος καλωσόρισε τον Ιταλό Πρέσβη καθώς και την κα. Lopez και τον κ. Bringiotti και τόνισε ότι “πολλά μπορούν να γίνουν με βραχίονα τις σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας στη δύσκολη συγκυρία που περνούν οι δύο χώρες. Η συνεργασία των δύο χωρών μόνο οφέλη μπορεί να έχει για όλους μας”.Ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στις δύο χώρες και ιδιαίτερα τα Ιόνια Νησιά έχουν πολλά στοιχεία της γείτονος. Αναφέρθηκε στην τουριστική οικονομία, καθώς οι αφίξεις τουριστών από την Ιταλία βρίσκονται σε πρωτοφανή άνοδο, μετά από χρόνια κάμψη καθώς και στις προσπάθειες που ξεκινούν ανάμεσα στην ΠΙΝ και την Περιφέρεια Απουλίας για σύσταση δικτύου υδροπλάνων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση. Ευχαρίστησε δε τον κ. Bringiotti για τις προσπάθειές του στην συχνότερη ακτοπλοϊκή σύνδεση Κέρκυρας – Ιταλίας.
Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στην Μεραρχία Aqui και τους ιστορικούς δεσμούς που τη συνδέουν με την Κέρκυρα και (κυρίως) την Κεφαλονιά, καθώς αποδίδονται τιμές σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα δύο νησιά, στους Ιταλούς πεσόντες, που αντιστάθηκαν στον γερμανικό ναζισμό. “Η Κεφαλονιά σήμανε την αρχή της αντίστασης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την Ιταλία” συμφώνησε και ο Ιταλός Πρέσβης.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για να εξετάσουν διεξοδικά τις πιθανότητες συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου (τοπικά προϊόντα) ενώ στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί την Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης της Απουλίας με τον οποίο θα συζητηθεί περαιτέρω συνεργασία στα προγράμματα Interreg Ελλάδα – Ιταλία καθώς και ο Δήμαρχος του Τάραντα, καλεσμένος του ΟΛΚΕ, για να συζητηθεί πιθανή συνεργασία για τα υδροπλάνα.
Σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Το θέμα της σύστασης Αγροδιατροφικής Σύμπραξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κουλούρης, τονίζοντας ότι προηγήθηκε συζήτηση και διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς σε όλα τα Ιόνια Νησιά.
Το κλίμα στις συναντήσεις υπήρξε πολύ θετικό και η σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης έρχεται σε υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση των τοπικών οικονομιών των νησιών.
Η αρχή έγινε με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου, στις 23 Απριλίου στη Λευκάδα, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παραγωγούς και αγρότες, για πιστοποίηση προϊόντων της Ιόνιας γης, για καθιέρωση σήματος προέλευσης και προβολή των τοπικών προϊόντων καθώς και για στενή συνεργασία ΠΙΝ – αγροτικών, παραγωγικών φορέων.
Ακολούθησε η συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή και η λήψη σχετικής απόφασης, η διαβούλευση με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς και ο κύκλος ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο,
“Η σύσταση της Αγροδιατροφικής εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμός μας, όπως είχαμε δημοσιοποιήσει με τις προγραμματικές μας δηλώσεις” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος και συνέχισε: “Ξεκίνησε να υλοποιείται με τη συνεργασία με τους παραγωγούς και τυποποιητές και στη συμμετοχή στις Εκθέσεις Τροφίμων και Πρωτογενούς Τομέα. Ανοίξαμε έτσι ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους παραγωγούς και αγρότες και τον Απρίλιο, στην ημερίδα που διεξήχθη στη Λευκάδα, η ιδέα ωρίμασε μαζί και η αναγκαιότητα προβολής και ενίσχυσης της παραγωγής των τοπικών προϊόντων. Είμαστε στο πλευρό όσων ζητούν συνεργασία και με την σύσταση της Αγροδιατροφικής ουσιαστικά ικανοποιούνται οι ανάγκες του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου των νησιών. Σε συνεργασία με τις Αγροτικές Ενώσεις και τους φορείς προχωρούμε στη σύμπραξή αυτή και αναγκαστικά, μέσα στο υπάρχον πλαίσιο (ευρωπαϊκό, κρατικό, νομικό κλπ) που ισχύει θα βρούμε διαύλους για να υποστηρίξουμε την Ιόνια παραγωγή”.
Η Σύμπραξη θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, την πλειοψηφία του οποίου θα έχει η Περιφέρεια, θα έχει διάρκεια 20 έτη τα οποία θα μπορούν να παραταθούν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και οι πόροι της θα προέρχονται από τις εταιρικές μερίδες συμμετοχής, την ετήσια συνδρομή των μελών και τυχόν έκτακτες εισφορές, αμοιβές από τη λειτουργία της, επιχορηγήσεις από εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, πιθανές χορηγίες κλπ.
Στόχοι της Σύμπραξης είναι η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, η αύξηση του βαθμού διατροφικής αυτάρκειας των νησιών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, η προστασία του καταναλωτή και της υγείας ανθρώπων και ζώων, οι δικαιότερες τιμές παραγωγού και καταναλωτή, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων των νησιών.
• Ενδεικτικές δράσεις που ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Κουλούρης είναι: Διατύπωση προτάσεων προς την ΠΙΝ για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα και προς κάθε ενδιαφερόμενο για την παραγωγή, τυποποίηση, εμπορία, προβολή και προώθηση καθώς και την πιστοποίηση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
• Σύνταξη μελετών και σχεδίων καθώς και φακέλων υποψηφιότητας για χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς και συμμετοχή σε αυτά.
• Συμβουλευτική και κατάρτιση αγροτών
• Συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα σε τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι σκοποί και οι στόχοι της Σύμπραξης και των ωφελούμενων από τη δράση της
• Διαφύλαξη και ανάδειξη της γαστριμαργικής πολιτιστικής κληρονομιάς
• Σύνταξη του Ιονίου συμφώνου Ποιότητας και του μηχανισμού απονομής και ελέγχου του Ιονίου Σήματος Ποιότητας με την ονομασία “Προϊόν Ιόνιας Γης”.
• Διασύνδεση του Αγροτικού και Τουριστικού Τομέα Ιονίων Νήσων κ.α.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων.
289.202,29 ευρώ για έργα σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο
Δύο συμβάσεις έργων για συντηρήσεις και βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο καθώς και σε βλάβες που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στις Π.Ε. Κέρκυρας και Ζακύνθου, συνολικού ύψους 289.202,29 ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Συγκεκριμένα:
1. Την σύμβαση κατασκευής του υποέργου “Επισκευή βλαβών σε τεχνικά έργα που προκλήθηκαν από πλημμύρες, κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα” του έργου “Συντηρήσεις αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”, συνολικού ποσού 128.536,58ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ΚΕ 2015ΕΠ52200000.
Ο ανάδοχος του έργου ανέλαβε τη δέσμευση της αποπεράτωσής του εντός 8 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
2. Την σύμβαση κατασκευής του έργου “Συντήρηση – βελτίωση 1ης ΕΟ Βασιλικού”, συνολικού προϋπολογισμού 160.665,71ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και εντάσσεται στο έργο “Συντήρηση οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων” με ΚΑ 2014ΕΠ52200002.
Ο ανάδοχος του έργου ανέλαβε τη δέσμευση της αποπεράτωσής του εντός 180 ημερών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.10.2016