Ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος εισηγητικά ενημέρωσε ότι η σύσκεψη συγκλήθηκε κατόπιν δύο καταγγελιών που έθεσαν υπόψη του, αιρετοί της αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Αγίου Γεωργίου, με την οποία περιγράφουν την εντατικοποίηση της κακοποίησης και εντέλει καταστροφής του κερκυραϊκού ελαιώνα.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες “υπάρχουν επιτήδειοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πλημμελή έλεγχο του κράτους, την απουσία και το γήρας των ιδιοκτητών και καταστρέφουν ανεμπόδιστα και απαξιώνουν το ένα κτήμα, πίσω από το άλλο, σε ανεπανόρθωτο βαθμό”. Οι εικόνες σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν ριζική κοπή των ελαιοδέντρων από τη ρίζα ενώ μετά την καταστροφή, ακολουθεί και παράνομη διακίνηση και πώληση για καυσόξυλα.
Δήλωσε δε ότι “η σύγκληση της σύσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, στο ίδιο τραπέζι με τα στελέχη των εμπλεκομένων υπηρεσιών, γίνεται στο πλαίσιο της διαφάνειας στις πράξεις και αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και για να καταδείξει τη βαρύτητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην επίλυση του προβλήματος”.
Προτάσεις κατέθεσε η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των χρονικών ορίων ισχύος των αδειών καθώς και της συνεργασίας με τα Τοπικά Συμβούλια.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων άκουσε και κατέγραψε όλες τις απόψεις, από τους αιρετούς και εκπρόσωπους φορέων και συλλόγων και από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και δήλωσε ότι “το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολυεπίπεδο, πληθώρα υπηρεσιών ενέχονται στη διαδικασία της αδειοδότησης και του ελέγχου της κοπής των ελαιοδέντρων και θέλει σχεδιασμό για να περιοριστεί, αν όχι να παταχθεί, η εγκληματική δραστηριότητα. Πρέπει να δώσουμε έγκαιρη και ριζική απάντηση, για να δείξουμε την ισχυρή βούλησή μας, να σταματήσει η καταστροφή του ελαιώνα. Να εξετάσουμε που υπάρχουν νομοθετικά κενά και, αν χρειαστεί, να ζητήσουμε νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα που διαιωνίζεται τόσα χρόνια τώρα”.
Ο κ. Γαλιατσάτος κλείνοντας ενημέρωσε ότι σε πρώτο χρόνο θα ζητήσει εγγράφως από τις υπηρεσίες να του καταθέσουν τα ισχύοντα στις περιπτώσεις κοπής και μεταφοράς ελαιοδέντρων μαζί με προτάσεις, ώστε γρήγορα να καταλήξουμε στο “διά ταύτα”, με τη συγκέντρωση όλων των προτάσεων και την σύνταξη ενός προσχεδίου. Αυτό τέλος θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, για να αποφασιστούν από κοινού δράσεις και ενέργειες για τον περιορισμό του προβλήματος.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5.10.2016