Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.
Έτσι, ο πρώην πρόεδρος της Αρχής παραπέμπεται για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.
Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2011, με μηνυτήρια αναφορά η οποία είχε τεθεί στο αρχείο, αλλά αναζωπυρώθηκε το 2013 με επιστολή του ΔΣΑ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Ο κ. Γεωργίου, που σημειώνεται πως μέχρι να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, εργαζόταν για το ΔΝΤ, κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα – τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή- με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στο χορό των Μνημονίων και όλων των δεινών που έφεραν αυτά.
Η υπόθεση για την εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στην παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της Στατιστικής Αρχής Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα της Ελλάδας διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να επιβληθούν οι σκληροί όροι του μνημονίου στη χώρα.
Τους ισχυρισμούς της κ. Γεωργαντά είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης.
Ο κ. Λογοθέτης τον Ιανουάριο του 2010, οπότε υπέβαλε υπόμνημα καθώς είχε κληθεί ως ύποπτος για κακούργημα, φέρεται να υποστήριζε πως τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο. Στο υπόμνημά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αρνήθηκε την κατηγορία και απέδωσε την ποινική εμπλοκή του στην διαφωνία του με τη διόγκωση των στοιχείων του ελλείμματος.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2.8.2016, newpost