O ISIS πίσω από το χτύπημα στη Νίκαια

Την ευθύνη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης της Πέμπτης στην Νίκαια ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση:

«Το πρόσωπο που πραγματοποίησε την επιχείρηση στη Νίκαια της Γαλλίας ήταν ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους. Έφερε σε πέρας την επιχείρηση ως απάντηση στις εκκλήσεις για να γίνουν στόχοι οι υπήκοοι των χωρών του συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος».

Σε τριήμερο πένθος βρίσκεται η Γαλλία που θρηνεί τα θύματα του τρίτου χτυπήματος μέσα σε μόλις 18 μήνες στις 14 Ιουλίου, ανήμερα της εθνικής επετείου της πτώσης της Βαστίλης.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 84 και οι τραυματίες στους 202, από τους οποίους οι 52 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι 25 στην εντατική, σύμφωνα με τον τελευταίο βαρύ απολογισμό. Παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τέσσερις ύποπτοι από το περιβάλλον του Τυνήσιου δράστη Mohamed Lahouaiej Bouhlel συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές περιοχές της Νίκαιας. Ο ένας συνελήφθη χθες και οι τρεις άλλοι σήμερα, χωρίς να διευκρινιστεί η ταυτότητά τους, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε περίπου 40 μέλη των επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας να εισβάλουν σε μικρό διαμέρισμα στην οδό Μιολί, βόρεια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου συνελήφθη το ένα άτομο.

Οι γαλλικές αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν ο 31χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος του ή είχε συνεργούς και αν τα κίνητρά του συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ.

Η πρώην σύζυγός του, η οποία συνελήφθη χθες, εξακολουθούσε σήμερα το πρωί να βρίσκεται υπό κράτηση. Ο ξάδερφος της δήλωσε πως «ο Μπουλέλ δεν ήταν θρήσκος», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Daily Mail.

Συνέχισε λέγοντας: «Έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό και έπαιρνε ναρκωτικά. Αυτά απαγορεύονται από το Ισλάμ. Έδερνε τη γυναίκα του, την ξαδέλφη μου, ήταν άθλιος. Δεν ήταν πιστός μουσουλμάνος, ήταν ένα καθίκι».

Διάσταση απόψεων στη γαλλική κυβέρνηση

Έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης ζήτησε η Γαλλία για τη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθεί ακόμη μία φορά η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Διαφορετικές φαίνεται να είναι οι απόψεις που διατυπώνονται στην γαλλική κυβέρνηση, αφού ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας εμφανίστηκε πιο προσεκτικός και διστακτικός από τον Μανουέλ Βαλς.

Συγκεκριμένα, ο Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε χθες ότι «δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί ακόμη τα κίνητρα του δράστη» και αν ο τελευταίος «είχε εμπνευστεί από μηνύματα τζιχαντιστών».

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη στο κανάλι TF1 αν μπορεί να επιβεβαιώσει αν τα κίνητρα του δράστη συνδέονταν με τον τζιχαντισμό ο Καζνέβ απάντησε: «Όχι».

Συγκλονισμένη η Γαλλία από την επίθεση

Από την άλλη πλευρά, ο Μανουέλ Βάλς υποστήριξε ότι πιθανώς ο δράστης «συνδέεται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου France 2 ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια και θα εξακριβώσουμε τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.7.2016