27η Οικονομική Σύνοδος στην Αιξ Αν Προβάνς – Μεγάλα προβλήματα, 12 προτεινόμενα μέτρα

Στην 27η Οικονομική Σύνοδο που έγινε στην Αιξ Αν Προβάνς από την 1 έως τις 3 Ιουλίου συμμετείχαν πολλές και υψηλού κύρους διεθνείς και πανευρωπαϊκές προσωπικότητες στον τομέα της οικονομίας κυρίως. Ανάμεσά τους η Κριστίν Λαγκάντ, ο Μάριο Μόντι, ο Πωλ Τάκερ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο καθηγητής Μαρσέλ Γκωσέ. Σε ένα από τα πάνελς συμμετείχε και η Πρόεδρος της Εθνικής και καθηγήτρια του ΕΠΚΑ Λούκα Κατσέλη. Η γενική θεματική ήταν: Dans un monde de Turbulences, Qu’attend-on d’un pays ? (Σε έναν κόσμο που ταράσσεται, τι περιμένουμε από μια χώρα;)

Στην σύνοδο αυτή συζητήθηκαν κυρίως θέματα οικονομικά, τραπεζικά, καθώς ο τομέας αυτός είναι ο πρώτος που βάλλεται εν μέσω κρίσεως και πολλαπλών ταραχών, αλλά και κοινωνικά και πολιτισμικά. Πέρα από την Ελλάδα, τα προβλήματα της οποίας βιώνει ο ελληνικός λαός σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του, κατέστη πλέον αποδεκτό και φανερό πως σε κρίσιμη κατάσταση είναι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία που αποτελούν μεγάλο μέρος του «κορμού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομική αυτή συνάντηση σήμανε συναγερμό κυρίως στις δυο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες Παρίσι και Ρώμη –και όχι μόνον-. Στην Ευρώπη, από άκρη σε άκρη, έχουν συσσωρευθεί προβλήματα και ελαττώματα και αδυναμίες. Το δράμα των προσφύγων, ο διάχυτος φόβος των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων, η αδύναμη ανάπτυξη και η υψηλότατη ανεργία είναι κυρίαρχα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ παράλληλα λείπει το ΟΡΑΜΑ αλλά και οι μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που θα αναλάβουν την ηγεσία της με επιτυχία επιδεικνύοντας ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνική πολιτική κι ευαισθησίες.

Στην ουσία «LEU est morte, vive lEU» (Η Ε.Ε. πέθανε. Ζήτω η Ε.Ε.). Με την συνάντηση αυτή έγινε προσπάθεια να παρουσιασθούν οι αγκυλώσεις με τα σημερινά δεδομένα και να προταθούν λύσεις στο μεγάλο και κρίσιμο αυτό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που για να λυθεί απαιτεί άμεση αλλαγή πολιτικής πλεύσης ολοκλήρου της Ε.Ε. αλλαγή που θα επικεντρωθεί προταρχικά στις οικονομικές βάσεις της Ε.Ε. που είναι ο τραπεζικός και ευρύτερα οικονομικός – επιχειρηματικός τομέας.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. σήμανε το καμπανάκι κι έγινε πλέον σαφές πως οι τράπεζες θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο πανευρωπαϊκός αναβρασμός δεν οφείλεται, βέβαια μόνο στο Brexit. Απλώς το Brexit  έφερε απότομα στην επιφάνεια τα λάθη του παρελθόντος τα οποία επαναλαμβάνονται «ως επιτυχείς λύσεις», καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της οικονομικής στασιμότητας λόγω συνεχούς λιτότητας στην Ε.Ε. Κι αν οι ιταλικές τράπεζες είναι αυτές που τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, οι βαθύτερες ανησυχίες έχουν γαλλική και γερμανική προέλευση με σοβαρότατες ελλείψεις που υπονομεύουν τον κεφαλαιακό τους σχεδιασμό.

Ζητήθηκε ευθέως επανεξέταση των κανόνων που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι «μπορούν να αποτελέσουν πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας και περιορίζουν τα περιθώρια δράσεως των αρχών για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων».

Αναγκαία κρίθηκε η ύπαρξη «μαξιλαριού» απορρόφησης ζημιών αρκετά πάνω από το 8% των υποχρεώσεων των τραπεζών Γαλλίας (και Ιταλίας).

https://www.youtube.com/watch?v=wg1r1DV7f7A&feature=youtu.be

http://lesrencontreseconomiques.fr/2016/

Είχε προηγηθεί Γαλλο-Ιταλική συνεργασία με κοινό αίτημα τις τραπεζικές διασώσεις στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα ζητήθηκε επανεξέταση του ελάχιστου ορίου 8% για τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που θα πρέπει να «κουρεύονται» σε περίπτωση εκκαθάρισης. Ας σημειωθεί ότι τα διεθνή κριτήρια που συμφωνήθηκαν πέρυσι στην σύνοδο των G-20 για τη συνολική ικανότητα απορρόφησης ζημιών, απαιτούν από τις τράπεζες να διαθέτουν μόνο το 6,75% των υποχρεώσεών τους για «κούρεμα».

Η Deutsche Bank χαρακτηρίζεται από το ΔΝΤ ως ο πιο επικίνδυνος συστημικά χρηματοπιστωτικός οργανισμός στον κόσμο. Οικονομικοί αναλυτές «τρέχουν» μοντέλα που την συγκρίνουν με την Lehman Brothers, κι αυτό για να γίνει κατορθωτό να προβλεφθούν οι επιπτώσεις του χειρότερου σεναρίου.

Η γερμανική τράπεζα δεν είναι η μόνη που έχει προβλήματα. Απλώς η πιθανή κατάρρευσή της μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ίσως και του παγκόσμιου. Για τον λόγο αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει προετοιμασία.

Διαβάστε τα 12 μέτρα (2 για τον Κόσμο, 4 για την Ευρώπη και 6 για την Γαλλία) και που πρέπει να ληφθούν, μέτρα που ήλθαν ως επιστέγασμα – Διακήρυξη των 3ήμερων συζητήσεων:

http://lesrencontreseconomiques.fr/2016/declaration-finale-cercle-economistes/ 

Στους τέσσαρις άξονες που πρέπει να δοθεί άμεση προσοχή (φορολογικό σύστημα, σύνορα, ανανέωση, άμυνα) προστίθεται και ο πολιτισμός.

Ευρυδίκη Λειβαδά