Με καθυστέρηση ενός μήνα τα επτανησιακά σωματεία και οργανισμοί γιόρτασαν φέτος την 162η επέτειο της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, ωστόσο, η καθυστέρηση αυτή άξιζε τον κόπο. Οι ηγεσίες των οργανισμών κι οι θεατές που κατέκλυσαν το βράδυ της προ περασμένης Κυριακής το «Κεφαλλονίτικο Σπίτι», αποζημιώθηκαν για την αναμονή, από μία εξαιρετική εμφάνιση της Χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που ερμήνευσε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρίας Μελιγκοπούλου. Συνόδευσε με τον ακορντεόν της η Φωτεινή Αναστασιάδου.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», ο Σύλλογος Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Κέφαλος», η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, ο Σύλλογος Κεφαλληνίων Νέας Ιερσέης «Αγιος Γεράσιμος», ο Σύλλογος Ζακυνθίων «Διονύσιος Σολωμός», ο Σύλλογος Ερεικουσίων, το «Μαθράκι» κι ο Παγκερκυραϊκός.
Τον πανηγυρικό της ημέρας – μια ιστορική παρουσίαση του αγώνα των Επτανησίων μέχρι την Ενωση με την Ελλάδα – εκφώνησε η καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ζωή Διονυσίου. Η ομιλήτρια τόνισε ότι με την ένωση, τα Επτάνησα δώρισαν στην Ελλάδα τον πολύτιμο θησαυρό του Επτανησιακού πολιτισμού».
Γεμάτα αισιοδοξία για το μέλλον ήταν τα μηνύματα των προέδρων και εκπροσώπων των συνδιοργανωτών.
Ο αντιπρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας, Λούης Πιεράτος, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, δήλωσε υπερήφανος που είναι Κεφαλλονίτης, παρότι γεννήθηκε στις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε κάτι στο χέρι μας και να μην το κάνουμε πιο όμορφο. Γι’ αυτό είμαι υπερήφανος. Γι’ αυτό έφερε μαζί και το γιό μου, τρίτης γενιάς Κεφαλλονίτη. Είναι πολύ σημαντικό που φέρνουμε όλο τον κόσμο μαζί, ανεξαρτήτως ηλικίας, για να συνεχίσουμε την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμά μας», είπε.
Ο συντονιστής της βραδιάς, Κώστας Βαγγελάτος, τόνισε ότι η νέα γενιά έχει πάρει στα χέρια της την σκυτάλη στους συλλόγους.
«Ασφαλώς κι οι παλαιότεροι στέκονται δίπλα και βοηθούν, όμως η νέα γενιά είναι αυτή που παρέλαβε τη σκυτάλη».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ζακυνθίων και ΓΓ της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, Μαρίκα Παλαιού, ευχαρίστησε τη χορωδία του Ιονίου Πανεπιστημίου, που με την παράσταση και τα τραγούδια «γλυκαίνει τη ξενιτιά μας».
«Η πορεία της χορωδίας μιλά από μόνη της. Με συναυλίες στη Βενετία, στο Βερολίνο και το Λονδίνο και εδώ στο Κάρνεγκι Χολ», είπε.
Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συλλόγους, για το συνεορτασμό της επετείου της Ενωσης και έκλεισε με δύο στίχους του Διονυσίου Σολωμού, από τον Ύμνο στην Ελευθερία.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», Διονύσης Βλάχος, που ήλθε ειδικά για την εκδήλωση από τη Φλόριδα,
«Όλοι οι Επτανήσιοι είμαστε υπερήφανοι για όλους εσάς που δημιουργήσατε αυτό το όμορφο στολίδι στην Αστόρια, το Κεφαλλονίτικο Σπίτι», είπε ο κ. Βλάχος, απευθυνόμενος στο πρόεδρο του «Κέφαλου», Νίκο Αλισανδράτο.
Ο κ. Βλάχος ενημέρωσε επίσης για τη διοργάνωση της Ημέρας του Απόδημου στην Κεφαλονιά, από τις 5-7 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων. Η παραδοσιακή «ριγανάδα» θα πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου στο χωριό Λακήθρα.
Για πρώτη φορά οι Απόδημοι θα έλθουν σε επαφή με συλλόγους από την Κεφαλονιά και την υπόλοιπη Ελλάδα, με σκοπό τη συνεργασία, σε πολιτιστικό επίπεδο.
«Ξέρουμε ότι οι Κεφαλλονίτες δεν ξεχνούν τον τόπο καταγωγή τους, τιμούν και φυλάσσουν τα ήθη και τα έθιμα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, Νίκος Μπάρδης, δήλωσε υπερήφανος για τη νέα γενιά των συλλόγων και αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για τον εορτασμό της επετείου της Ενωσης.
Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στις γυναίκες του «Κέφαλου» που εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία της εκδήλωσης.
Ο κ. Μπάρδης έπλεξε το εγκώμιο της Χορωδίας, που έδωσε την περασμένη Τρίτη συναυλία στο Carnegie Hall.
«Μας κάνετε όλους υπερήφανους. Αλλά κι εσείς θα πρέπει να είστε υπερήφανοι. Γιατί αν και δεν είστε όλοι σας Επτανήσιοι, έχετε μέσα σας τα νησιά του Ιονίου».
Η Χορωδία του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι η μοναδική πανεπιστημιακή χορωδία της Ελλάδας. Ο κ. Μπάρδης υπενθύμισε πως οι ομογενείς με ψήφισμά του το 1982, συνέβαλαν κι αυτοί στην επανίδρυση του πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3.7.2016, Β. Λορεντζάτος