Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι η χώρα να ξεκινήσει την διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν θα υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις. Έχω απαγορεύσει στους Επιτρόπους να εμπλακούν σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε.
Ο κ. Γιούνκερ είχε εξηγήσει νωρίτερα ότι είναι θλιμμένος με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως τόνισε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να το σεβαστούν. «Η δημοκρατία είναι δημοκρατία», υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, ρωτώντας τους γιατί βρίσκονται στην αίθουσα.
«Γιατί είστε εδώ;», τους ρώτησε.
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρόεδρος του UKIP, είπε ότι «η Βρετανία θα γίνει ο καλύτερος φίλος της Ένωσης με τη νέα συμφωνία που θα υπογράψει», ενώ αρκετοί τον αποδοκίμαζαν.
Προειδοποίησε μάλιστα τις Βρυξέλλες ότι αν δεν δώσουν μια καλή εμπορική συμφωνία στο Λονδίνο, οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για την ΕΕ.
Αρκετοί συνέχισαν να τον αποδοκιμάζουν, με τον πρόεδρο του Σώματος, Μάρτιν Σουλτς, να τους ζητά να τον αφήσουν να τελειώσει.
Η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία θέλει δημοψήφισμα και στην Γαλλία ανέφερε: «να διώξουμε τα σκυθρωπά πρόσωπα και να χαρούμε τη χειραφέτηση των Βρετανών».
O Βέλγος Γκι Φερχόφστατ των Φιλελεύθερων άσκησε οξεία κριτική στους Βρετανούς πολιτικούς που στήριξαν το Leave.
«Με την έξοδο της Βρετανίας θα απαλλαγούμε τουλάχιστον από τη μεγαλύτερη σπατάλη των τελευταίων 17 χρόνων, τον μισθό σας» είπε, απευθυνόμενος στον Φάρατζ, ενώ τον κατηγόρησε για «ναζιστικού τύπου προπαγάνδα».
Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση.
Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις και προκλήσεις κατά το παρελθόν, είπε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει το «μεγάλο βήμα μπροστά» με την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Χαρακτήρισε «επιβλαβή» την όποια υπόνοια που δίνει ώθηση σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει πως είναι πρόθυμο και ικανό να λειτουργήσει.
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου: Ταχεία εφαρμογή του Brexit για να τερματιστεί η αβεβαιότητα
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.
Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού, Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.
Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.
Ακύρωση της βρετανικής προεδρίας του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017
Το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών του, έτσι ώστε η διαδικασία αποχώρησης να μην υπονομεύσει την τρέχουσα διαχείριση των υποθέσεων της Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το ΕΚ θα επιφέρει επίσης αλλαγές στην εσωτερική του οργάνωση προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλλον της ΕΕ
Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η Ένωση “καλύτερη και πιο δημοκρατική” , και να ”προσφέρει στους πολίτες της αυτό που προσδοκούν” , υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές. “Μπορεί κάποια κράτη μέλη να επιλέξουν να ενσωματωθούν με πιο αργό ρυθμό ή σε μικρότερη έκταση, αλλά ο πυρήνας της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αποφευχθούν λύσεις ‘κατά παραγγελία’ ”, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.
Ντάισελμπλουμ: Η νέα εμπορική συμφωνία θα είναι λιγότερο ευνοϊκή
Σε δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά στο Brexit προέβη και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η νέα εμπορική συμφωνία για τη Βρετανία θα είναι λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι θα ήταν εάν η χώρα παρέμενε μέλος της Ε.Ε. Ακόμη, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη χώρα του, πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ποιες θα είναι μακροπρόθεσμα οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit για την Ολλανδία.
Σημειώνεται πως, χωρίς κάποιου είδους προεργασία/ έτοιμη συμφωνία, η Ε.Ε. και η Βρετανία θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό που θα εξισορροπεί την επιθυμία του Λονδίνου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές της Ε.Ε. με τη θέλησή του για εθνική κυριαρχία και περιορισμό της μετανάστευσης.
Marine Le Pen On Brexit At EU Parliament Emergency Session
https://www.youtube.com/watch?v=M8d6F1GVhWg
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.6.2016, Huffignton Post