Ένα νέο σοβαρό επεισόδιο, που επαναφέρει στο προσκήνιο την ακραία επικινδυνότητα για την εμπορική ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Το ελληνόκτητο bulk carrier «ANNA S», υπό σημαία Λιβερίας δέχθηκε βλήμα, ενώ έπλεε περίπου 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του ρωσικού λιμανιού του Νοβοροσίσκ.
Το φορτηγό πλοίο, συμφερόντων της Neptune Tradebulk των αδελφών Δημήτρη και Γιώργου Στεφάνου, κατευθυνόταν κενό φορτίου προς το Νοβοροσίσκ με σκοπό την παραλαβή σιτηρών.
Το χρονικό της επίθεσης και η επιχείρηση διάσωσης
Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και αμέσως ξεσπασε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το πλοίο. Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο αν το bulk carrier παραμένει στην επιφάνεια ή έχει αρχίσει να βυθίζεται.
Στο «ANNA S» επέβαιναν 21 μέλη πληρώματος —20 Φιλιππινέζοι ναυτικοί και ο Ρουμάνος πλοίαρχος. Αντιμετωπίζοντας άμεσο κίνδυνο, το πλήρωμα εγκατέλειψε εγκαίρως το πλοίο. Για καλή τους τύχη, περισυνελέγησαν σώοι από το εμπορικό πλοίο «Elina B», το οποίο έπλεε στην περιοχή.
Δεύτερο πλήγμα σε λίγες ώρες – Ανησυχία για τα εμπορικά πλοία
Η δραματική αλληλουχία των γεγονότων δεν σταμάτησε εκεί. Περίπου πέντε ώρες μετά τη διάσωση των 21 ναυτικών, το «Elina B» δέχθηκε επίσης πλήγμα από βλήμα. Παρά την επίθεση, το πλοίο κατάφερε να διατηρήσει την πορεία του και συνέχισε να πλέει με ταχύτητα 9,5 κόμβων κατευθυνόμενο προς λιμάνι της Τουρκίας.
Το συμβάν αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κλιμάκωση της έντασης στις θαλάσσιες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας. Το γεγονός ότι στο στόχαστρο βρέθηκε ένα κενό φορτίου εμπορικό σκάφος σε αποστολή μεταφοράς τροφίμων υπογραμμίζει τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα πληρώματα στην ευρύτερη περιοχή του Νοβοροσίσκ, ενός από τους κρισιμότερους κόμβους εξαγωγής σιτηρών.
Χτύπημα σε ελληνόκτητο τάνκερ την Κυριακή 16 Αυγούστου
Την Κυριακή 16 Αυγούστου, προηγήθηκε χτύπημα σε ελληνόκτητο τάνκερ – με σημαία Λιβερίας – στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη φόρτωση ρωσικού πετρελαίου.
Το Skiros κλάσης Suezmax, με χωρητικότητα περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, δέχθηκε επίθεση μετά τη φόρτωσή του στον τερματικό σταθμό της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας (CPC) κοντά στο Νοβοροσίσκ, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.
Ενώ το CPC φορτώνει κυρίως καζακικά βαρέλια, το εν λόγω φορτίο ήταν ρωσικής προέλευσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες
****************
Bloomberg: Η Τουρκία περιορίζει την κίνηση των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα
Η Τουρκία περιορίζει την κίνηση των εμπορικών πλοίων που εισέρχονται στην Μαύρη Θάλασσα μετά από τις αυξανόμενες ανησυχίες για τους κινδύνους ασφάλειας, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg News επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει άμεσα την αναφορά.
Με πληρφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/8/2026 #ODUSSEIA #ODYSSEIA
