Στο κυβερνητικό επιτελείο με ανοιχτά όλα τα μέτωπα τρέχουν να προλάβουν τη διαχείρηση της εκρηκτικής κατάστασης, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.
«Στη γωνία» των Βρυξελλών η Αυστρία
Στο εξωτερικό, η συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, η οποία έγινε στον απόηχο της ανάκλησης της πρέσβειρος της Ελλάδας από τη Βιέννη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες παρέπεμπε σε «σκληρό ροκ» με τον κ. Μουζάλα να έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με την ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας «μη φιλική κίνηση» την «παρασύνοδο» της Αυστρίας. Οι ισορροπίες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα για πρώτη φορά ωστόσο γέρνουν την πλάστιγγα υπέρ των ελληνικών θέσεων, καθώς στο πλευρό του Έλληνα υπουργού συμπαρατάχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων της ΕΕ. Ενδεικτικές είναι και οι σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν που «άδειασε» Ουγγαρία και Αυστρία για τις μονομερείς ενέργειες στο προσφυγικό . Ωστόσο, στην κυβέρνηση τρέχουν καθώς ήδη εκφράζονται φόβοι για αντιστροφή των ισορροπιών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί έγκαιρα η αναμενόμενη μείωση των ροών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Χείρα βοηθείας από Ευρωσοσιαλιστές αναζητά ο Τσίπρας
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έχοντας το δικαίωμα βέτο παρά πόδα, όπως διεμήνυσε την Τετάρτη κλιμακώνει τις διεθνείς επαφές προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες πέριξ της Αυστρίας αλλά και την Τουρκία, στην κατεύθυνση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις 18 Φεβρουαρίου. Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται κυριολεκτικά σε οργασμό εργασίας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε στις 7 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας να ταξιδέψει σε μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή της Άγκυρας με τα απαραίτητα διπλωματικά εφόδια και συμμαχίες.
Σε αυτή τη στήριξη για το προσφυγικό και με ματιές στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής με τον επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιανι Πιτέλα στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα επεσήμαναν το απόγευμα της Πέμπτης τη σημασία της ηχηρής παρέμβασης Πιτέλα για την τήρηση της συμφωνίας της 18ης Φεβρουαρίου που έχει μείνει «πουκάμισο αδειανό» και επίλυση της κρίσης με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, με ανοικτά τα σύνορα και την Σένγκεν να λειτουργεί.
Ξεκινούν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ
Μέσα σε αυτό το κλίμα ξεκινούν σήμερα οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στις οποίες Ευρώπη και Αθήνα εναποθέτουν σημαντικές ελπίδες για επίτευξη του στόχου περιορισμού των αφίξεων. Όπως έγινε γνωστό από το επιχειρησιακό πλάνο, τα συμμαχικά πλοία θα ειδοποιούν τα τουρκικά και ελληνικά που θα πλέουν στα χωρικά τους ύδατα, ενώ οι άνθρωποι που θα διασώζονται θα επαναπροωθούνται στα τουρκικά παράλια. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα παρατηρούν τις κινήσεις της Ουάσιγκτον, εκτιμώντας πως μία παρέμβαση για το προσφυγικό θα μπορούσε να βοηθήσει έτι περαιτέρω ολόκληρη την ΕΕ απέναντι στην αδιαλλαξία της «συμμαχικής» Τουρκίας και σε τυχόν νέα προσπάθεια ναρκοθέτησης του σχεδίου δράσης στο ΝΑΤΟ.
Πέντε νέα κέντρα μετεγκατάστασης και σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο του προσφυγικού, η κυβέρνηση τρέχει να δημιουργήσει 5 νέα κέντρα μετεγκατάστασης στα σύνορα της Ειδομένης χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή έλεγχος των προσφυγικών ροών προς την περιοχή, προκειμένου να μην δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση στα σύνορα με την πΓΔΜ. Επιπλέον, αποφασίστηκε η διάθεση από τον στρατό 2.500 σκηνών χωρητικότητας 15.000 προσφύγων υπ’ ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Μουζάλα, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε.
Για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ενημέρωσε και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία συνεδρίαση εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης, όπως αναφέρει το newsbeast.gr. Ο πρωθυπουργός εγκάλεσε εκ νέου τις χώρες που κλείνουν τα σύνορα και αρνούνται να επιμεριστούν τις ευθύνες για το ευρωπαϊκό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για «καθ’ όλα αντιευρωπαϊκές» στάσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η αδυναμία συνεννόησης των ευρωπαϊκών χωρών, όχι μόνο αποβαίνει μοιραία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά στρώνει το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη». Παράλληλα, τόνισε τους όρους της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τον πλήρη σεβασμό τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας, όσο και της συνθήκης της Γενεύης, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα τηρεί πλήρως τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό και το ίδιο περιμένει από τους εταίρους στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα θα διεκδικήσει με όλα τα μέσα, την κατοχύρωση του υποχρεωτικού, αναλογικού διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Η… Μπόργιανς χαμηλώνει τον πήχη της συναίνεσης
Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό το Μέγαρο Μαξίμου επιζητά μίνιμουμ συνεννόησης για το προσφυγικό προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ταξιδέψει στη Σύνοδο έχοντας στις αποσκευές του εθνική συναίνεση για σκληρή γραμμή εφαρμογής των συμφωνηθέντων και εξεύρεση μίας ευρωπαϊκής λύσης. Ωστόσο, ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων για τη λίστα Μπόργιανς με φόντο μία επικείμενη Εξεταστική, χαμηλώνουν τον πήχη της συναίνεσης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν τη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου πάντως απαντώντας στις γαλάζιες κατηγορίες για τορπίλισμα της συναίνεσης, τόνιζαν πως «δεν μπορεί να τεθεί σε συμψηφισμό το μείζον εθνικό θέμα του προσφυγικού με την ανοχή στη διαπλοκή».
Ετοιμάζει βαλίτσες το κουαρτέτο
Ο κύβος για υποχωρήσεις στις περικοπές συντάξεων ερρίφθη στην σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου σήμερα το απόγευμα και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατης κυβερνητικής πηγής που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, το κουαρτέτο ετοιμάζεται να προσγειωθεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για τη δεύτερη και τελική – ετός απροόπτου – φάση της αξιολόγησης. Εν τω μεταξύ, οι ανταλλαγές στοιχείων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή για να γεφυρωθεί το χάσμα με τους δανειστές και κυρίως με το ΔΝΤ, καθώς οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πολύ πιο διαλλακτικοί στην παρούσα φάση, θα υπάρξουν παρεμβάσεις μέχρι και 25% στις επικουρικές και αλλαγές στο ανώτατο πλαφόν της κύριας σύνταξης. Στο μικροσκόπιο θα μπουν επιπλέον και οι πολλαπλές συντάξεις. Το ίδιο στέλεχος πάντως επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με το Ταμείο για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, για την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απευθύνει έκκληση στήριξης στη διεθνή κοινή γνώμη, κάνοντας λόγο για πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ τα οποία υπερβαίνουν τη συμφωνία του καλοκαιριού.
Προς αποκλιμάκωση των μπλόκων
Την ίδια ώρα τουλάχιστον ένας πονοκέφαλος για την κυβέρνηση δείχνει πως βαίνει προς υποχώρηση μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους από τα μπλόκα του Προμαχώνα και της Νίκαιας. Ο πρωθυπουργός έχοντας απέναντί του αγρότες που προέρχονταν ως επί το πλείστον από το ΚΚΕ, επικέντρωσε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τα χαμηλά και μεσαία αγροτικά εισοδήματα, διεμβολίζοντας εξ ‘αριστερών το αγροτικό κίνημα.
Πηγές της κυβέρνησης έκαναν λόγο για συζήτηση ειλικρινέστατη, σε κλίμα πολύ καλό, σοβαρό και αλληλοκατανόησης, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πως ο συνδυασμός των εισφορών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι για την πλειοψηφία των αγροτών ελαφρυντική (σ.σ. με τις ίδιες πληροφορίες εκτιμάται ότι αυτό είναι περίπου το 95% των αγροτών). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στους αγρότες ότι η βασική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης είναι όλοι οι αγρότες να έχουν πρόσβαση στην εθνική σύνταξη και να έχουν τη δυνατότητα ο καθένας να «χτίζει» παραπάνω με τις εισφορές.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας έκανε λόγο για «παρακαταθήκη των κινητοποιήσεων», ενώ αναφέρθηκε στα όσα κέρδισαν οι αγρότες από τον πολυήμερο αγώνα τους, προμηνύοντας αλλαγή του κλίματος στο «σκληρό» μπλόκο της Νίκαιας. Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν στις συνελεύσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα το μεσημέρι.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26.2.2016, Τribune