20 χρόνια Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων

επίσης του ομιλητές κατά την σειρά που μίλησαν: τον κο Δημήτριο Παπαντώνη, Αντιπρύτανη του ΕΜΠ, την κα Έφη Καρποδίνη-Δημητριάδη, Αρχαιολόγο Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας, τον κο Νίκο Μέλιο, Ιστορικό-Οικονομολόγο, την κα Λουίζα Καραπιδάκη, Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, την κα Χρυσούλα Τσίγκρη, Σχολική Σύμβουλο του Υπουργείο Παιδείας, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.τ.Ε.Μ., τον κο Κωνσταντίνο Μωρόγιαννη, Ψυχίατρο και ιδιοκτήτη του νερόμυλου στους Κάτω Γιανναίους Αρκαδίας, τον κο Μιχάλη Πριναράκη, ιδιοκτήτη του Μουσείου Ελαιοτριβείου «Ο Μύλος του Πρινάρη» στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου Κρήτης και βέβαια τους νεαρούς ιδιοκτήτες μύλων κο Αθανάσιο Μωρόγιαννη, Χημικό Μηχανικό, κα Ασπασία Κλοκανά, ιδιοκτήτρια νερόμυλου στην Ηλεία και κα Τίνα Κουτλάκη, Αρχιτέκτονα, ιδιοκτήτρια ανεμόμυλου στην Κάσο που αποτέλεσαν τη δεύτερη ομάδα  ομιλητών, με προτάσεις αναστήλωσης των μύλων σε σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορούν να προσφέρουν. Ευχαριστίες στους εθελοντές που βοήθησαν την κα Αλεξάνδρα Μαυρίκου, Ιστορικό, και τις φοιτήτριες από τα Τ.Ε.Ι. που κράτησαν την γραμματεία. Ελπίζουμε μέχρι τα μέσα Απριλίου να έχουμε συγκεντρώσει τις ομιλίες τις οποίες θα φροντίσουμε να τυπωθούν σε μια τιμητική δίγλωσση έκδοση.

•           Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 5:30 το απόγευμα στα γραφεία του Ι.τ.Ε.Μ. Αγίων Ασωμάτων 45 στην Αθήνα έγινε η κοπή της πίτας για το 2016 και η απονομή του ετήσιου τιμητικού διπλώματός μας στο 71ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην καθηγήτρια Γαλλικών κα Νερίνα Παλαβιτσίνη και στα παιδιά που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μύλος είναι και γυρίζει» στα έτη 2014-2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έγινε σε συνεργασία με το Ι.τ.Ε.Μ. επελέγη να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο των Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσης και θα παρουσιαστεί στη Λιέγη τον Ιούλιο του 2016.  Για το πρόγραμμα αυτό το Ι.τ.Ε.Μ. ευχαριστεί την κα Αμαλία Τριαντοπούλου, που δημιούργησε το DVD «Χώμα, Πέτρα, Ξύλο, Νερό» και αφορά τους Ελληνικούς νερόμυλους, καθώς και τον κο Ελπιδοφόρο Άμαλο, για το επίσης εξαιρετικό videο που δημιούργησε για τον ανεμόμυλο που αναστήλωσε στην Αντιμάχεια της Κω. Φέτος, το 2016, θα συνεχίσουμε την συνεργασία με τα σχολεία με θέμα το ελληνικό λιοτρίβι και την πολύτιμη βοήθεια του κου Μιχάλη Πριναράκη, καθώς και το video της Agreco για την παραδοσιακή παραγωγή λαδιού στην Κρήτη σε παλιό ελαιοτριβείο. Τα video που αναφέραμε θα παρουσιαστούν προσεχώς ένα Σάββατο στην αίθουσα ομιλιών, στα γραφεία του Ι.τ.Ε.Μ.

•           Αύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 θα ξεναγηθούμε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στην έκθεση «Αθήνα 1940-1944». Αν κάποιος δεν έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα μας, μπορεί να βρίσκεται ώρα 10:00 το πρωί στην είσοδο, οδός Δάφνης 61, Παλαιό Ψυχικό. Πληροφορίες 69777874076977787407  και 69776426336977642633 .

Σας ευχόμαστε μια δημιουργική χρονιά

Η πρόεδρος

Μαρία Γρυπάρη

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25.2.2016