Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα για τους πρωταγωνιστές της με το δυσκολότερο ρόλο να φαίνεται ότι τον έχει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ της οποίας η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.
Δύσκολο θα είναι και το έργο του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτή τη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να πείσει. Και ίσως το καυτό ζήτημα απόψε να μην είναι η πρόοδος ή μη των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση με τους δανειστές αλλά ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά – στο βαθμό που της αναλογεί – την προσφυγική κρίση.
Απέναντι και στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και την κ. Μέρκελ οι τέσσερις χώρες – μέλη της Ομάδας Βίζεργκραντ. Πρόκειται για τις Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και την Ουγγαρία του Βίκτορα Ορμπάν που στο πρόσφατο παρελθόν έχει κατηγορήσει την Γερμανίδα καγκελάριο για «ηθικό ιμπεριαλισμό» και παρουσιάζεται ως ο προστάτης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Νούμερο ένα θέση τους το κλείσιμο των συνόρων και ως πρώτο βήμα το κλείσιμο των συνόρων της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα. Από κοντά και η Αυστρία η οποία άρχισε να χορεύει στο ρυθμό αυτής της ρητορικής ανακοινώνοντας την εισαγωγή γενικευμένων ελέγχων στα σύνορά της με τη Σλοβακία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Για την Άνγκελα Μέρκελ η θέση η οποία πρέπει να επικρατήσει δεν είναι άλλη από την από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Ένωσης με την Τουρκία. Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής θα ζυγίζει ως σύμμαχό της την Ελλάδα θα καλέσει τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη να μην επιτρέψουν την απομόνωση της χώρας μας προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα στον βαθμό που της αναλογεί και αντέχει έχει υλοποιήσει όσα μπορεί για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης.
Στόχος της να υπάρξει συμφωνία σε κοινά σημεία. Άλλωστε, η ίδια πιέζεται και σε εθνικό επίπεδο βλέποντας τα ποσοστά δημοτικότητάς της να πέφτουν και τις ακραίες φωνές να δυναμώνουν. Η ίδια χρειάζεται από την Ευρώπη ένδειξη εμπιστοσύνης ώστε να επιστρέψει στο Βερολίνο και να βρει ξανά έδαφος πιο σταθερό για να φιλοξενήσει τις θέσεις της στο έγχωριο πολιτικό σκηνικό το οποίο προβλέπεται έντονο τις επόμενες ημέρες εξαιτίας των τοπικών εκλογών στη Σαξονία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, θα παρουσιάσει την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στη δημιουργία των hotspots και θα προσπαθήσει να πετύχει την αναγνώριση αυτής. Στόχος εύκολος αφού, είναι έτοιμα τα τρία από τα πέντε. Εκκρεμούν εκείνα σε Σάμο και Κω.
Πρώτος σκόπελος το γεγονός ότι τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη θα καλέσουν την Ελλάδα να ανεβάσει ρυθμούς ώστε τα hotspots να λειτουργήσουν πλήρως ενώ παράλληλα θα καταστήσουν σαφές ότι η σημασία διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων είναι ουσιώδης. Στη «φαρέτρα» του κ. Τσίπρα επίσης η στήριξη Τουσκ ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα την Τρίτη και τα «συγχαρίκια» Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ισχυρό χαρτί και η συμφωνία για την νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο η οποία θα διεξάγεται από τη Δεύτερη Μόνιμη Θαλάσσια Δύναμη της Συμμαχίας υπό γερμανική διοίκηση με σκοπό τον περιορισμό των ροών από τις τουρκικές ακτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα έχει προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας και Τουρκίας στην οποία η συνεργασία με τη γειτονική χώρα ήταν στο επίκεντρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέβαλε την επίσκεψή του στη βελγική πρωτεύουσα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα το βράδυ της Τετάρτης. Ως αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων – τόσο η Μέρκελ όσο και ο Τσίπρας δεν θα έχουν κάποια εκ του σύνεγγυς διαβεβαίωση από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου , για το σχέδιο επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ αναγνωρίζει βήματα προόδου στη γείτονα χώρα σε ό,τι αφορά στην ανταλλαγή δεδομένων και την επαναπροώθηση.
Οι εκκρεμότητες λοιπόν φαίνεται ότι τρόπον τινά θα παραμείνουν με τα ανοιχτά στο τραπέζι ζητήματα να περιμένουν την εκτίμηση της απόστασης που χωρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες. Άλλωστε, ο χρόνος θα είναι πιεσμένος αφού παράλληλα το «δράμα» του Brexit θα εκτυλίσσεται απαιτώντας άμεσα λύση ενώ ο Ντέιβιντ Καμέρον περιμένει τα αιτήματά του να ικανοποιηθούν ώστε να μπει φρένο στην απομάκρυνση του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18.2.2016