Ωστόσο από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν συντρίμμια, αλλά όχι σοροί των τριών μελών του πληρώματος ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή της Κινάρου. Πάντως από το υπουργείο Άμυνας τονίστηκε ότι δεν θέλουν να δώσουν ελπίδες για την τύχη των τριών ανδρών.
Ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες στην περιοχή που εντοπίστηκαν τα συντρίμμια, ενώ η Άγκυρα αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα στην περιοχή απαγορεύοντας την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων και διεκδικώντας να αναλάβουν εκείνοι την επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου και του τριμελούς πληρώματος.
Αμεση ήταν η αντίδραση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που έχει και τον πρώτο λόγο σε αυτές τις διαδικασίες. Ακύρωσε την τουρκική ΝΟΤΑΜ.
Έκκληση στους δημοσιογράφους να παίρνουν τις πληροφορίες απευθείας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, με αφορμή την πτώση του ελικοπτέρου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στη νήσο Κίναρο.
Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
«Θα σας δίνουμε όλες τις πληροφορίες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν μπορώ να πω συλλυπητήρια, γιατί οι έρευνες είναι σε εξέλιξη».
Νωρίτερα, την ενόχληση του μέσω twitter είχε εκφράσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για όλα όσα μεταδίδονται για την τραγωδία στο Αιγαίο.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.2.2016, Tribune
Τουρκική αθλιότητα: ΝΟΤΑΜ για ελικόπτερο – Δεν έχει δικαίωμα έρευνας η Ελλάδα!
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των χειριστών του ελικοπτέρου Agusta Bell που κατέπεσε δυτικά της Λέρου μεγάλη πρόκληση εκδηλώνεται από την πλευρά της Τουρκίας.
Μετά την έκδοση ΝΟΤΑΜ από τις ελληνικές αρχές στις 4:05 τα ξημερώματα για έρευνα και διάσωση στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Κίναρο η Άγκυρα εκδίδει ΝΟΤΑΜ με την οποία απαιτεί να αναφέρονται σε εκείνη όλα τα μέσα και οι αρχές που εμπλέκονται στην έρευνα και διάσωση του ελληνικού ελικοπτέρου, αναφέρει το Έθνος.
Σύμφωνα με παρατηρητές του υπουργείου Άμυνας η εν λόγω ενέργεια της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς του διεθνούς ναυτικού δικαίου που σημειωτέον δεν έχει υπογράψει η Τουρκία. Η έρευνα και η διάσωση στο Αιγαίο, τονίζουν, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.
Με αυτή την ενέργεια, σημειώνουν οι ίδιοι παρατηρητές, η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας τα οποία έχουν αναγνωριστεί απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, FRONTEX) εκμεταλευόμενη το προσφυγικό και τη μελέτη του ΝΑΤΟ για περιπολίες στο Αιγαίο.
Να σημειωθεί ότι μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η ΝΟΤΑΜ από τις τουρκικές αρχές.
Κουμουτσάκος: Απαράδεκτη και αβάσιμη η τουρκική ΝΟΤΑΜ
Απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την τουρκική ΝΟΤΑΜ, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του πολεμικού μας ναυτικού. Για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ τόνισε οτι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Η σημερινη νέα τουρκική αμφισβήτηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Βέβαια, δεν είναι άγνωστη πρακτική για την Τουρκία» σημείωσε.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.2.2016, Μ. Ιγνατίου