/

Νέα από το Γραφείο του Βουλευτή Κεφαλλονιάς & Ιθάκης κ. Π. Καππάτου

Π. Καππάτος: Στην τελική φάση προετοιμασίας τα λιμάνια Πεσσάδας και Φρικών

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη αποτελεί η χθεσινή ένταξη των λιμανιών Πεσσάδας και Φρικών στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021 – 2027». Η ένταξη αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση στην τελική φάση προετοιμασίας των έργων, διασφαλίζοντας ότι όλα τα απαραίτητα τεχνικά, περιβαλλοντικά και διοικητικά εργαλεία θα είναι έτοιμα για να προχωρήσουν άμεσα προς υλοποίηση.

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση προχωρά από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Από τα δέκα συνολικά λιμάνια της χώρας που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Μεταφορές 2021 – 2027», με συνολική δαπάνη 2.448.076 ευρώ για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξή τους, τα δύο αφορούν άμεσα τα νησιά μας, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών της περιοχής μας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, για τη διαχρονική στήριξή του στα νησιά μας, καθώς και τη συμπατριώτισσά μας κα Αθηνά Φωκά, Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τον καθοριστικό ρόλο της στην προετοιμασία και την τεχνική υποστήριξη των έργων. Ευχαριστώ επίσης τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Στέφανο Γκίκα.

Ευχαριστίες απευθύνονται και στις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας για τη συνεργασία και την αναγνώριση των αναγκών μας.

Ως Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, θα συνεχίσω να παρακολουθώ την πορεία των λιμανιών Πεσσάδας και Φρικών, ώστε τα έργα αυτά να προχωρήσουν και να αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης και των ανθρώπων τους.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Π. Καππάτος: Έκτακτη συμπληρωματική χρηματοδότηση για τους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, εγκρίθηκε η κατανομή έκτακτης συμπληρωματικής επιχορήγησης ύψους 105 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έτους 2025 προς όλους τους Δήμους της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης λαμβάνουν συνολικά 617.740 ευρώ, ποσό που έρχεται επιπλέον των τακτικών χρηματοδοτήσεων που αποδίδονται σταθερά και σε μόνιμη βάση στους Δήμους μας.

Αναλυτικά:

•  Δήμος Αργοστολίου: 291.799 €

•  Δήμος Ιθάκης: 83.440 €

•  Δήμος Ληξουρίου: 118.923 €

•  Δήμος Σάμης: 123.578 €

Η έκτακτη αυτή ενίσχυση προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Δήμων. Με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται έμπρακτα η σταθερή και διαρκής στήριξη της Πολιτείας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο μέσω των τακτικών επιχορηγήσεων όσο και μέσω συμπληρωματικών χρηματοδοτήσεων.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Π. Καππάτος: Απάντηση ΥΠΑΑΤ σε παρέμβασή μου για τη σφαγή αμνοεριφίων εκτός Κεφαλλονιάς

Ως Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, σε συνέχεια της παρέμβασης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ζήτημα της μετακίνησης και σφαγής αμνοεριφίων εκτός Κεφαλονιάς, παραθέτω αυτούσια την επίσημη απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, προκειμένου να υπάρχει πλήρης και έγκυρη ενημέρωση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής μας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή από ζώνες προστασίας και επιτήρησης, καθώς και εντός της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης, μόνο κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετακίνηση είναι:

•  Η διενέργεια μοριακής εξέτασης (PCR) στο σίελο των ζώων προς σφαγή, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, όπως:

•  Η συλλογή και μεταφορά να αφορά μία και μόνο εκτροφή.

•  Τα οχήματα μεταφοράς να είναι καθαρισμένα και απολυμασμένα, με τα αντίστοιχα παραστατικά.

•  Ο οδηγός να διαθέτει βεβαίωση διέλευσης από σταθμό απολύμανσης και να φέρει μέσα ατομικής προστασίας μίας χρήσης.

•  Η σφαγή να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία σφάζονται αποκλειστικά αιγοπρόβατα.

•  Μετά την εκφόρτωση, το όχημα να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται στο σφαγείο, με σχετική βεβαίωση.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, η Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη στη χώρα είναι ενιαία.

Για κάθε πρακτική εφαρμογή των ανωτέρω και για τυχόν διευκρινίσεις, οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να απευθύνονται αποκλειστικά στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ακολουθεί η απάντηση στον παρακάτω σύνδεσμο:

Απάντηση σε ερώτημα του Βουλευτή Κεφαλληνίας Καππάτος

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17/12/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA