Αν δεν ήταν η πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας «θεατρικής παράστασης» με πρωταγωνιστές το πολιτικό προσωπικό της Δημοτικής, Περιφερειακής Αρχής, τον Βουλευτή, την κυβέρνηση και θεατές τον λαό της περιοχής.
Παρά τα τεράστια προβλήματα του χωριού, έλλειψη Αντιπλημμυρικών, Αντιπυρικών έργων, υδροδότησης, Οδικού Δικτύου και πολλών άλλων, αυτά που είναι φανερά είναι τα μεγάλα λόγια και άφαντα τα αναγκαία έργα.
Με βάση και την πρόσφατη νέα Ανοιχτή επιστολή του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου των Πουλάτων (που έχει ασχοληθεί έντονα με το Θέμα) προς την Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ) νοιώθουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να παραθέσουμε τα παρακάτω:
Τα προβλήματα των επιπτώσεων από τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι τωρινά. Έχουν «παρελθόν» και είναι αυξανόμενα με την πάροδο των χρόνων όπως τα περιγράφει η εισήγηση της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Κεφαλονιά & Ιθάκης για το Τεχνικό Αντικείμενο ανάδειξης αναδόχου για την Μελέτη « Αντιπλημμυρικά Έργα Ανακούφισης & Αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από την Θεομηνία της 17ης & 18ης .09.2020 της Π.Ε. Κεφαλονιάς της Π.Ι.Ν. στις Λεκάνες Απορροής Καραβόμυλου-Σάμης» που περιλαμβάνεται και η περιοχή των Πουλάτων όπου αναφέρει:
«…σχετίζονται κυρίως με την διαβρωσιμότητα των εδαφών στις ορεινές δασικές περιοχές….. Η διαβρωσιμότητα αυτή οφείλεται τόσο σε φυσικούς παράγοντες….όσο και σε ανθρωπογενείς παράγοντες (διάφορα έργα στα ορεινά…) Ως εκ τούτου είναι κρίσιμο και αναγκαίο να πραγματοποιηθούν σχετικές δράσεις στις περιοχές αυτές, όπως δασοτεχνικά έργα ορεινής υδρονομίας, έλεγχος των υπαρχόντων ορεινών έργων….όλα αρμοδιότητας υλοποίησης των δασικών υπηρεσιών. Η παρούσα μελέτη δεν περιλαμβάνει δασοτεχνικές διευθετήσεις χειμάρρων, αντιδιαβρωτικά έργα και έργα ορεινής υδρονομίας, για τα οποία αρμόδια είναι η Δασική Υπηρεσία….».
Επίσης μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα παρακάτω: η περιοχή των Πουλάτων:
«…είναι σε συνεχή κίνδυνο λόγω ενδεχόμενων νέων πλημμυρικών προβλημάτων, ακόμα και από μικρότερης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα συγκριτικά με αυτό του «Ιανού». Στον παρόν αλλά και στο άμεσο μέλλον…. ενδέχεται να προκαλούνται συχνά πλημμυρικά φαινόμενα για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται η όσο το δυνατόν πληρέστερη και γρηγορότερη κατασκευή έργων…».
Θα αναφέρουμε και ορισμένα άλλα στοιχεία της Μελέτης:
• Υπογραφή Σύμβασης για την παραπάνω Μελέτη με την Ανάδοχο Μελετητική Εταιρεία στις 01.12.2024, με αρχικό ποσό 2.051.600,14 ευρώ και μετά την έκπτωση 54,43%, 934.814,30 ευρώ.
• Η προθεσμία του χρόνου ολοκλήρωσης της Μελέτης είναι 285 ημέρες από την υπογραφή της Σύμβασης, δηλαδή στις 22.09.2025 και με βάση το χρονοδιάγραμμα της εισήγησης για το Τεχνικό Αντικείμενο της Μελέτης που περιλαμβάνει και τα Τεύχη Δημοπράτησης η προθεσμία ορίζεται σε 420 ημέρες δηλαδή 04.02.2026 εφόσον δεν υπάρχει καμιά παράταση και κανένα πρόβλημα.
• Μετά από εκεί θα αναζητηθεί η χρηματοδότηση που κατά μέσο όρο είναι δεκαπλάσια του κόστους της Μελέτης.
• Ο Ορισμός των επιβλεπόντων Μηχανικών έγινε στις 08.01.2025.
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα επίσημα στοιχεία των αποφάσεων είναι:
• Δεν υπάρχει καμιά απόφαση για χρηματοδότηση ονοματισμένη για τα Πουλάτα πέρα από την προαναφερόμενη Μελέτη.
• Δεν υπάρχει απόφαση χρηματοδότησης για Ομβροδεξαμενή στα Πουλάτα.
• Δεν έχουν κάνει το παραμικρό -πέρα από ευχές και διαπιστώσεις- κυβέρνηση, Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, Δημοτική Αρχή Σάμης, ώστε οι εταιρείες των Ανεμογεννητριών να κάνουν τα απαραίτητα, αναγκαία έργα στα Αιολικά Πάρκα ώστε να μην πνίγονται τα χωριά που συνορεύουν με αυτά, μεταξύ αυτών και τα Πουλάτα.
Προκύπτει από την προαναφερόμενη Μελέτη όπως παραθέτουμε και στο παραπάνω απόσπασμα από το Τεχνικό Αντικείμενο της, ότι ούτε θα μελετηθούν και κατ΄ επέκταση δεν θα προκύψουν έργα στον ορεινό όγκο, γιατί είναι αρμοδιότητα του Δασαρχείου, δηλαδή της κυβέρνησης και του κυβερνητικού Βουλευτή που δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Άρα τα ποιο σοβαρά έργα δεν προβλέπεται να γίνουν.
Η αιτία είναι η λογική κόστους-οφέλους, που δεν προβλέπει χρηματοδοτήσεις για ολοκληρωμένα έργα που προστατεύουν την ζωή και την περιουσία του λαού. Όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί στηρίζουν και υλοποιούν αυτήν την πολιτική.
Καλούμε τον λαό της περιοχής να μην ανεχτεί άλλο τα ψεύτικα λόγια και την κοροϊδία, να πάρει τις τύχες της ασφάλειας και της ζωής τους στα χέρια τους. Να διεκδικήσει όλα τα απαραίτητα για την επιβίωση του, απέναντί σε κυβέρνηση, Περιφερειακή & Δημοτική Αρχή.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεσμευόμαστε να ξαναθέσουμε τα παραπάνω Θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης.
Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων & Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/5/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA
80 Χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών Σοσιαλισμός, για να νικήσει το δίκιο των λαών!
80 χρόνια πριν, η ήττα του Άξονα γινόταν πραγματικότητα, η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών είχε φτάσει και η κόκκινη σημαία που ανέμιζε στο Ράιχσταγ, σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.
80 χρόνια μετά τιμάμε τους εκατομμύρια νεκρούς της ΕΣΣΔ που έπεσαν στα πεδία των μαχών ενάντια στους ναζί, μέχρι τη μέρα που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογούσε κάτω από τα χτυπήματα του ηρωικού Κόκκινου Στρατού. Τιμάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα, που έγραψαν το έπος της ΕΑΜικης αντίστασης, με μπροστάρη το ΚΚΕ.
Σε αυτή τη μεγάλη Νίκη ήταν καθοριστική η συμβολή του Κόκκινου Στρατού και η τεράστια προσφορά του σοβιετικού λαού, με πάνω από 20 εκατ. νεκρούς, οι μεγάλες δυνατότητες του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής. Τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη έφεραν τα απελευθερωτικά κινήματα όλων των λαών, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.
Η Ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει! Όσο κι προσπαθούν κυβερνήσεις και αστικά κόμματα, ΕΕ και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, χύνοντας τόνους μελάνι και ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ για τη μετατροπή της 9ης Μάη σε “Ημέρα της Ευρώπης”, αξιοποιώντας τον αντικομμουνισμό και την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων», η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια αγωνιστές και κομμουνιστές, εργάτες και λαό σε όλο τον κόσμο, στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον καπιταλισμό.
Οι Κομματικές Οργανώσεις Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμούν την 9η Μάη.
Την Παρασκευή 9 Μάη στις 11:00 π.μ. θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο των εκτελεσμένων στο νεκροταφείο του Δραπάνου.
Το Σάββατο 10 Μάη στις 8:00μμ, στην αίθουσα του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος – 80 χρόνια μετά».
Την Κυριακή 11 Μάη στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία και κατάθεση στεφανιών στα Μουζακάτα, το ηρωικό χωριό που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς φασίστες. Προσυγκέντρωση στις 11:30 π.μ. στο καφενείο του Δευτεραίου ( Ζούμα).
Αργοστόλι, 7-5-2025.
Τ.Ε. Κεφ/νιας και Ιθάκης του ΚΚΕ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8/5/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA