«Όλοι εργάζονται για το Σαββατοκύριακο (Everybody’s working for the weekend)», σύμφωνα με το καναδικό ροκ συγκρότημα Loverboy. Αν εργαζόμαστε παραδοσιακά πέντε μέρες την εβδομάδα, ίσως ταυτιζόμαστε με αυτό το συναίσθημα.
Αλλά αν κάποιος βρίσκεται σε έναν συνεχή τρόμο όταν ξημερώνει Δευτέρα έως την Παρασκευή και να ανυπομονεί για το ρεπό του, ίσως να μην κάνει τον πιο ικανοποιητικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τους ειδικούς σε ζητήματα ψυχολογίας.
«Είναι απολύτως κατανοητό και πολλοί άνθρωποι ζουν τη ζωή τους έτσι, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ο πιο ικανοποιητικός τρόπος να ζούμε τη ζωή μας», δηλώνει ο δρ Τζέιμς Παουέλσκι, καθηγητής πρακτικής και διευθυντής εκπαίδευσης στο Κέντρο Θετικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Υπάρχουν πέντε εργάσιμες και μόνο δύο ημέρες το Σαββατοκύριακο (κατά τη διάρκεια της εβδομάδας). Οπότε, αν τις περισσότερες φορές (τον περισσότερο χρόνο) κοιτάμε πίσω ή κοιτάμε μπροστά, απλά χάνουμε τη ζωή μας», αναφέρει ο δρ Παουέλσκι.
Είτε κάνουμε τη δουλειά των ονείρων μας είτε όχι, υπάρχουν τρόποι να ενσωματώσουμε περισσότερες δραστηριότητες που μας ευχαριστούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να κάνουμε τις εργάσιμες ημέρες πιο συναρπαστικές.
Ακολουθούν όσα ο δρ Παουέλσκι κι άλλοι ειδικοί θα ήθελαν να γνωρίζουμε σχετικά με την εξεύρεση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αντί να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο.
Διαρθώνουμε την καθημερινότητά μας
Μετά από μια πολυάσχολη εργάσιμη ημέρα, είναι δελεαστικό να θέλουμε να πάμε σπίτι και να βυθιστούμε στον καναπέ μας για το υπόλοιπο της βραδιάς – ακόμη και ο δρ Παουέλσκι συμφωνεί σ′ αυτό. Αλλά μερικές φορές μια επιπλέον ώθηση για να κάνουμε μια διαφορετική δραστηριότητα μετά τη δουλειά μπορεί να μας χαρίσει περισσότερη ενέργεια κι ικανοποίηση.
«Είναι παράδοξο – νομίζουμε ότι το διάλειμμα είναι αυτό που μας ενεργοποιεί, σωστά; Αν είσαι ”άδειος”, απλά πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα μέχρι να νιώσεις περισσότερη ενέργεια», λέει. «Αλλά αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια ενεργοποιεί».
Αντί να προγραμματίζουμε δραστηριότητες μόνο για το Σαββατοκύριακο, ο ίδιος συνιστά να προγραμματίζουμε μια διασκεδαστική ή επικεντρωμένη σε στόχους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να διατηρήσουμε τη δυναμική μας μετά τη δουλειά…
Όταν έρθει η επόμενη μέρα, νιώθουμε περισσότερο ικανοποιημένοι που τηρήσαμε αυτή την υπόσχεση, ακόμη και αν ήταν δύσκολο εκείνη τη στιγμή, δηλώνει με τη σειρά της η Πιλέγκι Παουέλσκι, συγγραφέας γύρω από ζητήματα ευημερίας και ειδική στη θετική ψυχολογία. Το ζευγάρι είναι συν-συγγραφείς του βιβλίου “Happy together: Using the Science of Positive Psychology to Build Love That Lasts” .
Οι κοινές δραστηριότητες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην οικοδόμηση σχέσεων και να «προωθήσουν» αυτές τις στιγμές για να έρθουμε πιο κοντά με ανθρώπους καθ′ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προσθέτει. «Ζούμε τη ζωή μας ”στο φτερό” και, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι χάνουν αυτές τις ευκαιρίες αν περιμένουμε μόνο το Σαββατοκύριακο – είτε πρόκειται για την ερωτική μας σχέση, είτε για τους φίλους μας (ή) τους συναδέλφους στη δουλειά».
Για να κάνουμε πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις που να είναι λιγότερο συναλλακτικές, η ίδια συνιστά να θέσουμε ως στόχο να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για ένα άτομο κάθε μέρα, κάνοντάς του ερωτήσεις που αφορούν το ίδιο. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες που και οι δύο άνθρωποι βρίσκουν συναρπαστικές, όπως ένα ομαδικό άθλημα ή μια συνάντηση για καφέ και ομαδικά παιχνίδια, είναι επίσης χρήσιμες για αυτή την επικοινωνία.
«Οι σχέσεις μας και οι κοινωνικές μας επαφές είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την ευημερία μας, και νομίζω ότι πολλοί από εμάς ”χάνουμε” τον εαυτό μας στη δουλειά», αναφέρει. «Απλά ας σκεφτούμε κάτι που μας δίνει χαρά. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. … Ας σχεδιάσουμε αυτή τη δραστηριότητα, κι ας το βάλουμε στο ημερολόγιό μας να το κάνουμε τακτικά».
Προσθέτοντας και άλλες δραστηριότητες εκτός εργασίας, οι άνθρωποι τείνουν επίσης να διαφοροποιούν την ταυτότητά τους, γεγονός που βοηθάει κατά τη διάρκεια των αναπόφευκτων αποτυχιών στη διάρκεια της καριέρας τους, δηλώνει με τη σειρά της η δρ Εμιλιάνα Σάιμον Τόμας, επιστημονική διευθύντρια του Greater Good Science Center στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ο λόγος για ερευνητικό ινστιτούτο που μελετά την ψυχολογία, την κοινωνιολογία και τη νευροεπιστήμη της ευημερίας
Βρίσκοντας νόημα στην εργασία
Ο μέσος άνθρωπος θα περάσει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του δουλεύοντας – περίπου 90.000 ώρες. Αν κάποιος δεν απολαμβάνει αυτό που κάνει κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου μέρους του χρόνου του, αυτό μπορεί να είναι «ένα τεράστιο πρόβλημα», δηλώνει η δρ Σόνια Λιουμπομέρσκι, ερευνήτρια για την ευτυχία και διακεκριμένη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Riverside.
Αλλά αν κάποιος δεν είναι σε θέση να αλλάξει δουλειά (και να βρει) κάτι που να ταιριάζει περισσότερο με τα ενδιαφέροντά του, υπάρχουν άλλοι τρόποι να αποκτήσει μια πιο θετική προοπτική για την εργασία του, συμβουλεύει η τελευταία, η οποία είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου ″The How of Happiness: A Scientific Approach to Getting the Life You Want”.
Όταν σκεφτόμαστε τις καθημερινές μας δραστηριότητες, ας αναρωτηθούμε αν «υπάρχει κάτι που μπορούμε να βρούμε και να νιώσουμε ότι “ίσως αυτό κάνει τη ζωή ενός ανθρώπου ευκολότερη ή καλύτερη”», αναφέρει η δρ Λιουμπομέρσκι.
Ακόμη και με την ολοκλήρωση μικρών εργασιών, όπως η αποστολή ενός email στη δουλειά, το άτομο μπορεί να συσχετίσει αυτή την προσπάθεια με τις βασικές αξίες και τους στόχους του, συμπληρώνει η δρ Σάιμον Τόμας.
Είτε κάποιος ενδιαφέρεται για μια καριέρα στην επιστήμη και μελετά τη μακροζωία, είτε επενδύει στις τέχνες και ελπίζει να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές, αυτές οι μικρές εργασίες μπορούν να παραπέμψουν σε μεγαλύτερους στόχους, εξηγεί. Ας πούμε στον εαυτό μας: «Απαντώ σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να μπορέσω να ολοκληρώσω αυτό το συγκεκριμένο έργο… Κι αυτό το έργο είναι στην υπηρεσία αυτού του μεγαλύτερου σκοπού ή οράματος ή στόχου που είναι τόσο πολύτιμος για μένα», προσθέτει.
Είναι επίσης σημαντικό να καλλιεργούνται οι σχέσεις στο χώρο εργασίας, λέει η δρ Λιουμπομέρσκι, και η έρευνα έχει δείξει ότι οι συζητήσεις με τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να προκαλέσουν μικρές «εκρήξεις» θετικών συναισθημάτων. Αυτές οι εκρήξεις μπορούν επίσης να προέλθουν από το να προσφέρουμε στον εαυτό μας πράγματα όπως μια γλυκιά λιχουδιά ή να κάνουμε μια βόλτα στο πάρκο κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος εργασίας, όπως λέει.
«Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευτυχίας είναι η συχνή εμπειρία θετικών συναισθημάτων. Αυτά μπορεί να είναι χαρά, αλλά μπορεί επίσης να είναι και περιέργεια. Θα μπορούσε να είναι η ηρεμία, η υπερηφάνεια, η στοργή – θα πολλά πράγματα ανάλογα με το άτομο που τα βιώνει», καταλήγει η δρ Λιουμπομέρσκι.
ΠΗΓΗ: Cnn.health
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/5/2025 #ODUSSEIA #ODYSSEIA
