Τούρκοι ιστορικοί λένε ότι βρήκαν πού έγινε η Μάχη του Γρανικού

Μετά από 20 χρόνια ερευνών, ιστορικοί στην Τουρκία ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν πού έγινε η Μάχη του Γρανικού, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού η νίκη του εκεί εξασφάλισε στο ελληνικό σώμα στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα για την προέλαση του στη Μικρά Ασία.

Ο καθηγητής Ρεϊχάν Κιορπέ, επιστημονικός σύμβουλος του ερευνητικού πρότζεκτ του Πανεπιστήμιου Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ), δήλωσε στην Daily Sabah: «Εντοπίσαμε την αρχαία τοποθεσία που αναζητούσαν επιστήμονες εδώ και σχεδόν 150 χρόνια. Βρήκαμε επίσης τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στον τόπο της Μάχης του Γρανικού.»

Ο Κιορπέ, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του ÇOMÜ, ξεκίνησε τις προσπάθειες εντοπισμού της τοποθεσίας πριν από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διεξήγαγε έρευνες κυρίως στην περιοχή Μπίγκα της επαρχίας Τσανάκκαλε (Δαρδανέλια). Φέτος, η ομάδα κατάφερε να προσδιορίσει το ακριβές πεδίο της μάχης που έγινε πριν από 2.400 χρόνια. Ξεκίνησαν, επίσης, προσπάθειες για την τουριστική προώθηση της περιοχής και την ανάπτυξή της ως μέρος μιας πολιτιστικής διαδρομής.

Σε συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Τσανάκκαλε, ο καθηγητής παρουσίασε πληροφορίες για το πρότζεκτ σε δημάρχους της περιοχής και άλλους τοπικούς αξιωματούχους, τονίζοντας την τεράστια ιστορική σημασία της συγκεκριμένης μάχης. «Μετά από αυτή τη νίκη [ο Μέγας Αλέξανδρος] κατέκτησε τη δυτική Ανατολία και στη συνέχεια ολόκληρη τη Μικρά Ασία, φτάνοντας έως την Ινδία. Η επιτυχία του στον Γρανικό δεν ήταν σημαντική μόνο για τον ίδιο, αλλά αποτέλεσε ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξεκινήσαμε να μελετάμε τη Μάχη του Γρανικού πριν από περίπου 20 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια επικεντρωθήκαμε στον εντοπισμό του ακριβούς πεδίου της μάχης και φέτος καταγράψαμε σημαντικά ευρήματα. Το πιο σημαντικό ήταν η αναγνώριση των διαδρομών που ακολούθησε ο Αλέξανδρος για να φτάσει στην τοποθεσία της μάχης και των σημείων όπου στρατοπέδευσε κατά τη διαδρομή», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές. «Εντοπίσαμε κατά προσέγγιση το πεδίο της μάχης, έπειτα τα κοντινά χωριά και την ακριβή τοποθεσία στην πεδιάδα. Στην παρουσίασή μας επισημάναμε ότι το “μονοπάτι” που ακολούθησε ο Αλέξανδρος από τα Δαρδανέλλια έως την Μπίγκα είναι πολιτιστική διαδρομή.»

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Μέγας Αλέξανδρος «ξεκίνησε την εκστρατεία του από την πεδιάδα του χωριού Οζμπέκ, κινήθηκε ανατολικά στην αρχαία Λάμψακο, διέσχισε τα βουνά και κατέβηκε στην πεδιάδα της Μπίγκα για να φτάσει στον ποταμό Γρανικό».

Η μάχη του Γρανικού ήταν η πρώτη σύγκρουση του εκστρατευτικού σώματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δόθηκε παρά τον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ. με συγκεντρωμένη στρατιωτική δύναμη της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών (των Περσών) γύρω από τη Ζέλεια της Φρυγίας στον Ελλήσποντο, με στρατηγό τον Αρσίτη, τον σατράπη της Φρυγίας.

Η νίκη του Αλεξάνδρου είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά από πόλεις να ανοίξουν τις πύλες τους στον Αλέξανδρο, ο οποίος επιθυμούσε να αναγνωριστεί ως ελευθερωτής κι όχι ως νέος δυνάστης.

Η ψυχολογία των Ελλήνων ανέβηκε, ενώ η απώλεια των σπουδαίων Περσών ηγετών ήταν ένα από τα σημαντικά γεγονότα που «άνοιξαν» τη δυτική Μικρά Ασία στην προέλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ακολούθησε.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19/12/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA