Ανεμογεννήτριες και άλλα αίτια πλημμυρικών φαινομένων.

Αυτά όλα, συν την ανθρώπινη και χωρίς έλεγχο παρέμβαση στην φύση, δημιουργούν καταστάσεις, όπως αυτές που βιώσαμε την Παρασκευή 25/9.

Και όταν μιλάμε για «ανθρώπινες παρεμβάσεις», ειδικά εδώ στην Κεφαλονιά, στο πρώτο πράγμα που πηγαίνει το μυαλό μας, είναι η τοποθέτηση των λεγόμενων Αιολικών Πάρκων ( Ανεμογεννήτριες ), στις κορυφές των βουνών μας. Για να γίνει κατορθωτό αυτό, έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις για την κατασκευή δρόμων και γηπέδων, για την τοποθέτηση των προαναφερόμενων πάρκων. Οι μελέτες για τις παρεμβάσεις αυτές, συνοδεύονταν και από μια σειρά περιβαλλοντικών μελετών, ( αποστραγγιστικά έργα κλπ ), που θα προστάτευαν τις πόλεις και τα χωριά, που βρίσκονται στις παρυφές των βουνών αυτών. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» οι γνωρίζοντες τις περιοχές που προαναφέραμε, αλλά και όσοι παρακολούθησαν την πορεία των έργων αυτών, χρόνια τώρα λένε, πως η μη εκτέλεση των περιβαλλοντικών αυτών έργων, δημιουργούν τα πλημυρικά φαινόμενα που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια, τουλάχιστον στον Καραβόμυλο και στην ευρύτερη περιοχή της Πυλάρου! Με λίγα λόγια, οι δρόμοι που φτιάχτηκαν στα βουνά, για την «εξυπηρέτηση» των ανεμογεννητριών , δρόμοι χωρίς αποστραγγιστικά έργα, στις ώρες των έντονων βροχοπτώσεων, γίνονται τεράστια και ορμητικά ποτάμια, που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού, στους φυσικούς χειμάρρους, με αποτέλεσμα τις καταστροφές , που βιώνουμε, τουλάχιστον στην Ανατολική Κεφαλονιά. Είναι επιβεβλημένο πλέον, η Περιφερειακή Αρχή, ο Δήμος και όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα φορείς, να εξετάσουν σοβαρά αυτήν τη παράμετρο και αν διαπιστωθούν και επίσημα όσα αναφέρουμε παραπάνω, να απαιτήσουν από την Εταιρεία που διαχειρίζεται τα Αιολικά Πάρκα στην Κεφαλονιά, την άμεση συμμόρφωση της με τις περιβαλλοντικές μελέτες , αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων όλα αυτά τα χρόνια, από τις ζημιές που υπέστησαν με δική της υπαιτιότητα.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε συχνά, θα μετράμε τις πληγές μας από πλημμύρες, ίσως στο μέλλον θρηνήσουμε και θύματα και τότε, κατόπιν εορτής… «θα βρίζουμε το κακό το ριζικό μας»!

Κλείνοντας να πούμε πως ακόμα μια αιτία συσσώρευσης και καθυστέρησης της ροής μεγάλων υδάτινων όγκων στα φυσικά ρέματα ( αυλάκια ), είναι η τοποθέτηση συρμάτινων πλεγμάτων, κάθετα αυτών, για τον περιορισμό της κίνησης των αιγοπροβάτων! Τα πλέγματα αυτά, μαζί με τα φερτά υλικά τις ώρες των βροχοπτώσεων, γίνονται φράκτες, που όταν σπάσουν από την πίεση του νερού, τότε χύνονται ορμητικά μπροστά με αποτέλεσμα να παίρνουν μαζί τους, ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους.

Επίσης, μέσα στα ρέματα, υπάρχουν μεγάλα (αιωνόβια ) δέντρα, πουρνάρια, ελιές κλπ, που την ώρα του μεγάλου κατεβατού του νερού, ξεριζώνονται, με αποτέλεσμα την φραγή των γεφυριών και την υπερχείλιση αυτών.

Για τα δυο τελευταία αίτια, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι, αιρετοί, υπηρεσίες κλπ και περιμένουμε την άμεση αντίδρασή τους, για την πλήρη και οριστική επίλυσή τους.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.9.2015