Γερμανία: Κάποτε κυρίαρχη, τώρα απελπισμένη – Ανάλυση του Economist

Η Γερμανία, που πλέον αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πλέον θερίζει ό,τι έσπειρε, γράφει ο Economist

Η Γερμανία κυριεύεται από φόβους αποβιομηχάνισης καθώς οδεύει σε εσπευσμένες εκλογές που όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσουν σε εκπαραθύρωση από την καγκελαρία του Όλαφ Σολτς, εφόσον βέβαια το ίδιο του το κόμμα δεν τον καθαιρέσει πρώτα.

Γερμανία: Το σχέδιο του SPD για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την προστασία των θέσεων εργασίας

Ο Economist σε ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην γερμανική οικονομία, εστίασε το ενδιαφέρον του στο νότιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου έχουν τις εγκαταστάσεις τους βιομηχανικοί γίγαντες, όπως η Bosch, η Mercedes και η zf Friedrichshafen.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενεργειακή πίεση, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα και την προοπτική οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10-20% στις εισαγωγές, με ευρύτερους φόβους ότι το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο θα οδηγηθεί σε κατάρρευση.

 Εντείνονται οι φόβοι ότι το γερμανικό επιχειρηματικό μοντέλο θα οδηγηθεί σε κατάρρευση

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Βάδης – Βυρτεμβέργης εστιάζουν στην αδυναμία της Γερμανίας να αντιμετωπίσει τη νέα τεχνολογία, παρά τα δυνατά της σημεία στη βασική έρευνα και τη μηχανική. Σημειώνουν ότι η τελευταία επιτυχημένη μεγάλη startup της Γερμανίας ήταν η Sap, μια εταιρεία λογισμικού, που ιδρύθηκε ακριβώς καθώς ένας έντονα παραπονεμένος Φραντς Μπεκενμπάουερ οδήγησε την ομάδα ποδοσφαίρου της Δυτικής Γερμανίας στη νίκη στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 1972. Η Γερμανία έχει πάνω από 60 φορές περισσότερους ανθρώπους από την Εσθονία, αλλά μόνο 15 φορές περισσότερους «μονόκερους» (ιδιόκτητες νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων).

Η γερμανική βιομηχανία, ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της λεγόμενης Mittelstand, έχει επικεντρωθεί στη σταδιακή καινοτομία, αφήνοντάς την απροετοίμαστη για τεχνολογικά σοκ όπως η εμφάνιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι φιλικοί δεσμοί μεταξύ επιχειρήσεων, τραπεζών και πολιτικών δημιούργησαν εφησυχασμό και αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις. Η δογματική τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων οδήγησε σε σκουριασμένες γέφυρες, σχολεία σε εγκατάλειψη και καθυστερήσεις στον σιδηρόδρομο. Η ανάπτυξη στις ξένες αγορές αύξησε τα κέρδη (και τα έσοδα από το δημόσιο ταμείο) της Deutschland ag για λίγο, αλλά αυτό το μοντέλο που καθοδηγείται από τις εξαγωγές άφησε τη Γερμανία εκτεθειμένη όταν οι άνεμοι της παγκοσμιοποίησης έγιναν «ψυχροί».

Τώρα η Γερμανία, η οποία πέρυσι αντικατέστησε την Ιαπωνία ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θερίζει τη συγκομιδή που έσπερε, γράφει χαρακτηριστικά ο Economist. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς οποιαδήποτε καθαρή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε σχέση με πριν την πανδημία. Οι προβλέψεις είναι λίγο καλύτερες και δεν λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου που θα εγκαινιάσει η νέα διακυβέρνηση Τραμπ. Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ετοιμάζει το πρώτο κλείσιμο εργοστασίων στην 87χρονη ιστορία της και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο έως και 30.000 θέσεις εργασίας. Η ανεργία ανεβαίνει, αν και από χαμηλή βάση.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικά αφότου η Γερμανία αναγκάστηκε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022, είναι μια κοινή γκρίνια μεταξύ των επιχειρήσεων σε μια χώρα όπου η μεταποίηση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 20% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Αυτό παραμένει σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της Γαλλίας, παρόλο που η βιομηχανική παραγωγή κορυφώθηκε το 2018 και έκτοτε μειώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ (βλ. διάγραμμα 1), ειδικά σε τομείς έντασης ενέργειας, όπως η χαλυβουργία.

Τα βιβλία παραγγελιών έχουν μειωθεί και οι προγραμματισμένες επενδύσεις έχουν αναβληθεί ή μεταφερθεί στο εξωτερικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkrupp, μιας ζημιογόνου χαλυβουργίας, είπε ότι η Γερμανία βρίσκεται «εν μέσω της αποβιομηχάνισης».

Ακόμη και οι λιανοπωλητές έχουν πληγεί. Μετά την εισβολή της Ρωσίας, ο Raoul Rossmann, ο οποίος διευθύνει μια αλυσίδα φαρμακείων που φέρει το οικογενειακό όνομα με έδρα κοντά στο Ανόβερο, περιόδευσε τα υποκαταστήματά του για να βρει πώς να εξοικονομήσει στους λογαριασμούς ενέργειας.

Ελλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού

Άλλο μεγάλο πρόβλημα για της Γερμανία αποτελεί η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, καθώς η χώρα γερνάει, και το Ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο υπολογίζει ότι αυτή η έλλειψη κοστίζει στην οικονομία 146 δισ. ευρώ ετησίως.

Μια κρίσιμη εξέλιξη, σύμφωνα με τον Sander Tordoir του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση (cer), μιας δεξαμενής σκέψης, είναι η μεταβαλλόμενη σχέση με την Κίνα. Τις δεκαετίες του 2000 και του 2010, η Γερμανία ήταν σε ιδανική θέση για να ικανοποιήσει τις κινεζικές ορέξεις για τα αυτοκίνητά της, τα χημικά και τα γραφικά μηχανικά ακριβείας: οι εξαγωγές αγαθών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 34% μεταξύ 2015 και 2020, παρόλο που οι εξαγωγές σε άλλες χώρες μειώθηκαν. Μόλις το 2020 η Κίνα ήταν καθαρός εισαγωγέας αυτοκινήτων, αλλά πέρυσι έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Οι κινεζικές εταιρείες μεταμορφώνονται από πελάτες σε ανταγωνιστές, έρχονται για να  «φάνε το μεσημεριανό γεύμα» όχι μόνο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και της Mittelstand (σ.σ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις). «Η ιστορία του αυτοκινήτου είναι εμβληματική, αλλά αφορά επίσης μηχανές και χημικά», λέει ο κ. Tordoir.

Όπως σημειώνει ο Clemens Fuest του Ifo, η Κίνα αντιπροσωπεύει τώρα μόλις το 6% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών, περίπου το ίδιο μερίδιο με τη γειτονική Ολλανδία. Αλλά η ιστορία της Κίνας δεν αφορά μόνο την εξάρτηση από τις εξαγωγές. Σε μια προσεχή δημοσίευση για το cer, ο κ. Tordoir και ο Brad Setser, οικονομολόγος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια αμερικανική ομάδα σκέψης, περιγράφουν πώς το «δεύτερο σοκ στην Κίνα» θα μπορούσε να επιδεινώσει τα βιομηχανικά δεινά της Γερμανίας.

Η εγχώρια αγορά της Κίνας δεν μπορεί να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγή των βιομηχανιών της που επιδοτούνται από το κράτος και καθώς αναζητούν πελάτες στο εξωτερικό, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας έχει εκραγεί. Αυτό παρουσιάζει δυσκολίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στις αγορές του εξωτερικού. «Οι κρατικές αγορές της Κίνας θα μπορούσαν να παρέχουν παράλογα επίπεδα χρηματοδότησης για κινεζικές επενδύσεις σε νέα δυναμικότητα για περισσότερο από ό,τι τμήματα της γερμανικής μεταποίησης μπορούν να παραμείνουν φερέγγυα», γράφουν το ζεύγος.

Καθώς οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα έχουν μειωθεί, οι ΗΠΑ έχουν εν μέρει παρέμβει σε αυτό το ρήγμα (βλ. διάγραμμα 2).

Ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που άνοιξε η απεξάρτηση των ΗΠΑ από την κινεζική τεχνολογία. Κάποιες εταιρείες έχουν κερδίσει πολλά από τις επιδοτήσεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Αλλά ο Τραμπ τα απειλεί όλα αυτά. Όχι μόνο πλησιάζουν οι δασμοί – η Bundesbank πιστεύει ότι η Γερμανία ίσως χάσει μια ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ της – αλλά οι νέοι αμερικανικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να πλήξουν τη γερμανική μεταποιητική βιομηχανία που χρησιμοποιεί κινεζικές εισροές. Θα επιταχύνουν επίσης το κυνήγι των Κινέζων εξαγωγέων για εναλλακτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Γερμανία: Διχασμός σε σχέση με την Κίνα

Η γερμανική βιομηχανία είναι διχασμένη σε σχέση με την Κίνα, σημειώνει ένας διπλωμάτης: αν και πολλές εταιρείες της Mittelstand, ειδικά εταιρίες μηχανημάτων, υποστηρίζουν την πολιτική της «απομάκρυνσης του κινδύνου», οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι όμιλοι ετερογενών δραστηριοτήτων όπως η BASF ζητούν το αντίθετο. Η Volkswagen και η BMW σχεδιάζουν μεγάλες νέες επενδύσεις στην κινεζική παραγωγή, όπως και εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτων σαν την Continental. Η άσκηση πίεσης από τον τομέα του αυτοκινήτου βοήθησε να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία ήταν μία από τις πέντε μόνο χώρες που καταψήφισαν τους δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον Οκτώβριο.

Στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχουν εντάσεις, μεταξύ διπλαματών που θέλουν να τιμωρήσουν την Κίνα για την υποστήριξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με εμπορικούς περιορισμούς, και υποστηρικτών της βιομηχανίας που φοβούνται ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε μια χαμηλή ανάπτυξη που δεν θα μπορέσει να αντέξει οικονομικά.

Τερματισμός του φετίχ

Η ιστορία της αποβιομηχάνισης μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται. Η απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης περιορίζει την ήδη μειωμένη παραγωγικότητα της Γερμανίας. Αλλά η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση παρέμεινε σταθερή ακόμη και όταν η παραγωγή έχει υποχωρήσει. Ορισμένες γερμανικές μεταποιητικές εταιρείες, με άλλα λόγια, μπορεί να φτιάχνουν πιο πολύτιμα πράγματα ενώ πουλάνε λιγότερα από αυτά. Αυτή η «ποιότητα πάνω από την ποσότητα», όπως το θέτει η Deutsche Bank, υποδηλώνει ένα μέλλον για τις γερμανικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των φανταχτερών αυτοκινήτων. Η Γερμανία διατηρεί ένα πλεονέκτημα στην πράσινη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών και των ηλεκτρολύσεων.

Αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες αλλού. Η Γερμανία πρέπει να ξεπεράσει το «φετίχ της βιομηχανίας» της, εκτιμά ο Moritz Schularick του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας δεν έχουν αναπτυχθεί εδώ και δύο δεκαετίες. Ο τομέας του αυτοκινήτου έχει χάσει θέσεις εργασίας εδώ και έξι χρόνια και μια ανατροπή φαίνεται απίθανη. «Για χρόνια είχαν αυτή την πεποίθηση ότι «είμαστε οι καλύτεροι» και ξαφνικά τελείωσε», λέει ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι βαθιές δομικές δυνάμεις οδηγούν τις αλλαγές στο βιομηχανικό μοντέλο της Γερμανίας. Το να πείσεις τους Γερμανούς ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στο να είσαι Exportweltmeister (σ.σ. παγκόσμιος πρωταθλητής στις εξαγωγές) είναι δουλειά ετών και όχι μηνών. Ακόμη και η αντιστάθμιση για τη μείωση του εμπορίου αλλού είναι ένας μαραθώνιος: παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Γερμανίας, οι διαπραγματεύσεις ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τη Mercosur, ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής, έχουν διαρκέσει 25 χρόνια.

Για κάποιους, ένα πιο εύχρηστο εργαλείο για την εξυγίανση της οικονομίας θα ήταν η μεταρρύθμιση ενός άλλου τμήματος του γερμανικού μοντέλου που δεν φαίνεται πλέον κατάλληλο για το σκοπό: το φρένο χρέους, μια ιδιαιτερότητα του συντάγματος που περιορίζει το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% της παραγωγής. Το φρένο χρέους είναι ένα τεχνούργημα μιας περασμένης εποχής, λέει ο Max Krahé της Dezernat Zukunft, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα το Βερολίνο, όταν η Γερμανία βασιζόταν σε άλλες χώρες που είχαν ελλείμματα για να τονώσει την οικονομία της. Σε έναν κόσμο όπου η παγκοσμιοποίηση έχει σταματήσει, αυτό το μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον.

Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες επενδυτικές ανάγκες της Γερμανίας -μια ευρέως αναφερόμενη εκτίμηση τις τοποθετεί σε 600 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δέκα ετών- έχουν γίνει πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν (βλ. διάγραμμα 3).

Επιπλέον, θα πρέπει να βρεθούν νέα κεφάλαια για την άμυνα: φέτος η Γερμανία καταφερε να πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ, αλλά μόνο χάρη σε ένα ειδικό ταμείο που σύντομα θα λήξει, και είναι πιθανό να χρειαστούν ακόμη περισσότερα για να κατευνάσει την νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Για αυτούς τους λόγους, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ο επόμενος συνασπισμός, πιθανότατα με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς, ηγέτη των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών, θα είναι ανοιχτός σε μια μέτρια μεταρρύθμιση του φρένου χρέους…

Δημήτρης Σταμούλης – Οικονομικός Ταχυδρόμος – Economist

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/11/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA