SOS Πεθαίνουν από αφυδάτωση στο Χαλέπι 3 μήνες χωρίς νερό ….το έκοψαν οι “αντάρτες”

Την προηγούμενη χρονιά έκοψαν το νερό από 2 ως 21 Μάη. Στις 2 Ιούνη 2014, οι ένοπλες ομάδες ανατίναξαν με δυναμίτη τις σωληνώσεις αγωγούς και τις κεντρικές εγκαταστάσεις του υδραγωγείου.Οι « αντάρτες » έκοψαν το νερό από τις 30 Ιούνη. Εδώ και 52 ημέρες το Χαλέπι δεν έχει νερό και ο πληθυσμός διψάει. Μια πόλη πεθαίνει. (Lefigaro 26.8.15)

Τα χείλη ξεραίνονται από τη δίψα πρίζονται ……….Eδώ και 3 μήνες η πόλη του Χαλεπίου μέσα στο καλοκαίρι στερείται νερού στους 50 βαθμούς θερμοκραία σχεδόν.Παρ΄όλα αυτά κάποιες συνοικίες είχαν λίγο νερό προς το τέλος του Αυγούστου αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης δεν είχε καθόλου και οι διακοπές του δικτύου είναι σε ημερίσια τάξη εδώ και 3 χρόνια.

Οι “αντάρτες” έχουν στην κατοχή τους περίχωρα της πόλης και κυρίως την κεντρική εγκατάσταση του δικτύου διανομής και παροχέτευσης τόσο του νερού όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος και στερούν ή διακόπτουν την παροχή των 2 αυτών δημόσιων αγαθών για ν΄ασκήσουν πίεση στον συριακό στρατό μέσω της εξαθλίωσης του πληθυσμού.

Ακόμη κι αν οι κεντρικές εγκαταστάσεις του υδροδοτικού δικτύου ανακτηθούν από το στρατό χωρίς ηλεκτρικό είναι απίθανο να επαναλειτουργήσει το σύστημα υδρόδοτησης και να έχει νερό η πόλη.Μέχρι και πηγάδια ανοίχθηκαν στο Χαλέπι αλλά κάλυψαν μόνο το 30% των αναγκών του πληθυσμού.

Δημόσιες δεξαμενές πόσιμου και μη πόσιμου νερού υπάρχουν στην πόλη αλλά και πάλι οι ανάγκες είναι τεράστιες.Μόνο το νοσοκομείο St Louis έχει ανάγκη από 8.000  ως 10.000 λίτρα νερό ημερησίως.Το νερό ακόμη κι όταν υπάρχει ροή δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοι οφείλουν να αγοράζουν φίλτρα για τον καθαρισμό του γιατί έχει πολύ κάλσιο.

Οργανώσεις όπως η SOS Chrétiens d’Orient κινητοποιούνται για να βοηθήσουν.Αναζητούν χρηματοδότηση  για την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα καθαρίζει το νερό στο νοσοκομείο saint Louis όπως και γεννήτριες για να λειτουργήσουν αντλίες νερού σε διάφορες περιοχές. (SOS Chrétiens d’Orient 31/8/15)

Ο Albert Einstein είπε: «ο κόσμος είναι επικίνδυνος όχι εξ αιτίας αυτών που κάνουν το κακό αλλά λόγω αυτών που κοιτάνε και αφήνουν να συμβεί».

dimpenews

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31.8.2015