Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως υπάρχει και “δάχτυλος” του Βατικανού πίσω από την κατεδάφιση του Ιερού Ναού καθώς η Αλβανία θέλει να ανεγείρει ανδριάντα καθολικού επισκόπου του Νίλο Καταλάνο ο οποίος είχε προσπαθήσει να στρέψει τους ελληνορθόδοξους κατοίκους της Χειμάρρας στον καθολικισμό ή την ουνία αποκηρυσσοντας την ορθόδοξη πίστη τους!
Από το περιστατικό σύμφωνα με πληροφορίες έχει κινητοποιηθεί και η ελληνική ομογένεια σε όλον τον κόσμο μέσω κοινωνικών δικτύων. Η ανίερη και προσβλητική πράξη των Αλβανών δεν έχει προηγούμενο.
Σε τηλεφωνική επαφή του αλβανικού καναλιού με τον Αλβανό Πρέσβη στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκε η κλήση του στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για σήμερα το μεσημέρι.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον σχετικά με την κατάφορη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Σε αντίδραση του εκπρόσωπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κούτρα για το επαίσχυντο περιστατικό στις Δρυμάδες , παρομοιάστηκε η κίνηση των Αλβανών με πράξη Τζιχαντιστών.
«Η καταστροφή του ιερού τόπου και του χώρου λατρείας στις δρυμάδες είναι παρόμοια με εκείνες που έγιναν πρόσφατα στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική από βάρβαρους τζιχαντιστές. Σήμερα είδαμε αυτό ακριβώς το πράγμα να γίνεται στη γειτονική Αλβανία. Θα ενημερώσουμε αμέσως την διεθνή κοινότητα» ,ανέφερε χτες η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
Οι Αλβανοί αξιωματούχοι τα”γυρίζουν” σήμερα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις προσπαθώντας να βρουν διακιολογίες και δηλωνουν ότι η κατεδάφιση του Ι.Ναού του Αγίου Αθανασίου έγινε με σκοπό την ανακάλυψη του τάφου του Νίκο Καταλάνο ενός καθολικού ιεραπόστολου του XVII αιώνα.
Αδριάντα του καθολικού επισκόπου και ιεραποστόλου Νίλο Καταλάνο -έζησε τον 7ο αιώνα- που προσπάθησε αποτυχημένα να στρέψει τους ελληνορθόδοξους κατοίκους της Χειμάρρας στον καθολικισμό ή την ουνία, θέλει να στήσει η κυβέρνηση Ράμα στο χώρο της κατεδαφισμένης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμμάδες.
Ο Καταλάνο έζησε τοn 7ο αιώνα και προσπάθησε μεθοδικά να προσηλυτίσει στον καθολικισμό ελληνορθόδοξους πληθυσμούς της Βορείου Ηπείρου, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Ως καθολικός επίσκοπος Δυρραχίου, επισκέφθηκε τις Δρυμάδες και επιχείρησε να πείσει τους κατοίκους να αποκηρύξουν την ορθόδοξη πίστη τους.
Σύμφωνα με τις πηγές η αντίδραση των πιστών ήταν έντονη, με αποτέλεσμα ο καθολικός αξιωματούχος να επιστρέψει άπρακτος στην έδρα του. Ο Καταλάνο τιμάται από τους Αλβανούς, επειδή φέρεται να προώθησε τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας, που για την ιστορία απέκτησε αλφάβητο μόλις το 1908.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο στενός συνεργάτης του Έντι Ράμα, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιχειρηματίας και εκδότης Κότσιο Κοκεδήμα –λέγεται πως είναι ελληνικής καταγωγής- θα είναι βασικός σπόνσορας σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πανεπιστήμιο Αυλώνας, στη μνήμη του καθολικού ιεραποστόλου Καταλάνο. Στο πλαίσιο αυτό Ράμα και Κοκεδήμα, επιδιώκουν να στήσουν στο χώρο της κατεδαφισμένης εκκλησίας τον ανδριάντα του καθολικού επισκόπου – ιεραποστόλου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων των Δρυμμάδων.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η κυβέρνηση Ράμα, με την ενέργεια αυτή ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχειρεί να κερδίσει την εύνοια του Βατικανού, αλλά και τη ψήφο των καθολικών συμπατριωτών του που αγγίζουν το 17% του πληθυσμού της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ράμα φέρεται να είχε αποκαλύψει στον Πάπα Φραγκίσκο, κατά την επίσημη επίσκεψή του Ποντίφικα στην Αλβανία το 2014, τις προθέσεις του να τιμήσει επίσημα τον καθολικό επίσκοπο- ιεραπόστολο Καταλάνο. Να σημειωθεί πως στην περιοχή της Χειμάρρας, δεν υπάρχουν γηγενείς καθολικοί, αφού η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Έλληνες Ορθόδοξοι αν και για Τίρανα επισήμως θεωρούνται «ελληνόφωνοι Αλβανοί».
Με γραπτή ανακοίνωση η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας κατήγγειλε την προκλητική ενέργεια κατεδάφισης του ναού, σημειώνοντας με νόημα πως αποτελεί συνέχεια των όσων συνέβησαν το 2013 στην Πρεμετή. «Αποτελεί θλίψη και προσβολή να βλέπει κανείς στις ημέρες μας να θάβονται κάτω από τα ερείπια της καταστροφής το Ιερό Ευαγγέλιο, εικόνες κι άλλα ιερά σκεύη. Πρόκειται για σκηνές που θυμίζουν την ιεροσυλία του Ναού της Παναγίας στην Πρεμετή, όπου τα έριχναν πάνω σε φορτηγό σκουπιδιών» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το καλοκαίρι του 2013 υπάλληλοι του δήμου Πρεμετής, συνοδεία ανδρών εταιρίας security, και με πρόσχημα κάποια ανείσπρακτα –όπως υποστήριξαν- χρέη, εισέβαλλαν στον ιερό ναό της Παναγίας, απομάκρυναν τους ιερείς και τους πιστούς και στην κυριολεξία άδειασαν την εκκλησία.
Στην ανακοίνωση επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αποκάλυψε τη γύμνια των επιχειρημάτων του δήμου Χειμάρρας αλλα και της κυβέρνησης Ράμα. «Από την πρώτη στιγμή εκείνοι που σχεδίασαν την ισοπέδωση του εν λόγω ιερού χώρου ήταν αντιθετικοί, μεγαλομανείς και ασαφείς στις δηλώσεις, στις αξιώσεις και στις ενέργειές τους: Δήλωσαν πώς πρόκειται για παράνομη κατασκευή που έγινε πρόσφατα και προέκυψε ότι κτίστηκε από τους ίδιους τους πιστούς στα πρώτη χρόνια της Δημοκρατίας στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ήταν ο ναός που είχε ισοπεδώσει ο κομμουνισμός. Δήλωσαν ότι η εκκλησία ήταν πολιτιστικό μνημείο και αποδείχτηκε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. Δήλωσαν ότι η Εκκλησία δεν ήταν ιδιοκτήτης και αποδείχτηκε με έγγραφα το αντίθετο. Δήλωσαν ότι η ταράτσα ήταν πάνω στους παλιούς ιστορικούς τοίχους και στη συνέχεια τα ισοπέδωσαν όλα» αναφέρει συγκεκριμένα.
Όσο και εάν οι Αλβανοί επιχειρούν να σβήσουν την ιστορία της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα έως την δημοκρατική κυβέρνηση Ράμα- οι πέτρες και τα χαρτιά μαρτυρούν την αλήθεια.
Σε μαρμάρινη επιγραφή που υπήρχε εντειχισμένη στον παλαιό ναό που κατεδάφισε το 1972 το καθεστώς Χότζα την περίοδο της αθεΐας, ήταν χαραγμένα τα ονόματα των κτητόρων που χρηματοδότησαν την ανέγερση το έτος 1671, «Ττετε Νικολο Λέκκας, δημο/θοδορα Νικολο, Ττετε κ(αι) των τέκνων αυτών γγηνι, κοκαλι /αχοαι (=1671)» έγραφε συγκεκριμένα η επιγραφή, που η τύχη της αγνοείται, αλλά φωτογραφία της δημοσιεύτηκε το 1998 σε έκδοση της αλβανικής Ακαδημίας, για τους ορθόδοξους ναούς της χώρας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκδοση, η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Αθανάσιο, ως τάμα των κατοίκων για την προστασία του από επιδημία χολέρας που είχε πλήξει την περιοχή.
Επίσης, οι προκλητικοί ισχυρισμοί Ράμα καταρρίπτονται και από επίσημα αλβανικά έγγραφα, τα οποία φυλάσσονται στο Κεντρικό Αρχείο της χώρας. Συγκεκριμένα, σε απογραφή του 1921 η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, είναι καταχωρημένη ως περιουσιακό στοιχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και μόνο.
Τι να περιμένει κανείς από έναν Αλβανό Πρωθυπουργό ο οποίος είναι ένας από τους κύριους εκφραστές της πολιτικής της “Μεγάλης Αλβανίας”, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα στον αγώνα με την Σερβίας-Αλβανίας που παρουσιάστηκαν τα…«αεροπλανάκια με την αλβανική σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27.8.2015