//

«Φλέγεται» η Μεσόγειος: Μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας σε Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό

Με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας αυξάνεται και η αλατότητα του νερού και παρατηρείται άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Νέο ρεκόρ έσπασε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Μεσογείου στα μέσα Αυγούστου με μέση θερμοκρασία τους 28,9°C κατά πολύ υψηλότερο από αυτό του 2023,σύμφωνα με το κέντρο θαλασσίων ερευνών της Ισπανίας.

Το climatebook.gr ανέφερε ότι οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές της λεκάνης της Μεσογείου. Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας σε αυτές τις περιοχές φτάνει και τους 29°C με 31°C, ενώ οι αποκλίσεις από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ξεπερνούν τοπικά τους 5°C στην Αδριατική θάλασσα και τους 2-4°C στα νοτιοανατολικά.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στο Ιόνιο πέλαγος όπου φτάνει τοπικά και τους 29°C.

Σύμφωνα με τον διδάκτωρ Φυσικής Ωκεανογραφίας και ερευνητή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Δημήτρη Βελαώρα, οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα καταδεικνύουν ότι στο τμήμα του Αιγαίου αλλά και στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, «στην Λεβαντίνη», σημειώνεται ανά δεκαετία άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας της τάξεως των 0,5 βαθμών.

«Η μόνιμη και διαρκής άνοδος της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, είναι πιο έντονη στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο ανατολικό της κομμάτι δηλαδή από το Ιόνιο και ανατολικά.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA