Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος Φίλων Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης διοργανώνουν την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024, 9 μ.μ., στο Μουσείο Ληξουρίου, την παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Χρ. Ρεπούση Συνοπτική Γραμματική (Μορφολογία και σύνταξη) της Σύγχρονης (Νέας) Ελληνικής Γλώσσας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Πέτρος Πετράτος, φιλόλογος, δρ. Ιστορίας, ο Γεράσιμος Φαρακλός, φιλόλογος, δρ Κλασικής Φιλολογίας, και ο συγγραφέας Γεώργιος Χρ. Ρεπούσης, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής,στη Λογοτεχνία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (Melbourne Uni., Uni. of New England, Παν. Ιωαννίνων).
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό σχήμα Monte Nero.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ 2024
Με επιτυχία, κατά γενική ομολογία, ολοκληρώθηκαν τα φετινά Ιακωβάτεια με θέμα τους «Το Θέατρο στην Παλική» και αφιερωμένα στον ληξουριώτικης καταγωγής σκηνοθέτη, πανεπιστημιακό δάσκαλο και ακαδημαϊκό Σπύρο Ευαγγελάτο.
Και τις δυο βραδιές (8 και 9 Αυγούστου) πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις ομιλίες και τα θεατρικά δρώμενα. Την πρώτη βραδιά στις 8 Αυγούστου, μετά την ομιλία του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρου Πετράτου, που παρουσίασε τον ετήσιο απολογισμό δράσης της Βιβλιοθήκης, ακολούθησε ομιλία του Ηλία Τουμασάτου, δρα Ιστορίας, θεατρολόγου και εκπαιδευτικού, ο οποίος θα παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για έναν άγνωστο Ληξουριώτη θεατρικό συγγραφέα, αγράμματο μάλιστα, τον Κοσμά Μοντεσάντο Καναλέτη και το έργο του. Και η εκδήλωση «έκλεισε» με θεατρική παράσταση της Σοφίας Δελλαπόρτα, στην οποία συμμετείχαν η ίδια, η Άρτεμις Κουγιούλη, η Διονυσία Πεντογάλου, ο Γεράσιμος Τυπάλδος και ο Αντώνης Τζουγανάτος, ενώ η εικαστική παρέμβαση ήταν της Αναστασίας Ντόντη, η οποία και δώρισε τους δύο πίνακες στην Ιακωβάτειο. Η παράσταση είχε τον τίτλο «Ο Λασκαράτος σήμερα» και παρουσιάστηκαν η «Ιστορία ενός γαλόπουλου» και αποσπάσματα από το «Ταξίδι στον Δία» του Α. Λασκαράτου, ενώ ακούστηκαν και τμήματα από το έργο «Ο Μαρξ στο Σόχο».
Τη δεύτερη βραδιά, 9 Αυγούστου, την άνοιξε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πάνος Βαρδάκος, ο οποίος μίλησε για τον σκηνοθέτη, τον ερευνητή και τον άνθρωπο Σπύρο Ευαγγελάτο. Η φιλόλογος και ερευνήτρια Δέσποινα Βλάσση με πολύ κατανοητό τρόπο περιέγραψε την εποχή του Πέτρου Κατσαΐτη, δίνοντας στοιχεία για τον ίδιο και το έργο του. Η θεατρολόγος Μαργαρίτα Λιναρδάτου με την ομιλία της συσχέτισε και συνδύασε την «Ιφιγένεια» του Πέτρου Κατσαΐτη με την «Ιφιγένεια εν Ληξουρίω» του Σπύρου Ευαγγελάτου, ενώ μέσα από θεατρικό αναλόγιο με τη συμμετοχή της ίδιας, της Κατερίνας Γρηγοροπούλου, του Νίκου Θραψανιωτάκη, της Κορίνας Κατσούρη, της Σοφίας Μαρκέτου και της Αγγελικής Παπαδάτου Καλού έγινε γνωστή η υπόθεση του έργου και ακούστηκαν αρκετά τμήματα από το έργο.
Η ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ
Σήμερα, Σάββατο, 10 Αυγούστου, 11 π.μ.-12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 27η προγραμματισμένη δραστηριότητα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας με θέμα «Η επιστήμη είναι παντού!» με εμψυχωτές τον Στέφανο Λουκέρη και τη Χρύσα Μιχαλακίδη. Είναι η προτελευταία δραστηριότητα του φετινού προγράμματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την τελευταία συνάντηση/δραστηριότητα στις 7 Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η Γιορτή Λήξης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας.
Πολλά ήταν τα παιδιά που πέρασαν και συμμετείχαν στις καλοκαιρινές δραστηριότητες. Οι εμψυχωτές και εμψυχώτριες – όλοι/όλες είναι εθελοντές – εργάστηκαν με πρόγραμμα, κέφι και ζωντάνια, με αποτέλεσμα να ενθουσιάσουν τα παιδιά, τα οποία μέσα από την όλη διαδικασία απέκτησαν νέους φίλους ή σταθεροποίησαν τις φιλίες τους αλλά και έμαθαν μέσα από βιωματικούς τρόπους νέα πράγματα, ενώ κάθε φορά αρκετά από αυτά έφευγαν από τη Βιβλιοθήκη με δανεισμένα βιβλία για διάβασμα στο σπίτι.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/8/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA