//

Γιώργος Μεσσάρης: ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ Ταξίδι στους Αντίποδες – 2

Μετά από είκοσι ώρες πτήση το μόνο που ονειρεύεσαι είναι ένα αναπαυτικό κρεβάτι για να παραδοθείς στις αγκάλες του Μορφέα.

Βέβαια άλλο είναι τί ονειρεύεσαι και άλλο η πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις προσταγές της ομάδας υποδοχής. Το «πάμε για καφέ να τα πούμε μετά από τόσα χρόνια» έπεσε σαν κεραυνός στα αυτιά μου μεταθέτοντας για μερικές ώρες κάθε διακαή μου πόθο για ξεκούραση!

Το διαμέρισμα όπου έζησα τα περισσότερα χρόνια μου στην Αυστραλία βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, στο κοσμοπολίτικο προάστιο Μπράϊτον Λε Σαντς, στο μυχό του Κόλπου Μπότανι, εκεί που το 1770 έφτασε ο Βρετανός εξερευνητής, Τζέϊμς Κουκ, και είπε «τούτη η γη ανήκει στο βασιλιά» διαγράφοντας με μια μονοκονδυλιά τα κτητικά δικαιώματα των αβορίγινων.

Έτσι λοιπόν, μετά από 24 ώρες σε αεροδρόμια και αεροπλάνα βρέθηκα με την ομάδα υποδοχής σε καφετέρια του Μπράϊτον Λε Σαντς όπου άρχισε η ανάκρισή μου: «Πώς ήταν το ταξίδι», «Πώς αισθάνεσαι που μετά από τόσα χρόνια ξαναβρίσκεσαι στο Σίδνεϊ», «Τί νέα από την Ελλάδα»… Απαντούσα όσο καλύτερα μπορούσα στην κατάσταση εξουθένωσης που βρισκόμουνα.

Κάποια στιγμή ένας της συντροφιάς είπε «πω, πω παιδιά, πέρασαν ήδη τρεις ώρες». Κάπου εκεί το διαλύσαμε δίνοντας υποσχέσεις να τα ξαναπούμε.

Πήραμε το δρόμο για το Κουάκερς Χιλ, ένα μακρινό καταπράσινο προάστιο του Σίδνεϊ, όπου μένει ο γιός μου, Στάθης, και η συμβία του Ελένη.

Όταν φθάσαμε, χωρίς χρονοτριβή, ξάπλωσα στο πιο αναπαυτικό κρεβάτι του… κόσμου και χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα επί τέλους στις αγκάλες του Μορφέα.

■ ■ ■ ■ ■

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία, ιδιαίτερα, χρόνια το Σίδνεϊ έχει αλλάξει πολύ με πρωταγωνιστές τον κατασκευαστικό τομέα και τη ρυμοτομία.

Επισκέφτηκα προάστια που δυσκολεύτηκα να αναγνωρίσω. Παντού νέες πολυκατοικίες! «Σε λίγο θα μοιάζουμε με το Χόνγκ Κόνγκ» σχολίασε φίλος με τον οποίο συζητούσα το επίμαχο αυτό θέμα. Το ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν ένα χώρο στάθμευσης ανά διαμέρισμα ενώ είναι γνωστό ότι οι οικογένειες έχουν τώρα δύο και τρία αυτοκίνητα. Έτσι η ανεύρεση χώρου στάθμευσης στους γύρω δρόμους είναι υπόθεση δύσκολη έως ακατόρθωτη! Μια κατάσταση που θυμίζει Αθήνα.

Τα 6 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης σε συνδυασμό με την υπερπληθώρα αυτοκινήτων δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στην κυκλοφορία οχημάτων. Οι αρμόδιες αρχές έχουν δώσει κάποιες λύσεις με την κατασκευή αυτοκινητόδρομων και σηράγγων πολλών χιλιομέτρων, τα διόδια των οποίων, όμως, είναι πολύ υψηλά. Για να πας, για παράδειγμα, από το Κουάκερς Χιλ στο κέντρο της πόλης πληρώνεις 39 δολάρια! Αν επιλέξεις να μη χρησιμοποιήσεις τους αυτοκινητόδρομους και τις σήραγγες θα φτάσεις στο προορισμό σου… αύριο!

 ■ ■ ■ ■ ■

Όπως όλες οι μεγάλες πόλεις έτσι και το Σίδνεϊ έχει υψηλή εγκληματικότητα. Θα πρέπει, όμως, να ομολογήσω ότι η αστυνομία και οι άλλες διωκτικές υπηρεσίες καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για την καταπολέμησή της.

Εκείνο που εντυπωσιάζει στο Σίδνεϊ, αλλά και σε όλη την Αυστραλία, είναι η τάξη στους δρόμους. Δύσκολα θα συναντήσεις παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Και αυτό γιατί οι οδηγοί γνωρίζουν ότι θα πέσει οπωσδήποτε πέλεκυς γιατί η αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της. Μεγάλη λοιπόν αντίθεση με την Ελλάδα όπου επικρατεί χάος, αφού ο καθένας παρκάρει όπου γουστάρει. Κάπου κάπου αφαιρούν κάποια άδεια οδήγησης ή τις πινακίδες κυκλοφορίας αλλά τις επιστρέφουν, όταν προκηρυχθούν εκλογές, για να πας να… ψηφίσεις!  

Γιώργος Μεσσάρης

•           Η συνέχεια την άλλη εβδομάδα.

ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Το καταπράσινο προάστιο του Σίδνεϊ Κουάκερς Χιλ.  Η πινακίδα προειδοποιεί: Για το πέταγμα σκουπιδιών επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 8.000 δολάρια.

Η θέα από τη βεράντα του διαμερίσματος όπου έζησα για πολλά χρόνια στο κοσμοπολίτικο Μπράϊτον Λε Σαντς. Διακρίνεται το Μπότανι Μπέϊ όπου πριν από 250 και πλέον χρόνια αποβιβάστηκε ο Άγγλος εξερευνητής Τζέϊμς Κουκ.

•           Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

•           Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA