/

Ψηφιακό Άλμα στη Δικαιοσύνη για Μείωση της Γραφειοκρατίας και Εξοικονόμηση Πόρων

Είχα την τιμή να μιλήσω στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, επί του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που στοχεύει στην αναβάθμιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου γύρω από το ενέχυρο. Η μεταρρύθμιση αυτή προάγει τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την προσβασιμότητα στις συναλλαγές.

Κεντρικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η σύσταση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων, το οποίο θα επιτρέπει την ψηφιοποίηση των διαδικασιών σύστασης και καταχώρισης συμβάσεων ενεχύρου. Αυτή η ψηφιοποίηση θα διευκολύνει την εποπτεία, την ομογενοποίηση και την επιτάχυνση των συναλλαγών, ενώ θα παρέχει άμεση και διαφανή πληροφόρηση, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο στοχεύει στη μείωση των διοικητικών βαρών με την κατάργηση της έγγραφης τήρησης βιβλίων στα κτηματολογικά γραφεία και την αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτή η αλλαγή θα μειώσει τον φόρτο εργασίας και θα εξοικονομήσει πόρους για το κράτος και τους συναλλασσόμενους, συμβάλλοντας επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της γραφικής ύλης.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση ενσωματώνει τις αρχές της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ασφάλειας, προάγοντας την ιδέα της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και της βελτίωσης της κοινωνικής λειτουργίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή η μεταρρύθμιση εναρμονίζεται με τις καλύτερες πρακτικές, ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία και την διαφάνεια.

Το νομοσχέδιο αυτό ενσαρκώνει τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προωθώντας την ελευθερία των συναλλαγών, τη δικαιοσύνη στις οικονομικές σχέσεις και την υπευθυνότητα.

Στηρίζοντας αυτή τη μεταρρύθμιση, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει τη δέσμευσή της στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα προς ένα δίκαιο, διαφανές και ευρωπαϊκό μέλλον, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί και να εκσυγχρονίζεται, ενσωματώνοντας τις καλύτερες πρακτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/Xr1ZR

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA