/

Επερωτήσεις για το ΠΣ της ΠΙΝ

Ο εξοπλισμός και η επισκευή των Αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων Αργοστολιού, Ληξουρίου και Ιθάκης με χρηματοδότηση από το “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” στην μέγγενη της ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ και των εργολαβικών συμφερόντων. Θα υλοποιηθούν επιτέλους τα έργα που τόσο έχουν ανάγκη ο λαός και τα Σωματεία που τα χρησιμοποιούν;

Αυτό που συναντάμε στις περιοδείες και στις επαφές μας με ανθρώπους του αθλητισμού, είναι το ίδιο. Με φωνή αγωνίας τονίζουν ότι, για να έχεις αθλητισμό που να θωρακίζει την υγεία και την προσωπικότητα, πρέπει να διαμορφώσεις όρους και προϋποθέσεις, ξεκινώντας από την εκπαίδευση και καταλήγοντας στο αθλητικό Σωματείο. Ότι υπάρχει διαχρονική εγκατάλειψη στον τομέα αυτό και κάτι πρέπει να γίνει. Χρειάζεται να υπάρξει σχέδιο που να κατανέμει κεντρικά τους αναγκαίους πόρους, το προσωπικό, τις υποδομές και τον εξοπλισμό, παίρνοντας υπόψη τις πληθυσμιακές ανάγκες και τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής.

Η πραγματικότητα που ζούμε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη όπως και σε όλη την χώρα τους επιβεβαιώνει. Δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών & Δημοτικών Αρχών, της Ε.Ε., η μόνιμη και επαρκής χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες για τον αθλητισμό, στο σχολείο, το Σωματείο, τις υποδομές, τα μέσα, το προσωπικό.

Αν είχαν προτεραιότητα τον δωρεάν αθλητισμό για όλο τον λαό, θα έφτιαχναν σύγχρονες υποδομές, θα συντηρούσαν μόνιμα και σταθερά τις υπάρχουσες, θα αξιοποιούσαν τους ελευθέρους χώρους με βάση τις ανάγκες του λαού. Θα στήριζαν την δουλειά που κάνουν οι συμπολίτες μας στα Σωματεία, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο σήμερα μετά το σχολείο.

Όταν λέμε ότι «ο αθλητισμός δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για λίγους», αναφερόμαστε τόσο στον εμπορευματοποιημένο επιχειρηματικό αθλητισμό και στη βιομηχανία του θεάματος, που θέλει τον νέο, την νέα, τον κάθε άνθρωπο, αντί για πρωταγωνιστή στο γήπεδο, θεατή και καταναλωτή στην εξέδρα, όσο και στην δυσκολία πρόσβασης που έχει σήμερα ο κάθε ένας σε υποδομές αθλητισμού, αφού το πόσο και το που θα γυμναστείς το καθορίζει η τσέπη του.

Η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι:

•           Υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.

•           Κατάργηση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στους Δήμους.

•           Συνεχείς περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για τον αθλητισμό.

•           Τα Σωματεία αναγκαστικά να στρέφονται στο οικογενειακό εισόδημα και στους χορηγούς.

Για ένα από τα 3 έργα του χρηματοδοτούμενου προγράμματος, οι άνθρωποι του κλασικού αθλητισμού στην Κεφαλονιά δήλωναν πέρυσι:

«…Μεγάλο πισωγύρισμα για τον κλασικό αθλητισμό στο νησί μας είναι η ακύρωση του φετινού ΔιεθνούςMeeting “Βεργώτεια 2023”, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο ανοιχτό γήπεδο “Ανδρέας Βεργωτής” στις 13.05.2023. Η ακύρωση έγινε λόγω της ακαταλληλότητας του ταρτάν…».

Τι απαντούσε η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) στις 27.05.2023 στην συνεδρίαση του 14ου Π.Σ.:

Στ. Τραυλος (Αντιπεριφερειάρχης):

«… οι δικοί μας μηχανικοί δεν μπορούν, δεν έχουν τον χρόνο να προχωρήσουν αυτά τα έργα γιατί κάνουν τα αντιπλημμυρικά και τα άλλα σοβαρά έργα …, θα το τρέξει ο αναπτυξιακός σύνδεσμος που μας έτρεξε το Οδυσσειακό στην Ιθάκη και το κάναμε σε χρόνο ρεκόρ… το ταρτάν του Αργοστολίου και τα “Βεργώτεια” θα γίνουν το 2024». Φυσικά δεν έγιναν.

          Πρώτη επισήμανση για το Οδυσσειακό Κέντρο στην Ιθάκη:

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2024 είχαμε κάνει Επερώτηση για το Ψηφιακό Οδυσσειακό Κέντρο Ιθάκης, το οποίο είχε αναλάβει και αυτό η ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε., με χρόνο παράδοσης για χρήση στις 28.06.2024.

Σήμερα είναι ακόμα στις αποξηλώσεις και στις κατεδαφίσεις, όπως αποδείξαμε με φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της ημέρας και καταθέσαμε στο Π.Σ.

          Δεύτερη επισήμανση για τον «Γολγοθά» υλοποίησης των έργων:

Ξεκίνημα στις 10.06.2021 με την Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου και με τις Αποφάσεις στις 11.06.2021 των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων Ληξουρίου και Ιθάκης.

Από τότε, 3 και πλέον χρόνια, έχουμε άλλες 33 αποφάσεις αρμόδιων οργάνων και Επιτροπών των Δήμων, της Π.Ι.Ν., του υπουργείου και της ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.

Η τελευταία Απόφαση είναι στις 09.07.2024 της Π.Ε. της Π.Ι.Ν. για παράταση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της συμβασιοποίησης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού έως τις 31.08.2024.

          Τρίτη επισήμανση για το χρόνο ολοκλήρωσης των έργων:

Δυστυχώς με βάση την πείρα, θα φτάσουμε στον Σεπτέμβρη του 2024 και ακόμα δεν θα έχουν τελειώσει τα προκαταρκτικά.

Προκύπτουν ευθύνες, ερωτήματα και διαπιστώσεις που χρειάζονται άμεσα και επιτακτικά σαφείς απαντήσεις:

•           Ενώ στις 29.11.2022 με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Π.Ι.Ν. γίνεται η αποδοχή της χρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

•           Στις 14.03.2023, δηλαδή 3 ½ μήνες μετά δηλώνεται η αδυναμία της Δ.ΟΙΚ.ΥΠ. της Π.Ε. Κεφαλονιάς να αναλάβει το έργο.

•           Στις 31.08.2023υπογράφεται η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Π.Ι.Ν., των Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης και της ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ.

•           Στις 30.11.2023, 3 μήνες μετά εισηγείται η ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ προς την Οικονομική Επιτροπή της Π.Ι.Ν. την έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης, του όρους Διακήρυξης κ.λ.π.

•           Στις 21.03.2024 με Απόφαση του Περιφερειάρχη ανασυγκροτείται η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής, δηλαδή 2 ½ μήνες και πλέον από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ).

•           Ενώ το Β΄ Στάδιο του φυσικού αντικειμένου της Προγραμματικής προέβλεπε την ολοκλήρωση της Δημοπράτησης-Συμβασιοποίησης σε 9 μήνες από την υπογραφή της Προγραμματικής (υπογράφτηκε στις 31.08.2023), δηλαδή στις 31.05.2024, με εισήγηση της ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ, την συμφωνία της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, η Περιφερειακή Επιτροπή λαμβάνει Απόφαση στις 09.07.2024 για την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του Β΄ Σταδίου κατά 2 μήνες δηλαδή στις 31.08.2024.

•           Αυτό γίνεται ενώ στις 08.04.2024έχει γίνει η αποσφράγιση των προσφορών από την ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ.

•           Ένα και πλέον μήνα μετά στις 10.05.2024 γίνεται το Πρακτικό της ανάδειξης του αναδόχου από την Επιτροπή Διαγωνισμού της ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ.

•           Στις 11.06.2024 το Δ.Σ. της ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε. εγκρίνει την παράταση του Β΄ Σταδίου της Προγραμματικής έως τις 31.08.2024, ενώ αυτό έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 31.05.2024 και έπρεπε έως τότε να είχε πάρει την απόφαση για την παράταση.

•           Η Απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής, για την παράταση του Β΄ Σταδίου της Προγραμματικής, πάρθηκε στις 09.07.2024, ενώ έπρεπε να είχε παρθεί έως 31.05.2024 που ήταν «ενεργό» το Β΄ Στάδιο. Δόθηκε δηλαδή παράταση στο Β ΄ Στάδιο ενώ αυτόν ήταν ολοκληρωμένο-ληγμένο 39 ημέρες πριν, στις 31.05.2024.

Για άλλη μια φορά προκύπτει η ανάγκη παρέμβασης του λαού. Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω βαλτωμένα για χρόνια έργα, στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι και την Ιθάκη, χρειάζεται αγώνας, διεκδίκηση, από τα Σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές και όλους τους φορείς του Αθλητισμού.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

•           Γιατί υπάρχουν αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών των απαραίτητων αθλητικών έργων στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Ιθάκης ;

•           Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να ξεκινήσουν άμεσα;

•           Θα φτάσει η χρηματοδότηση που είναι συμβασιοποιημένη ή θα υπάρξει ανάγκη για συμπληρωματική;

•           Πότε προβλέπετε να ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

************************

                    Ενημέρωση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Πέρασαν 7 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων ,της νέας Περιφερειακής Αρχής(ΝΔ).

Πέρασαν 4 χρόνια από την δημιουργία του ΦΟΔΣΑ και τις μεγαλοστομίες ότι θα λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι σχεδιασμοί σε επίπεδο κυβέρνησης όσον αφορά τον ΕΣΔΑ, αντίστοιχα του ΠΕΣΔΑ και τα ΤΣΔΑ εναλλάσσονται, αναπροσαρμόζονται  χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής, την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Αυτά που παραμένουν αλώβητα είναι η πορεία ιδιωτικοποίησης , οι ανταγωνισμοί των εταιρειών στον χαρακτήρα της διαχείρισης αφού η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού και χοντρή «μπίζνα».

Μέχρι σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν έρθει πολλές Επερωτήσεις για τα προβλήματα στην διαχείριση, τις εξελίξεις των ΜΕΑ ,από την Λαϊκή Συσπείρωση αλλά και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Καμία απάντηση δεν δόθηκε με την αιτιολογία , από τον κ. Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, ότι θα ενημερώσει   ο ίδιος, αφού ενημερωθεί,  το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ενώ:

Τα δέματα παραμένουν στο Τεμπλόνι Κέρκυρας, στο Λίβα Ζακύνθου. Υπάρχουν καταγγελίες ότι θάβονται σκουπίδια. Προετοιμάζεται ιδιωτικός ΣΜΑ στους Ραχτάδες σε χώρο πλησίον οικισμού,  σε πολλά χωριά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων και του Νότου,  βουνά σκουπιδιών να εμφανίζονται γύρω από τους κάδους , με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, η μεταφορά των απορριμμάτων στραγγίζει οικονομικά τους Δήμους. Στην Ζάκυνθο ο χωματερή του ΣΚΟΠΟΥ παραμένει στην ίδια κατάσταση παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής(ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) , ανακύκλωση ανύπαρκτη, χωροθετήσεις ,χωρίς σχέδιο κλπ

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση, η ιδιωτικοποίηση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων, οι πρόσφατες απολύσεις των συμβασιούχων εργαζόμενων, είναι η μία όψη του νομίσματος που οδηγεί στην απαράδεκτη κατάσταση.

Η άλλη όψη είναι το άφθονο χρήμα που ρέει στις τσέπες των ιδιωτικών ομίλων που έχουν αναλάβει από τον ΦΟΔΣΑ την «Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων», οι καθυστερήσεις, οι ανταγωνισμοί, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καθορίζουν τις εξελίξεις, η κυβερνητική πολιτική και η προσαρμογή σε αυτήν της Περιφερειακής Αρχής και του ΦΟΔΣΑ.

Πέστε μας τι σχεδιάζετε, με ποιους, για ποιους , με ποιον τρόπο, πότε , πόσα θα στοιχήσει και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Οι συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες , οι εξαγγελίες του κ. Γραφάκου δεν δίνουν καμία απάντηση στο πρόβλημα. Τα έχουμε ξαναζήσει, τα έχουμε ξανακούσει. Έχουμε συγκεντρώσει μεγάλη πείρα πια για να περιμένουμε ,να εφησυχάζουμε και να «πιστεύουμε».

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος:

Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει στο επίκεντρό της πώς θα διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Η εσωτερική σύγκρουση των διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι και η δυνατότητα επηρεασμού που έχουν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με μοναδικό στόχο το κέρδος, είναι αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων και όχι η ικανοποίηση των σημερινών κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Δεν νοιάζονται για τον λαό και το περιβάλλον.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι οι ίδιες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

                                   Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

                                  Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

                                                                      18.07.2024

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/7/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA