//

Tεκμήρια: Η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα για αλλαγές – Προσφυγή στο ΣτΕ

Οργή των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι τη Δευτέρα καταθέτουν προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς καλούνται να καταβάλουν τεράστιους φόρους από τη φετινή κιόλας χρονιά

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, οδηγώντας τους στην καταβολή τεράστιων φόρων από τη φετινή κιόλας χρονιά. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναθεώρησης της φορολογικής μεταρρύθμισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προϊσταμένου στο οικονομικό γραφείο της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, σε συνέδριο του ΤΜΕΔΕ. Ο κ. Πατέλης δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση λέγοντας πως ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν προσφύγει ενάντια στον φόρο που τους έχει καταλογιστεί «δεν είναι υψηλός». Τα στοιχεία, άλλωστε, δείχνουν πως οι επαγγελματίες που έχουν αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα μόλις που υπερβαίνουν τους 255 κι αυτό γιατί η ίδια η κυβέρνηση έβαλε εξαρχής ως «φόβητρο» την υποχρεωτική διαδικασία του εξονυχιστικού ελέγχου από την Εφορία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Οι επαγγελματίες, από την πλευρά τους, εκτός από τις έντονες διαμαρτυρίες, προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα. Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «κατά του νέου άδικου νόμου για τη φορολόγησή τους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ για την ίδια ώρα διοργανώνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θα καταθέσουν στο ανώτατο δικαστήριο αιτήσεις ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, «η κυβερνητική απόφαση στοχεύει κυρίως στην είσπραξη υψηλότερων φόρων, και όχι στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, καθώς παραμένουν στο απυρόβλητο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις». Υπενθυμίζεται ότι με τις αιτήσεις ακύρωσης θα προσβληθεί η υπ’ αριθ. Α 1055/2024 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και των ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά, μετά την ψήφιση του νόμου, κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

«Δημοκρατία»

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA