Z. Λαδά-Βαρβαρέσου: ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ NOBEL

Τον Μάιο έφυγε από τη ζωή η Καναδή συγγραφέας Αλίς Μονρόε.92 ετών. Η Μονρο είχε λάβει το ΝΟΒΕL Λογοτεχνίας το 2013 σε ηλικία 82 ετών.

Την αποκάλεσαν  Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΦΟΡΜΑΣ. Γιατι; Όλοι οι συγγραφείς που είχαν λαβει nobel μέχρι τότε είχαν γράψει μηθυστορήμα. Κανείς διήγημα.

Τό διήγημα είναι η μικρή φόρμα της λογοτεχνίας. Θά μπορούσαμε να την ονομάσουμε και παραμελημένο μυθιστόρημα. Τα μυθιστορήματα με τις πολλές σελίδες είναι οι σταρ της πεζογραφίας. Ήταν πάντα.

Το διήγημα μικρό κι ασήμαντο ούτε διεκδίκησε ούτε έλαβε ποτέ βραβεία. Η Μονρο είχε εκδόσεις δέκα βιβλία καί τα δέκα με διηγήματα. Είχε λάβει και το βραβείο BOOKER πριν από το NOBEL

Οι μικρές φόρμες είτε στην πεζογραφία είτε στην ποίηση είναι γεννημένες να περνούν απαρατήρητες. Να όμως που μια γυναίκα συγγραφέας  έσπασε το κατεστημένο γραφής και ύψωσε μέχρι το Βραβείο τη μικρή περιφρονημένη φόρμα: τό Διήγημα.

Όταν της τηλεφώνησαν να της ανακοινώσουν ότι έλαβε τo nobel  εκείνη δε κατάλαβε τίποτε. Πρό δεκαετίας πάλευε με την νόσο  του Αλτσχάιμερ.

Η Ακαδημία είχε αργήσει πολύ!

Ζ. Λαδά Βαρβαρέσου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/6/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA