Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε η αναδιάρθρωση του χρέους. «Δεν γνωρίζαμε, όμως, όταν ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις ότι το Grexit μπορεί να ήταν στόχος των ηγετών της Ευρωζώνης» σημειώνει.
«Την πρώτη μου εβδομάδα ως υπουργός Οικονομικών, με επισκέφθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), ο οποίος μου έθεσε μία σκληρή επιλογή: να αποδεχθώ τη “λογική” του πακέτου διάσωσης και να εγκαταλείψω κάθε απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους ή να “συντριβεί” η δανειακή συμφωνία -με την άρρητη επίπτωση ότι θα κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες» σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, με τον πρώην υπουργό να λέει ότι οι εκκλήσεις της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους έπεσαν στο κενό.
«Μετά την κρίση του 2008-2009, η Ευρώπη δεν ήξερε πώς να ανταποκριθεί. Έπρεπε να προετοιμάσει το έδαφος για τουλάχιστον μία αποπομπή (δηλαδή, Grexit) για να ενισχύσει την πειθαρχία; Ή να κινηθεί προς μία ομοσπονδία; Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα από τα δύο, με την υπαρξιακή της ανησυχία να αυξάνεται συνεχώς» αναφέρει στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι ως έχουν τα πράγματα, χρειάζεται ένα Grexit για να καθαρίσει το τοπίο, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ξαφνικά, ένα μόνιμο μη βιώσιμο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, χωρίς το οποίο ο κίνδυνος για Grexit θα μειωνόταν, έχει αποκτήσει νέα χρησιμότητα για τον Σόιμπλε» ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης.
«Τι εννοώ με αυτό; Βασισμένος σε μήνες διαπραγματεύσεων, η πεποίθησή μου είναι ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα, προκειμένου να φοβίσει τους Γάλλους και να τους αναγκάσει να αποδεχθούν το μοντέλο μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης» καταλήγει.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ< 10.7.2015