Τον Μάρτιο, είδαμε την κυκλοφορία ενός «ChatGPT για μουσική» που ονομάζεται Suno, το οποίο χρησιμοποιεί γενετική τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή ρεαλιστικών τραγουδιών. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας παρόμοιος ανταγωνιστής – το Udio – έφτασε στη σκηνή.
Το ChatGPT «σίγουρα, μπορεί να κάνει εκφραστική, σύνθετη μουσική, με φυσικό ήχο, βιρτουόζικη, πρωτότυπη σύνθεση που μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική μουσική, υποστηρίζουν μουσικοί που έχουν αντίθετη άποψη.
Τα προγράμματα Suno και Udio, αλλάζουν τη μουσική όπως την ξέρουμε. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, όχι μόνο για τον τρόπο που οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες καλλιτέχνες δημιουργούν μουσική αλλά και για τον τρόπο που την καταναλώνουμε όλοι μας.
Η δημιουργία ήχου από εισαγωγές κειμένου δεν είναι από μόνο του κάτι καινούργιο. Ωστόσο, τα Suno και Udio έχουν εξελιχθεί σημαντικά: από μια απλή προτροπή κειμένου, δημιουργούν στίχους τραγουδιών (χρησιμοποιώντας μια γεννήτρια κειμένου που μοιάζει με το ChatGPT), τους τροφοδοτούν σε ένα παραγωγικό μοντέλο φωνής και ενσωματώνουν τα «φωνητικά» με τη μουσική που δημιουργείται για την παραγωγή ενός συνεκτικού τραγουδιού.
Αυτή η ενσωμάτωση είναι ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο κατόρθωμα. Τα συστήματα είναι πολύ καλά στο να φτιάχνουν συνεκτικά τραγούδια που ακούγονται εκφραστικά «τραγουδισμένα». Κι αυτό είναι τελικά και το τρομακτικό. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο που πλέον δεν θα είσαι σε θέση να καταλάβεις αν το τραγούδι που ακούς είναι φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη.
Όπως και άλλα προϊόντα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, το Suno και το Udio εκπαιδεύτηκαν σε τεράστιο όγκο υπάρχουσας εργασίας από πραγματικούς ανθρώπους – και υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αυτών των ανθρώπων.
Ωστόσο, αυτά τα εργαλεία μπορεί να σηματοδοτήσουν την αυγή της κυρίαρχης μουσικής κουλτούρας AI. Προσφέρουν νέες μορφές μουσικής δέσμευσης που οι άνθρωποι θα θέλουν απλώς να χρησιμοποιήσουν, να εξερευνήσουν, να παίξουν και να ακούσουν πραγματικά για τη δική τους απόλαυση.
Η τεχνητή νοημοσύνη που είναι ικανή να δημιουργεί μουσική «όλων των ειδών» είναι αναμφισβήτητα τεχνολογία όχι για τους δημιουργούς μουσικής, αλλά για τους καταναλωτές μουσικής. Προς το παρόν, παραμένει ασαφές εάν οι χρήστες του Udio και του Suno είναι δημιουργοί ή καταναλωτές – ή αν η διάκριση είναι ακόμη χρήσιμη.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η προσπάθεια υπεράσπισης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των υπαρχόντων δημιουργών είναι ένα σημαντικό ζήτημα ηθικών δικαιωμάτων και μέρος αυτής της εξίσωσης.
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/5/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA