Διονύσης Αρβανιτάκης: 20 Μαΐου 1941: Η Μάχη της Κρήτης

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του Β΄ Π.Π.

Ο Χίτλερ με εισήγηση του Αντιπτεράρχου Στούντεντ έκαμε αποδεκτό το σχέδιο επίθεσης    και κατάληψης της Κρήτης και μάλιστα εις βάρος της ημερομηνίας εισβολής στη Ρωσία, κάτι που αποδείχθηκε ότι του κόστισε αρκετό αίμα και αποτυχίες.

Για αυτή την κατάληψη από αέρος χρησιμοποίησε την αφρόκρεμα του γερμανικού στρατού, τους αλεξιπτωτιστές και τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις των Ορεινών Καταδρομών.

Υπό την ηγεσία των πεπειραμένων ηγετών τους, του εξοπλισμού τους και της πολεμικής τους πείρας η επιτυχία ήταν σίγουρη. Γιατί οι δυνάμεις που υπεράσπιζαν την Κρήτη: Άγγλοι, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, Έλληνες στρατιώτες, χωροφύλακες υπό την ηγεσία του Νεοζηλανδού υποστρατήγου Φράυμπεργκ, δεν είχαν την απαιτούμενη συνοχή και πολεμική πείρα, ιδίως τα ελληνικά τμήματα πεζικού και χωροφυλακής, ως επί το πλείστον, αγύμναστα.

Η συνεχής εναλλαγή των διοικητών Κρήτης δεν άφηνε περιθώρια ενός ενιαίου αμυντικού σχεδίου αμύνης και οχυρώσεων που κάθε τόσο άλλαζαν. Σε αυτόν τον άνισο αγώνα που θα επακολουθήσει θα τονίσω την συμμετοχή των πρωτοετών Ευελπίδων της τάξεως του 1943. Αυτά τα νεαρά παιδιά που δεν πειθάρχησαν στην διαταγή της στρατιωτικής διοικήσεως Αθηνών να παραμείνουν στην Αθήνα για αστυνομικά καθήκοντα και μετά να παραδοθούν στους Γερμανούς, δεν υπάκουσαν. Άκουσαν τη φωνή μόνο της συνειδήσεώς τους, της στρατιωτικής αξίας και του ηθικού τους προσανατολισμού. Παρέλαβαν την σημαία της Σχολής μαζί με 10-15 φυσίγγια ο καθένας, με χίλια βάσανα και καταδιωγμένοι από την γερμανική αεροπορία, έφτασαν τελικά στην Κρήτη κατανικώντας τα πολλαπλά εμπόδια.

Πιστοί στο καθήκον και στον όρκο τους, πολέμησαν ηρωικά κατά των Γερμανών εισβολέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εύελπις Κωστόπουλος σκότωσε τέσσαρους αλεξιπτωτιστές παίρνοντάς τους και την σημαία τους. Παρά την πολεμική τους απειρία κι όντως αγύμναστα αυτά τα 18χρονα παιδιά αποδείχθηκαν πραγματικοί στρατιώτες.

Και στο όνομα των πεσόντων Ευελπίδων Κ. Ιατρούλη, Α. Ιατρίδη, Δ. Κούτσια, Γ. Κουβαλίδη, Ι. Καραμπάτου, Γ. Μόραλη, Μ. Πιπέρη, Ι. Παπαπαναγιώτου, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Γέτα θα τιμήσουμε όλους εκείνους, Έλληνες και συμμάχους αξιωματικούς και στρατιώτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα ιερά Κρητικά χώματα.

Διονύσης Αρβανιτάκης για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Φωτογραφία: Το μνημείο για τους πεσόντες Ευέλπιδες στη μάχη της Κρήτης