Η προσπάθεια για εμπλουτισμό του μουσείου με νέα εκθέματα και η επαφή με τους ανθρώπους της Τυπογραφίας είναι συνεχής. Τον Απρίλιο του 2012 το μουσείο επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα προσθέτοντας στη συλλογή του εκθέματα που αφορούν στην εξέλιξη των γραφικών τεχνών καθώς και δύο αξιόλογες εκθέσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά τυπογραφικά πιεστήρια. Tο μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM).
Μια βόλτα στα εκθέματα
Η περιήγηση στην ιστορία της τυπογραφίας αρχίζει στην κυρίως αίθουσα του μουσείου, με τα δύο περίτεχνα, μαντεμένια πιεστήρια των αρχών του 19ου αιώνα, ενώ ένα πιστό αντίγραφο του πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου δίνει το στίγμα εκείνης της εποχής. Ποδοκίνητα πιεστήρια, τύπου Victoria, αγορασμένα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, καθώς και ένα δωρισμένο από Έλληνα τυπογράφο, σηματοδοτούν την πορεία της τυπογραφίας στο χρόνο, ενώ πολυάριθμα μικρότερου μεγέθους χειροκίνητα πιεστήρια, τύπου Boston, κοσμούν το χώρο.
Πάγκοι στοιχειοθεσίας όπου ο στοιχειοθέτης γράμμα – γράμμα ετοίμαζε το κείμενο με τη χρήση ανάγλυφων τυπογραφικών στοιχείων από την εποχή του Γουτεμβέργιου τον 15ο αιώνα, μέχρι και ένα μεγάλο μέρος του 20ου, συνυπάρχουν με τα δύο μηχανήματα μηχανικής στοιχειοθεσίας που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, τη λινοτυπία και τη μονοτυπία.
Τεχνικές όπως η λιθογραφία, η offset λιθογραφία, η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η τσιγκογραφία και η μεταξοτυπία παρουσιάζονται αναλυτικά σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, ενώ ξεχωρίζει και η παρουσίαση της μεθόδου γραφής Μπράιγ, μια δωρεά του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.
Δύο μεγάλα επίπεδα τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα δεσπόζουν στο χώρο της νέας πτέρυγας και του αμφιθεάτρου. Το ένα αγοράστηκε πρόσφατα από το μουσείο, ενώ το άλλο δωρήθηκε από τυπογραφείο της Τρίπολης. Ενα ακόμη, από τα μέσα του 20ου αιώνα, βρίσκεται στην κυρίως αίθουσα.
Μία έκθεση που απεικονίζει την ιστορία της γραφής, με την εικαστική ματιά του γραφίστα – τυπογράφου Αντώνη Παπαντωνόπουλου, στεγάζεται στον ημιόροφο της νέας πτέρυγας, ενώ μία δεύτερη που παρουσιάζει την εξέλιξη της τυπογραφίας παρουσιάζεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας, όπου βρήκαν τη θέση τους δύο ακόμα σημαντικές δωρεές, ένα παραδοσιακό βιβλιοδετείο και ένα σφραγιδοποιείο.
Σπάνιες ελληνικές και ξένες εκδόσεις (από το 1570), αρχεία εφημερίδων (από το 1860) καθώς και βιβλία που αφορούν την τυπογραφία και την ιστορία της, φυλάσσονται στην πολύτιμη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στον ημιόροφο της κυρίως αίθουσας του μουσείου.
Στα πολλά και σπάνια εκθέματα του Μουσείου προστίθενται και άλλα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν στη νέα του αίθουσα που επίσημα ανοίγει τις πύλες της το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για σπάνιες εκδόσεις από την Βενετία του 16ου και 17ου αιώνα, γκραβούρες εποχής, δωρεές Κώστα Τζωρτζάκη, αλλά και λιθογραφίες και χαλκογραφίες από τον 17ο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα που απεικονίζουν το λιμάνι των Χανίων και περιγράφουν με γλαφυρότητα την ιστορία της πόλης. Oι παραστάσεις αυτές προέρχονται από ξένα έντυπα της εποχής, τα οποία βρίσκονται στην βιβλιοθήκη του Μουσείου Τυπογραφίας.
Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου γίνονται στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του και όπως δήλωσε η υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου Ελια Κουμή, «η επιλογή της ημέρας για τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας δεν είναι τυχαία καθώς την επομένη γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Μουσείων».
Σύμφωνα με την ίδια, «στα δέκα χρόνια λειτουργίας το Μουσείο εμπλουτίζεται συνεχώς καθώς στόχος μας είναι να παραμένει «ζωντανό» δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίζει από κοντά την ιστορία και την εξέλιξη της τυπογραφίας». Στην εκδήλωση της Κυριακής θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μουσείου Τυπογραφίας «Ιστορία της Γραφής και των γραφικών τεχνών» από την ομώνυμη μόνιμη έκθεση του Μουσείου που δημιούργησε ο καλλιτέχνης-τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
Επίσης, θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη μελέτη για το χαρτί, με αφορμή τα βιβλία «Ιστορία του Χαρτιού», των Μαρίνου Βλέσσα και Μαρίας Μαλακού που περιγράφει την συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες και «Σούε Τάο» των Li-Ling Hsiao και Μαρίνου Βλέσσα που αφηγείται την θυελλώδη ζωή της ποιήτριας, εταίρας και χαρτοποιού Σούε Τάο, στην Κίνα, περίπου το 800 μ.Χ. Και τα δύο βιβλία είναι των εκδόσεων «Αιώρα».
Ακόμα, και για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν τα συλλεκτικά φύλλα των επετειακών γραμματοσήμων και οι ειδικοί αναμνηστικοί συλλεκτικοί φιλοτελικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ ειδικά για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου.
Το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα και ένας από τους κύριους στόχους του είναι να το επισκέπτονται μαθητές, μελετητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι, μέσα από επιδείξεις, εφαρμογές και ξεναγήσεις έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ενδιαφέρον, γνώσεις και άποψη για την Τυπογραφία.
Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, Κτίριο 13-03.
Πρόσβαση μόνο με Ι.Χ./ταξί. Εύκολη είσοδος για ΑΜΕΑ.
Eπικοινωνία:
Κα Έλια Κουμή, Tηλ: 28210 51003
Email: info@typography-museum.gr
Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου το Μουσείο Τυπογραφίας θα είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι. Το Μουσείο Τυπογραφίας θα είναι ανοιχτό και τις καθημερινές, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στα: 28210510032821051003 (εσωτ. 115) και 28210800902821080090 (τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου). Τηλεφωνικό ραντεβού είναι επίσης απαραίτητο για την ξενάγηση γκρουπ άνω των δέκα ατόμων.
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένη: 2 ευρώ Ατομα άνω των 65* | Ομαδικά (άνω των 15 ατ.)
1 ευρώ Φοιτητές* | Άνεργοι*
Δωρεάν: Nέοι κάτω των 15 | ΑΜΕΑ | Δημοσιογράφοι*
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18.5.2015, Ιωάννα Γερουλάνου