Με την άνοδό του στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη χώρα να βγει από την κρίση, χωρίς να βγει από την Ευρώπη. Μπροστά στο δίλημμα να ανέβει τον ανήφορο ή να πηδήξει σε αμφίβολα νερά, είναι προφανές ότι προτίμησε την πρώτη λύση, που άλλωστε ήταν σύμφωνη με τη θέληση του ελληνικού λαού, που δεν θέλει τη ρήξη με την ΕΕ. Συγχρόνως όμως απέφυγε με επιμέλεια τις παγίδες που είχαν έντεχνα στηθεί.
Θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί όσο είναι δυνατόν τις λαϊκές τάξεις στην Ελλάδα, αλλά και να είναι σύμφωνη με τη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία ή τουλάχιστον, να μη την παραβιάζει κατάφορα. Η Ελλάδα προτείνει τον έντιμο συμβιβασμό. Η Ευρώπη θα πρέπει να δεχτεί. Θα πρέπει να μάθει να αφουγκράζεται τους ευρωπαίους πολίτες, θα πρέπει να δεχτεί ότι Ευρώπη είναι κυρίως οι Ευρωπαίοι πολίτες και όχι οι διεθνείς τραπεζίτες και οι διοικήσεις των πολυεθνικών. Τα όργανα και οι θεσμοί της Ευρώπης θα πρέπει να λειτουργούν υπηρετώντας τους ευρωπαίους πολίτες και όχι τους τραπεζίτες και τις διοικήσεις των πολυεθνικών. Δε θα πρέπει να περάσει η λογική και η πρακτική του, «όλοι εναντίον της Ελλάδας».
Η Ελλάδα έδειξε ότι ξέρει και μπορεί να μην είναι αδιάλλακτη και απόλυτη. Ας το δείξουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Το βήμα, έχει γίνει από την μεριά της Ελλάδας. Σειρά των εταίρων μας είναι τώρα να κάμουν και αυτοί το δικό τους βήμα. Διαφορετικά θα πρέπει να δείξουμε ότι, σαν λαός, μπορούμε να αντισταθούμε αλλά και να κρατήσουμε.
Η Ελλάδα δεν προχώρησε στην ανάφλεξη, απεναντίας την καθυστερεί και την αποσόβησε. Ας απομακρύνουν, οι εταίροι μας τώρα, τη δάδα της ανάφλεξης, γιατί οι ίδιοι δε θα μείνουν έξω από τις συνέπειες της έκρηξης που θα ακολουθήσει. Ας μη σπρώχνουν λοιπόν την χώρα σε οδυνηρές καταστάσεις και ας σταματήσουν να ναρκοθετούν το πεδίο, γιατί αν σκάσει η νάρκη θα σκάσει στην αγκαλιά της Ευρώπης και τα τραύματα που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι μόνο αξεπέραστα, αλλά ίσως αποδειχτούν και μοιραία για την ίδια την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα ήταν οδυνηρό.
Η απίστευτη προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης, πλήττοντας την ίδια τη Χώρα, σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια. Άρχισε η εφαρμογή της πριν καν υπάρξει νέα κυβέρνηση. Και οι αρχιτέκτονες αυτής της προσπάθειας εκτίνονται από διεθνή και ντόπια μέσα ενημέρωσης μέχρι κεντρικούς φορείς και θεσμούς της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμα και της Ελλάδας. Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κυριολεκτικά έχει δημιουργήσει αποπνικτική κατάσταση όσον αφορά τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και της Χώρας. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και που είναι υπεύθυνα για την απελπιστική κατάσταση της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας μας, δεν πάνε πίσω στη προσπάθεια υπονόμευσης και παραπληροφόρησης. Παρέδωσαν την οικονομία και τη χώρα σε απελπιστική κατάσταση και όπως λέγεται, σκόπιμα δεν φρόντισαν να λάβει η χώρα τη χρηματοδότηση που δικαιούταν από τον Αύγουστο του 2014. Όλοι μαζί, ναρκοθέτησαν και παγίδευσαν την κυβέρνηση και τη χώρα, μόνο και μόνο για να έχουν να λένε ότι οι ίδιοι είχαν κυβερνήσει όπως μπόρεσαν. Μα οι ίδιοι, ποια προσπάθεια έκαναν; ποια διαπραγμάτευση διεξήγαγαν; Και κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται. Και μέμφονται τους σημερινούς κυβερνόντας ότι θέλουν να εφαρμόσουν την εντολή που πήραν από το εκλογικό σώμα. Και δε κοκκινίζουν και συμμαχούν με όλους τους άλλους, στήνοντας αυτήν την απίστευτη υπονόμευση εναντίον της ίδιας τους της χώρας δημιουργώντας το τσουνάμι της παραπληροφόρησης και της αβεβαιότητας, πιστεύοντας σε μια παρένθεση της νέας κυβέρνησης. Έλπιζαν, ότι θα προσέφεραν πάλι ξανά τις υπηρεσίες τους στους εταίρους μας. Μα πάλι έπεσαν έξω. Πάλι γελάστηκαν. Ο λαός τους έχει μάθει καλά.
Η Ελλάδα κράτησε. Δε βούλιαξε όπως έλπιζαν, όπως διέδιδαν, όπως φρόντιζαν και σχεδίαζαν να συμβεί.
ΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΤΡΕΑΛ
Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10.5.2015