///

Η αλυσίδα της καταστροφής: Τα λουλούδια σταματάνε να μυρίζουν, δεν προσελκύουν έντομα, δεν υπάρχει επικονίαση, σταματά η παραγωγή

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως σε αστικές περιοχές, μπορεί να σβήσει το άρωμα των λουλουδιών.Αυτό σημαίνει ότι νυχτοπεταλούδες, πεταλούδες και μέλισσες δεν μπορούν πλέον να αντιληφθούν τη μυρωδιά και η επικονίαση μπορεί να μειωθεί έως και 70%.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, η οποία απεικονίζει τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ρύπανση που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο έναν θεμελιώδη μηχανισμό όπως η επικονίαση.

Οι λεγόμενοι «αισθητηριακοί» ρύποι περιλαμβάνουν όλους εκείνους τους παράγοντες όπως ο θόρυβος που προκαλεί ο άνθρωπος, τα τεχνητά φώτα και οι χημικοί ρύποι, που μπορούν να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά των ζώων εισάγοντας νέα ερεθίσματα ή τροποποιώντας τα φυσικά που χρησιμοποιούνται από τα αισθητήρια συστήματα των οργανισμών.

Είναι ήδη γνωστό ότι διάφοροι ατμοσφαιρικοί ρύποι όπως το όζον, που στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δεν είναι πλέον προστατευτικό αλλά επιβλαβές, και το νιτρικό οξύ, επικίνδυνο κατά τις νυχτερινές ώρες, υποβαθμίζουν τις χημικές ενώσεις που αποτελούν τη βάση των αρωμάτων λουλουδιών. αλλά πολύ λίγα είναι ακόμα γνωστά για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες των εντόμων επικονίασης.

Για το λόγο αυτό, ερευνητές με επικεφαλής τον Τζέρεμι Τσαν μελέτησαν τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην επικονίαση των νυχτολούλουδων, λουλουδιών που ανοίγουν μόνο τη νύχτα, από τις νυχτοπεταλούδες .

Χάρη σε πειράματα που διεξήχθησαν τόσο στο εργαστήριο όσο και στο πεδίο, οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα το νιτρικό οξύ, η κυρίαρχη ένωση κατά τις νυχτερινές ώρες σε ορισμένες πιο μολυσμένες περιοχές, υποβαθμίζει γρήγορα τις αρωματικές ενώσεις που παράγονται από τα primroses, καθιστώντας τα oυδέτερα από νυχτοπεταλούδες .

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μέση πτώση της τάξης του 70% στις επισκέψεις των εντόμων σε λουλούδια, βλάπτοντας έτσι την ικανότητά τους να αναπαραχθούν.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=rmL_XTrPOMw&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fhellasjournal.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Με πληροφορίες από ansa.it

HellasJournal

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/2/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA