Κάσος: Ένας μύλος καταρρέει και ένας πολιτισμός οδεύει προς το σκότος

αν και κοιτίδα του πολιτισμού, των επιστημών και της δημοκρατίας αλλά και στη χώρα των έντονων αντιφάσεων, ταυτίζουμε την έννοια του «αρχιτεκτονικού μνημείου» με τα «σκουπίδια».  Γιατί αυτό κάνουμε, όταν αντιμετωπίζουμε τα κτίσματα αυτά με τόση αδιαφορία. Οι ανεμόμυλοί μας, αυτά τα δείγματα της προβιομηχανικής περιόδου με έντονη υψηλή, τεχνολογική, κοινωνική και αισθητική αξία που μαρτυρούν την ευρηματικότητα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι καταδικασμένοι να οδεύουν προς την αχρηστία και την εγκατάλειψη. Στο γεγονός αυτό βέβαια, μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η πολιτεία. Είναι γνωστό πως η αποκατάσταση τέτοιων κτισμάτων είναι μία διαδικασία πολυδάπανη και σύνθετη, που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κάθε ανεμόμυλος, κρύβει μέσα του πολλά στοιχεία που αφηγούνται την ιστορία του Έλληνα, την κοινωνική ζωή του, την καθημερινότητά του, το μόχθο του για επιβίωση και φυσικά το “ψωμί” του, σε εποχές που το ψωμί είχε γεύση αληθινή …

Κάνω έκκληση προς τους συμπολίτες μου να ευαισθητοποιηθούν ώστε να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, μα κυρίως κάνω έκκληση προς την πολιτεία, να αναλογισθεί το μέρος της ευθύνης που φέρει στο θέμα της διάσωσης αυτών των αρχιτεκτονικών ευρημάτων. Πενθώ τον χαμό του ανεμόμυλου του Πελεγράτη και εύχομαι να μην επαναληφθούν πια άλλα τέτοια βίαια γεγονότα που μας πληγώνουν. Ξεχνώντας την πολιτιστική κληρονομιά μας και τη λαογραφία μας οδηγούμαστε σιγά σιγά προς τον πνευματικό θάνατο και το ΣΚΟΤΟΣ. Μόνο αν διασώζουμε με εύστοχο τρόπο το παρελθόν μας, μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Ας κινητοποιηθούμε όλοι, ώστε τα στολίδια του Αιγαίου μας αλλά και όλης της Ελλάδος, όπως οι ανεμόμυλοι, οι νερόμυλοι και τα λιοτρίβια, να μην σβήνουν άδοξα και ανυπεράσπιστα στο έλεος της φθοράς του χρόνου και των φυσικών καταστροφών.  Ας καταλάβει επιτέλους η πολιτεία ότι τα κτίσματα αυτά είναι μέρος του πλούτου αυτής της χώρας και ας μας βοηθήσει ουσιαστικά και με πόρους ώστε να προβούμε στην συντήρηση ,την επισκευή,  την αποκατάσταση,  την ανακατασκευή και την αναστήλωση τους. Ας μας βοηθήσουν να ξαναδώσουμε ψυχή στα ξεχασμένα  αυτά «ιστορικά ερείπια της χώρας μας υπενθυμίζοντας στους πολίτες τις αξίες της γνησιότητας,  της ιστορικότητας, της  ποιότητας και του συμβολισμού που τα χαρακτηρίζουν.

Φωτογραφία: O ιστορικός πυργόμυλος του Πελεγράτη την ημέρα του εορτασμού της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα, στιγμιότυπο από την έπαρση της Ελληνικής σημαίας 7-3-1948.

Ό,τι έχει απομείνει μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 ρίχτερ     (16-4-2015) στον ιστορικό πυργόμυλο του Πελεγράτη.            Φωτ.: Ποθητή Ζούλη

Πηγή φωτογραφιών Η νέα “Φωνή της Κάσου” https://kasosnews.wordpress.com/ 

Κουτλάκη Κωνσταντίνα

Ιδιοκτήτρια μύλου στο Φρυ Κάσου

Αρχιτέκτων μηχανικός,

μέλος Ι.τ.Ε.Μ. Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων

Το επιχειρηματικό σχέδιο του ανεμόμυλου της Κάσου “ταξιδεύει” στην Ευρώπη: Συνεχίζετε να μας στηρίζετε…

Σε καιρούς που οι ανεμόμυλοι απροστάτευτοι στο έλεος των βίαιων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών , έρμαια της φθοράς του χρόνου, συμβαίνει να ερειπώνουν και τελικά να γκρεμίζονται, η ανάγκη για διάσωση αυτών των πολύτιμων «στολιδιών» του πολιτισμού μας γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική.

Ο μύλος του Κουτλάκη στου Φρυδιού το Ανέφαμα της Κάσου αποτελεί  πυρήνα έμπνευσης για την παρουσίαση ενός καινοτόμου επιχειρηματικού σχεδίου με τίτλο «Κάσος: Τα μονοπάτια του σιταριού. Ιστορία, Τεχνολογία, Καινοτομία».  Το σχέδιο αποσκοπεί στην διάσωση του πολιτισμού μας, στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Πρόκειται για την αποκατάσταση ενός “μνημείου του παρελθόντος” με εναλλακτικό τρόπο, εκσυγχρονίζοντας την χρήση του, βασιζόμενοι στην μελέτη της ιστορίας και των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας  αλλά και στη σύζευξη παραδοσιακής τεχνικής και μοντέρνας τεχνολογίας με σεβασμό στο περιβάλλον. Η επαναλειτουργία του ανεμόμυλου αποτελεί εκπαιδευτικό φορέα ενώ παράλληλα μέσον για την παραγωγή βιολογικού αλευριού με “γεύση παρελθόντος” και “άρωμα καινοτομίας”. Συνεισφέρει στην μείωση ρύπων της ατμόσφαιρας και την συγκόλληση των “κρίκων” της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Το όραμα της επιχειρηματικής ιδέας αφορά τη δημιουργία δικτύου επαγγελματιών η οποία προωθεί τις παραδόσεις του νησιού , την τοπική γεωργία και γαστρονομία, προσφέροντας γνώση και ποιότητα για τη διατροφή.

Το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 στον διεθνή διαγωνισμό “ Good4 Start Up The Future” (κατηγορία “Good4 our Planet”) τον οποίο διοργάνωσε η Βarilla σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο SDA Bocconi School of Management και την κοιτίδα Speed me up.  Η συγκεκριμένη μελέτη απέσπασε την καλύτερη επίδοση δημοτικότητάς στο διαδίκτυο και έφτασε σύμφωνα με μαρτυρίες των κριτών «ένα βήμα πριν τον τελικό». Σύμφωνα  πάντα με σχόλια των διοργανωτών , το σχέδιο  μας εκτιμήθηκε για τις ιδιαίτερες αξίες του όπως τη διεπιστημονικότητά του και την ένταξη πολλαπλών προοπτικών βιώσιμης ανάπτυξης για την οικονομία, ενώ χαρακτηρίστηκε από τους κριτές “beautiful in its simplicity” (“όμορφο μέσ’στην απλότητά του”).

συνεχίζει την προσπάθειά της για την παρουσίαση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου που περιλαμβάνει το στήσιμο μιας νεοφυούς επιχείρησης στην Κάσο με πρωταγωνιστή φυσικά τον ανεμόμυλο. Ο «ανεμόμυλος» αυτή τη φορά αναμετριέται σε εθνικό επίπεδο, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας AEGEAN Startups (http://www.aegean-startups.gr/) που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πραγματοποιείται από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (Δ.Α.Σ.Τ.Α.) και τη Μονάδα Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα αλλά και να στηρίξετε την πρωτοβουλία μας, επισκεφθείτε το παρακάτω link μέχρι τις 25 Μαΐου 2015 και ψηφίστε μας: http://www.aegean-startups.gr/application/τίτλος-ιδέας-ο-ανεμόμυλος-της-κάσου-μο/

Για πρώτη φορά η Κάσος μας συμμετέχει, διαμέσου της ομάδας μας,  πρώτα σε μία διεθνή αναμέτρηση ενώ σήμερα διαγωνίζεται σε εθνικό επίπεδο.  Ζητούμε την υποστήριξή σας και την ψήφο σας για να «πάρουμε την πρωτιά»… Η πρωτιά αυτή δεν θα είναι μόνο δική μας αλλά θα είναι μια πρωτιά για την ακριτική ιστορική Κάσο μας.

Σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ), την Intenational Molinological Society  ΤΙΜS και ΤΙΜS Ελλάδος και Κύπρου και φυσικά τον Δήμο Κάσου και όλες τις υπηρεσίες, τους συμπατριώτες μας, κατοίκους Κάσου και επαγγελματίες που μας βοήθησαν και μας στηρίζουν στην ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγουμε προκειμένου να παρουσιάσουμε την μελέτη μας με τον πιο έγκυρο τρόπο ,ώστε το σχέδιό μας να ανταποκρίνεται σε αληθή και ρεαλιστικά στοιχεία, με ιδιαίτερο προβληματισμό για στις ανάγκες και τις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Σας ευχαριστούμε

Κουτλάκη Κωνσταντίνα

Κουτλάκη Καλλιόπη

Διαμαντίδης Βασίλης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6.5.2015, Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων