//

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Λόγια απλά από καρδιάς για τον μακαριστό ιερωμένον π. Παναγή Σφαέλο

smart

Δεν είναι εύκολο για τους κοσμικούς να μιλούν και να «κρίνουν» τους λειτουργούς του Υψίστου. Όμως η καθημερινή βιωτή μας, οι συναναστροφές μας, η επικοινωνίας μας μέσα στο οργανωμένο κοινωνικό σύστημα που ζούμε,  μας προτάσσει να φανερώνουμε  κριτικά, πρωτίστως το δίκαιο, το καλό, το ευγενές και το λειτουργικό  έργο της προσφοράς. 

            Ο λόγος  είναι για τον μακαριστό ιερωμένον π. Παναγή Σφαέλο, που για πολλά χρόνια υπηρέτησε σεβάσμια τον Ήταν, τον Είναι και τον Ερχόμενον Ιησού Χριστόν.

             Στάθηκε σ’ όλη τη ζωή του  ως απλός και μετρημένος στο ήθος ιερέας, με καθαρότητα λόγου και ταπεινής επικοινωνίας με τους πιστούς, με τους χωριανούς του,  με τους συνανθρώπους του.

Υπηρέτησε την τελετουργία της Θείας Υμνωδίας με τον παλαιό τρόπο κρατώντας την κάθε λεπτομέρεια των πράξεων, χωρίς  κραυγαλέες εικόνες και παραστάσεις εγωισμού. Απεναντίας, η σοβαρότητα του σκοπού του και ο σεβασμός προς την Αρχή των Ανωτέρων του,  που τον διακατείχαν, τον χαρακτήριζαν με σωστή υπακοή, αυτή που  η Ορθοδοξία σεβόμενη την τάξη,  προτάσσει.

Καλούσε τους πιστούς στις Θείες Λειτουργίες του, με το σήμαμα των καμπάνων, που τόσο μελωδικά ο ίδιος τις «βαρούσε», και ήταν πραγματικά ένα ηχητικό παραδοσιακό κεφαλονίτικο  ομορφοκέντημα στα αυτιά μας.

            Αξιώθηκε στη συνείδηση των συγχωριανών του, ως Ο Ιερέας του Χωριού, γιατί στάθηκε λειτουργικά και κοινωνικά ίσος και δίκαιος στους κοσμικούς, αλλά και  ακέραιος συλλειτουργός με τους άλλους ιερείς.

             Ο μακαριστός π. Παναγής μας άφησε  ως ευλογημένη παρακαταθήκη,  πέρα από τις καλές εικόνες της βιωτής του, τη συνέχεια της ιεροσύνης του, στους  γιους του, τον ιερέα π. Γεράσιμο Σφαέλο και τον ιεροψάλτη Νικόλα Σφαέλο.

            Επίσης, τιμή ανήκει και στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του πρεσβυτέρα , Αικατερίνη και στα  παιδιά του, που στάθηκαν κοντά του   έως  την εκδημία του. Η  πατρική αγάπη που εκδήλωναν έμπρακτα προς τον ιερέα γονιό τους, ήταν απόρροια του σωστού ιερέα και πατέρα οικογενειάρχη.

 Στους οικείους του, στην οικογένειά του λέμε,  ότι, η  Καλή και Ευλογημένη μνήμη δεν χάνεται, αλλά οδηγεί και μένει στον αιώνα.   

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/1/2024 #ODUSSEIA #ODYSSEIA