Διον. Αρβανιτάκης: Απρίλιος 1941: Η γερμανική αεροπορία βομβαρδίζει πλωτά νοσοκομεία μας

Η γερμανική αεροπορία όλο τον μήνα Απρίλιο βομβαρδίζει πλοία του στόλου μας όπου κι αν βρίσκονται. Όμως δεν κάνει διακρίσεις. Ό,τι βρίσκεται στη θάλασσα θεωρείται πολεμικός στόχος.

Έτσι προσβάλλονται και τα πλωτά νοσοκομεία μας παρ’ ότι φέρουν τα διεθνή διακριτικά που πρέπει να είναι σεβαστά από τον καθένα εμπόλεμο, ανεξάρτητα ποιος είναι αυτός.

Στις 7 Απριλίου βυθίζεται το νοσοκομειακό ΠΑΤΡΙΣ στον μεγάλο βομβαρδισμό του Πειραιά.

Στις 11 Απριλίου χτυπιέται και χάνεται το νοσοκομειακό ΑΤΤΙΚΗ. Ήταν γεμάτο τραυματίες και έφερε φανερά τα διεθνή χαρακτηριστικά του νοσοκομειακού.

Ανάμεσα στους φονευθέντες ήταν και ο έφεδρος ανθυπίατρος Νικηφόρος Σπινέλης, αδελφός του δικηγόρου Σπυρίδωνος Σπινέλη. Ο Γερμανός αεροπόρος δεν αρκέστηκε στη βύθιση του πλοίου, αλλά και τους ναυαγούς!

Στις 21 Απριλίου βομβαρδίζουν τα νοσκομειακά ΕΣΠΕΡΟΣ –έξω από το Μεσολόγγι- και ΕΛΛΗΝΙΣ –στις ακτές του Ρίο-.

25 Απριλίου βυθίζουν το νοσοκομειακό ΠΟΛΙΚΟΣ στον Πόρο.

Η αναφορά μου στον χαρακτηρισμό «νοσοκομειακό» δεν είναι για πλεονασμό, αλλά για να τονίσω περισσότερο την άνανδρη πράξη της γερμανικής αεροπορίας. Δεν υπάρχουν λόγια για δικαιολογία.

Ας μου επιτραπεί ν αναφορά του Ναυάρχου Επαμεινώνδα Καββαδία: «Είναι χαρακτηριστικό της διαφοράς νοοτροπίας ημών των Ελλήνων ότι ο πλοίαρχος Ιωάννης Βλαχόπουλος συναντήσας κατά τινα συνοδείαν μέγα Ιταλικό πλωτό νοσοκομείο νοτίως των Κυθήρων, πλέον προς Ιταλία, προφανώς εκ Δωδεκανήσου, ουδόλως το ηνόχλησε, ενώ, ως παρετήρησε ο Άγγλος στόλαρχος όταν το επληροφορήθη, είχε δικαίωμα να το οδηγήσει στον πλησιέστερο ελληνικό λιμένα και να το κρατήσει προς εξέτασιν».

Και να μην ξεχνάμε ότι προγενέστερα Ιταλοί αεροπόροι βομβάρδισαν το νοσοκομειακό μας ΣΩΚΡΑΤΗΣ.

 

Διονύσης Αρβανιτάκης για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25.4.2015

Σημ. Οι ημερομηνίες από την Ναυτική Ελλάδα, Απρίλιος 2015