/

Με τροπολογία Καιρίδη νομιμοποιούνται χιλιάδες μετανάστες

Νέα διαδικασία άδειας διαμονής προβλέπει η ρύθμιση που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με στόχο και την ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού, κυρίως για αγροτικές εργασίες.

Η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αφορά σε μετανάστες τριών χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα.

Προβλέπει ότι μειώνεται ο χρόνος αναμονής για παράνομους μετανάστες και αιτούντες άσυλο κατά τέσσερα χρόνια, καθώς με τις προηγούμενες ρυθμίσεις έπρεπε να συμπληρωθούν επτά έτη συνεχούς παρουσία στη χώρα.

Βασική προϋπόθεση να έχουν υποβληθεί αποδεικτικά στοιχεία πως οι αιτούντες εργάζονται, ενώ η άδεια θα έχει ισχύ μόνο για όση περίοδο έχουν εργασιακή σχέση.

Με βάση έναν κατάλογο ερωταπαντήσεων που κυκλοφορεί σε ιστοσελίδες, το υπουργείο επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα μειώσει τη δαπάνη από τα μηνιαία επιδόματα που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο. Μάλιστα, προαναγγέλλεται και η υπογραφή διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία και η Ινδία.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες οι Δημήτρης Καιρίδης και Λευτέρης Αυγενάκης είχαν «μαρτυρήσει» την κυβερνητική πρόθεση για νομιμοποίηση χιλιάδων μεταναστών με στόχο την εργαλειοποίησή τους για λόγους κενών στους εργάτες γης. Εν συνεχεία το Μαξίμου επιχείρησε να διαψεύσει τις διαρροές προσπαθώντας να μαζέψει και τις πιο ακροδεξιές φωνές εντός κυβέρνησης και Ν.Δ.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/12/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA