Ο «πλούτος της Ομογένειας» δεν στηρίζεται μόνο σε «πετυχημένους επιχειρηματίες» και σε «καταξιωμένες προσωπικότητες», αλλά και σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, της παιδείας και του πολιτισμού που πασχίζουν καθημερινά για να κρατηθούν ζωντανά όλα εκείνα τα στοιχεία που συντηρούν την εθνική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά των Ελλήνων.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και εορτάζοντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Σύλλογος Αθηναίων της Νέας Υόρκης διοργάνωσε τη Δεύτερη Έκθεση Βιβλίου Ελλήνων Συγγραφέων της Διασποράς. Με τον αναλλοίωτο λόγο του Οδυσσέα Ελύτη: «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», παρουσιάστηκαν εκατοντάδες βιβλία που απευθύνονταν σε κάθε ηλικία και έγιναν αναφορές σε ανθρώπους που για αρκετά χρόνια δίνουν τη «δική τους μάχη» για τη γνώση γύρω από ζητήματα του πολιτισμού και της ιστορίας μας.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην πολιτιστική αίθουσα Πέτρος Πατρίδης, της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και τεσσάρων εκδοτικών οίκων, ομογενείς συγγραφείς διάβασαν αποσπάσματα από έργα τους.
Συγκινητικές αφηγήσεις για μνήμες, εικόνες και θύμησες από μεταναστευτικές περιπέτειες και εμπειρίες, καθώς και για ιστορικά γεγονότα, που μερικά είναι συνυφασμένα με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, συνέθεσαν την όλη έκθεση-εκδήλωση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, ενός φορέα που τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησε για την οικονομική ενίσχυση οργανισμών στην Αθήνα και ιδιαίτερα του Βρεφοκομείου Αθηνών, Πάνος Αδαμόπουλος, αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο του συλλόγου, υπογραμμίζοντας την «αγαστή συνεργασία των μελών του και το πνεύμα εμπιστοσύνης που αποτελεί την κινητήρια δύναμη για προσφορά στην Ομογένεια και στη Γενέτειρα», όπως επεσήμανε.
Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε, επίσης, ότι «ο Σύλλογος Αθηναίων επέλεξε φέτος να αναγνωρίσει τη σημαντική προσφορά ενός δημοσιογράφου-ερευνητή που συνέβαλε με τα βιβλία του ώστε να έρθουν στην επιφάνεια σημαντικά ντοκουμέντα για γεγονότα που σημάδεψαν στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, του Μιχάλη Ιγνατίου», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε και να τιμούμε τους δικούς μας ανθρώπους».
Στη φετινή έκθεση βιβλίου παρουσιάστηκαν βιβλία των ομογενών συγγραφέων: Ειρήνης Αρχολέκα, Σεβαστής Μπούτου, Ανδρέα Τζορτζ, Μιχάλη Ιγνατίου, Γιώργου Καρτέρη, Βάνας Κοντομέρκου, Πωλίνας Μάνου, Μαρίας Μιχελή, Δημήτρη Μουστάκη, Τάσου Μουζάκη, Γαβριήλ Παναγιωσούλη, Λουίζας Πάτση, Γιάννη Σιόλα, Ωρελίας Σμελτς, Ολυμπίας Σπανού, Άσπας Παπακωνσταντίνου-Τριγώνη, Νίκου Ζαβόλα, Δημήτρη Νικολαϊδη, Ντένη Διόνου και Διονύση Κονταρίνη.
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας εκπροσώπησε η αντισυνταγματάρχης Μαρία Μπουλιακούδη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, ομιλία του καθηγητή Χριστόφορου Τριμπουλά και ελληνικά τραγούδια με τον γνωστό στην Ομογένεια καλλιτέχνη, Σεραφείμ Λάζο.
Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26.3.2015