/

Ναταλία Μορελόν: Καθηγήτρια Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού

Όταν ιδρύσαμε τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με σκοπό να καταγράψουμε και να επικοινωνήσουμε τη φωνή όσο το δυνατόν περισσότερων εν ζωή Ελλαδιτών, Κυπρίων, Αποδήμων, Ελληνόφωνων και Φιλελλήνων που παράγουν έργο πολιτισμού, στηρίζοντας με τη δράση τους τα Ελληνικά Γράμματα, τις Τέχνες, τις Παραδόσεις και τις συναφείς επιστήμες, αλλά και να προβάλλουμε το έργο των μεγάλων που άφησαν τη δική τους ιστορία και μας λείπουν, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από 4 χρόνια θα ερχόταν η στιγμή που θα έπρεπε να αποχαιρετίσουμε έναν δικό μας άνθρωπο.

Η Ναταλία Μορελεόν (Margarita-Natalia MORELEON-GUIZAR) εκ της πόλεως του Μεξικού, Καθηγήτρια Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μεξικού (UNAM), Ελληνίστρια, που μόρφωσε σε πολλές χώρες δεκάδες χιλιάδες Ισπανόφωνους στα ελληνικά ιδεώδη και Γράμματα, τιμήθηκε το 2020 από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με το “Βραβείο Ανθρωπισμού”. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην ανάπτυξη των νέων, θεωρώντας ως το θεμέλιο της αυριανή κοινωνίας. Ως μεγάλη Παιδαγωγός και Ανθρωπίστρια, επηρέασε θετικά και εξόπλισε πνευματικά δεκάδες χιλιάδες νέους της Ελλάδας, του Μεξικού, κρατών ισπανόφωνων και της Ε.Ε.. Απέδειξε αυτό που είπε ο Γκαίτε για τη μικρή μας χώρα ότι δηλαδή : «ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα με το πνεύμα της για την ανθρωπότητα». Ως «ανθρωπίστρια», αποδείχθηκε άτομο με σπάνιες ικανότητες, που εκπλήρωσε την δύσκολη αποστολή της με αγάπη και ειλικρίνεια, χωρίς υστεροβουλία ή επιθυμία για υστεροφημία, αρετές που μόνο εκλεκτές και ευγενείς φύσεις διαθέτουν. Διέθετε ‘οικουμενική ψυχή’ και πρόσφερε ανιδιοτελώς στον συνάνθρωπο, υλικά και πνευματικά με φλόγα, ευγένεια ψυχής, επιείκεια, αυταπάρνηση, με πράξη και βούληση, αντί μόνο με γνώση και λόγο.

Μέσα από την προετοιμασία της βράβευσης, τη συνεργασία μας πάνω στο εργοβιογραφικό πορτρέτο της για τη ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ, το βίντεο αφιέρωμα, μου δόθηκε η δυνατότητα εξ αποστάσεως (εποχή Covid19) με τη βοήθεια της τεχνολογίας του SOLOMOS Web Radio TV να συνομιλώ μαζί της, να αλληλογραφώ τακτικά, να μαθαίνω νέα της, αλλά δικές της προσωπικές ιστορίες. Μοιράστηκε μαζί μας τις όμορφες αναμνήσεις της, αλλά και τις έντονες ανησυχίες της για την επιβίωση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό.

Η δική μας Ναταλία Μορελεόν, Επίτιμο Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, ήταν σίγουρη πώς θα ερχόταν στη Θεσσαλονίκη, να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, να σφίξουμε τα χέρια, να υλοποιήσουμε μια ξεχωριστή νέα έκδοση και να παρουσιάσουμε μια μοναδική μουσική βραδιά με την αδελφή της, μουσικό – καλλιτέχνη, που ζει στην Αθήνα. Μας πρόλαβε όμως ο “Ετεροχρονισμός” της Μαρίας Λαϊνά “Ας πάμε τώρα / νεκρός εσύ / κι εγώ στην αγκαλιά σου / ας κοιμηθούμε κάτω / από το φως των αστεριών / που δεν υπάρχουν πια”. To Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 στην πόλη Angers η ανθρωπίστρια Ναταλία Μορελεόν ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι της ψυχής. Αιωνία η μνήμη της. Ο Ελληνισμός οφείλει να τη μνημονεύει και να την τιμά από γενιά σε γενιά για την πολύτιμη συνεισφορά της. Είθε να υπάρχουν εξίσου φωτισμένοι συνεχιστές του οράματος και του έργου της. Άξια! Άξια! Άξια!

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/10/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA