/

4ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων στην Ν. Αρτάκη

Πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στην Ν. Αρτάκη στην Εύβοια το 4ο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων Ελλάδος με χορούς, γλέντι, τραγούδια και την παραδοσιακή πατινάδα (περπάτημα στους δρόμους της πόλης από όλα τα μέλη των συλλόγων που είναι ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές της ιδιαίτερης πατρίδας των προγόνων τους).

Το 1ο Αντάμωμα είχε γίνει στην Λαμία, το 2ο στην Κατερίνη, το 3ο στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται η απόφαση για το πού θα πραγματοποιηθεί το 5ο. Ας σημειωθεί πως για 3 χρόνια δεν είχαν οι ανά την Ελλάδα σύλλογοι Μικρασιατών συναντηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Ανδριάνα Γκούρλια και το μέλος του συλλόγου κ. Εραστή Φιλιππίδη, μάς πληροφόρησαν πως μετά την συνάντηση των Συλλόγων πραγματοποιείται και συνάντηση των προέδρων τους όπου ανατάλλονται προβληματισμοί και πληροφορίες σχετικά με τους συλλόγους. Οι Σύλλογοι που έχουν ανταμωθεί στην Ν. Αρτάκη είναι περίπου 45 και ο επικεφαλής φορέας τους είναι η κεντρική Ομοσπονδία που αναλάμβάνει τα της οργάνωσης.

Στην συνάντηση αυτή πραγματοποιούνται γνωριμίες ανάμεσα στους συλλόγους και στα μέλη τους, ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικά με τον μικρασιατικό πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις. Στόχος όλων είναι η διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους, και η μεταφορα και διάδοσή της στις επερχόμενες γενιές.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και όλοι οι παρόντες σύλλογοι, με εργατικότητα, αφοσίωση παραδειγματική, ενδιαφέρον και συνειδητή προσφορά στον Ελληνισμό, διατηρούν μουσείο – θεματοφύλακα ιερών παραδόσεων των χαμένων πατρίδων, φυλακτό της καρδιάς που, γενιές μετά, χτυπά με την ίδια ένταση κι αγάπη για τους ιδιαίτερους τόπους τους που παραμένουν, για όλους τους απανταχού Έλληνες, πληγές ανοικτές.

Ευρυδίκη Λειβαδά – Αφιέρωμα στην αγαπημένη μου κουμπάρα Εραστή Φιλιππίδη και στο πάθος και στη ζέση της για την πατρογονική γη-.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/9/2023 #ODUSSEIA #ΟDYSSEIA