Αν ο παραγωγός αποφασίσει να τον τεμαχίσει (40-60γρ με τουλάχιστον 2 μάτια) πρέπει το μαχαίρι να απολυμαίνεται σε κάθε τομή και οι τομές να αφήνονται μερικές ημέρες να ’’στεγνώσουν’’ πριν σκονιστούν με κατάλληλο σκεύασμα προτού την φύτευση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σήψης.
Τα αμμώδη ή αμμοπηλώδη εδάφη είναι η καλύτερη επιλογή .
Η πατάτα έχει ανάγκη από την προσθήκη κοπριάς και λιπασμάτων προκειμένου να δώσει μια καλή παραγωγή.
Η φύτευση γίνεται σε αποστάσεις από έως 35 εκατοστά επί της γραμμής και έως 90 εκατοστά μεταξύ των γραμμών ενώ το βάθος φύτευσης σε ελαφρά εδάφη είναι έως 15 εκατοστά ενώ στα βαρύτερα 10 εκατοστά.
Οι αρδεύσεις μετά το φύτρωμα των φυτών αυξάνονται σταδιακά με τη μεγαλύτερη απαίτηση να υπάρχει στο στάδιο διόγκωσης των κονδύλων ενώ λίγο πριν τη συγκομιδή (7-10 ημέρες) πρέπει να διακοπεί η άρδευση.
Η συγκομιδή της πατάτας γίνεται όταν οι κόνδυλοι ωριμάσουν εντελώς (φλούδα σκληρότερη και δεν ξεφλουδίζεται εύκολα , χρώμα ώριμης πατάτας) .
Τέλος , η αποθήκευση γίνεται αφού οι κόνδυλοι στεγνώσουν τελείως και καθαρισθούν όσο γίνεται από το χώμα, σε μέρος σκοτεινό και αεριζόμενο, ενώ θα πρέπει να σκονιστούν με κατάλληλο σκεύασμα για προσβολές των εντόμων αποθήκης, και οι πληγωμένοι κόνδυλοι καθώς και κόνδυλοι με προσβολές πρέπει να απομακρύνονται.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται καθημερινά από τους Γεωπόνους του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι.
Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18.2.2015