Ποια ήταν η ιστορική εξέλιξη της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ και πώς μετεξελίσσεται με τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης; Το νέο άρθρο που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις παραθέτει σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις στην κατεύθυνση της αναζήτησης μιας αναθεωρημένης Πολιτικής Συνοχής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μοναδική περίπτωση υπερεθνικού οργανισμού ο οποίος αναλαμβάνει ρητή δέσμευση για την άσκηση περιφερειακής πολιτικής και για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Η από μέρους της ΕΕ άσκηση περιφερειακής πολιτικής –και επέκεινα της Πολιτικής Συνοχής– αφενός μεν αποτελεί το αντιστάθμισμα (ή το συμπλήρωμα) της δημιουργίας και λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, καθώς και άλλων εμβληματικών ευρωπαϊκών πολιτικών, αφετέρου δε συνιστά απτή εκδήλωση (κοινοτικής) αλληλεγγύης.
Στο νέο άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Καλλιώρας και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρ. στέλεχος της ΕΕ Αλέκος Κρητικός ανατρέχουν στη μέχρι σήμερα εξέλιξη της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, και ακολούθως της Πολιτικής Συνοχής, προσπαθούν, εξάγοντας συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα εμπειρία, να διαβλέψουν τη μετεξέλιξη της Πολιτικής Συνοχής μετά τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και καταλήγουν με τη διαμόρφωση σκέψεων, την ανάδειξη προβληματισμών και τη διατύπωση προτάσεων.
Στόχος του άρθρου είναι η ζύμωση ιδεών για ένα ζήτημα εξέχουσας σπουδαιότητας το οποίο, ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και, ως εκ τούτου, δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/7/2023 #ODUSSEIA #ODYSSEIA